Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2010

HOTEL BUDGET SIAP TETAPI GAGAL BEROPERASI

Seandainya kita berada di pekan Simpang Taiping, kawasan parlimen  P 059 yang diwakili oleh YB DS Nizar Jamaluddin kita akan dapat melihat bangunan ini.

Bangunan ini telah dibina pada zaman pemerintahan BN dan diteruskan sewaktu Dap yang memerintah Perak selama 11 bulan.

Projek ini tidak sepatutnya didirikan di kawasan perumahan kampung tersusun. Bagaimanapun oleh kerana kawtim abang adik yang kuat antara pemaju dan PBT ketika itu projek diluluskan. Siap dengan papan tanda yang disahkan oleh Majlis Perbandaran Taiping.

Jika diperhatikan di hadapan bangunan tersebut terdapat tiang dan kabel telekom yang berselirat di hadapannya.

Di fahamkan pemaju telah memohon Telekom Taiping mengalih dan mengubah tiang tersebut tetap sehingga hari ini belum dilaksanakan.

Menurut seorang yang menentang projek ini telah menceritakan bahawa projek ini adalah milik Ketua Pemuda MCA Bukit Gantang.

Beliau buat dahulu bangunan kemudian baru maju kan permohonan kepada MPT untuk kelulusan.

Beberapa orang Ahli …

PERAK BAWA TOK BATIN KE SARAWAK

Lawatan rakyat dari Semenanjung ke Sarawak akan dapat "membuka telinga dan mata" para peserta untuk memahami kebudayaan dan cara hidup pelbagai kaum di negeri ini, sekaligus memperkukuhkan perpaduan negara.

BELUM BELI LAGI PEMBANGKANG DAH KUTUK...HAPRAK PUNYA PKR

Hasrat kerajaan untuk membeli 257 unit kenderaan pembawa anggota (APC) beroda 8X8 daripada syarikat tempatan, DRB-Hicom Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech), bakal menguntungkan negara daripada segi pembangunan industri pertahanan tempatan.

Belum apa-apa lagi Tony Phua, Tian Chua dan Azmin sudah riuh kerana kerajaan membuat cadangan untuk membeli produk buatan dalam negara.  Agaknya PKR mahu beli kereta perisai made in Taiwan atau made in Sungai Buluh Jail.

Agaknya mereka nak jadi broker kut?

PKR PATUT DIBANKRUPKAN DI MAHKAMAH SEPERTI PEMBANGKANG DI SINGAPORE

On October 13, 2008, in Singapore's latest defamation ruling, the High Court ordered the Singapore Democratic Party (SDP), its secretary general, Dr. Chee Soon Juan, and his sister, Chee Siok Chin, to pay Prime Minister Lee Hsien Loong and his father, Minister Mentor Lee Kuan Yew, a total of SD$610,000 (US$416,000). The suit stemmed from an article in the party's newsletter comparing the way Singapore is governed to a scandal at a well-known charity. Six other defendants, all SDP central executive committee members, had previously issued an apology and paid a total of SD$340,000 (US$233,000) to the plaintiffs.

PERGI LAH....SIAPA PUN TAK LARANG

Dato Dr A Samad Said Si Rambut Rockers nak pindahkan karya sastera ke New Zealand ? PERSILAKAN DENGAN SENANG HATI  dan tak payah balik ke sini lagi...Tukar saja kewargaan anda...Tapi sebelum pergi lucutkan anugerah Dato dan anugerah Doktor Persuratan serta lucutkan gelaran gelaran Sasterawan Negara....

"FELDA BANKRAP" - SUARA KEADILAN

Lidah rasmi PKR telah menulis tajuk  "FELDA BANKRAP " telah menimbulkan kemarahan warga Felda dan Umno.

Dalam persidangan tahunan Umno Bahagian Kota Raja Selangor telah pun mengadakan satu gimik membakar akhbar tabloid milik PKR iaitu Suara Keadilan.

Umno dan warga Felda seluruh negara telah lama marahkan parti pembangkang. Tahun lepas mereka telah membakar sebuah buku hasil tulisan seorang anak Felda yang tak sedar diri dari Pas. Kini lidah rasmi PKR pula telah membuat fitnah.

PELAJAR BIJAK PUN BERMASALAH

KUALA LUMPUR - Seorang pelajar tingkatan lima Maktab Tentera Diraja (MTD) yang disyaki terlibat mengakibatkan kematian Mohammad Naim Mustaqim Mohamad Sobri, 16, dipercayai dibuli dan didera di maktab itu Rabu lepas, disingkir serta-merta daripada pengajiannya.

MELAYU MASIH DI TAHAP LAMA - DATO TAJUDDIN ABD RAHMAN

PARIT - UMNO hanya menang dalam pilihan raya, namun masih tidak menang dalam perjuangan kerana nasib golongan Melayu masih lagi berada pada tahap lama, kata Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Tajuddin Abdul Rahman ketika berucap pada Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Parit di Dewan Serba guna Majlis Daerah Perak Tengah (MDPT) Parit, Ahad lepas.

Ini lah pejabat Umno Bahagian Taiping hangat diperkatakan dalam dua persidangan tahunan Umno Taiping sejak 2009 dan kali ini 2010.

JOM MELAWAT MUZIUM KAPAL KOREK BIJIH TIMAH DI PERAK

Tempat-Tempat Bersejarah
KAPAL KOREK
Lebih kurang 4 km menghala ke Tanjung Tualang terdapat sebuah kapal korek yang masih dikekalkan dalam keadaan sebenar dibuka untuk dilawati oleh sesiapa sahaja yang berminat mengenainya. Tanjung Tualang adalah merupakan sebuah bandar yang terletak di dalam pentadbiran daerah Kinta (Kinta Barat) Batu Gajah, Perak. Ditempatkan pada kedudukan 4° 19' 0" Utara dan 101° 4' 0" Timur, bandar-bandar yang paling hampir dengannya ialah Batu Gajah, Kampung Gajah, Tronoh, Tronoh Mines, Malim Nawar, Gopeng dan Kampar.

PEMBANGKANG YANG BIJAK MENUTUP PEKUNG!!!

Anwar dan pemimpin Pas sentiasa memainkan isu bahawa kerajaan BN zalim, negara menjadi negara polis. Parti Pembangkang yang buat ceramah pun tak dibenarkan, nak bercakap pun tak boleh , negara apa ini? Ini lah yang sering diungkapkan oleh Anwar dalam ceramah. Hairan!! sebab dia bercakap dalam ceramah, kalau bercakap dari rumah, boleh juga kita terima.

PROJEK MEGA BABI NEGERI SELANGOR

April 2008,sebulan selepas memerintah selangor,pakatan telah bercadang membina sebuah ladang babi mega di kuala langat. cadangan ini mendapat bantahan seluruh rakyat selangor termasuk para aktivis alam sekitar.

Mengapa perlu sebuah ladang babi mega dibina sedangkan hasil mahsul ekonomi kerajaan negeri selangor cukup banyak dan masih boleh diterokai. aktivis alam sekitar juga membantah pembinaan ladang babi tersebut kerana khuatir akan pencemaran anak sungai di kuala langat seterusnya akan memberikan impak besar kepada Pantai Morib.

UMNO TAIPING AKAN PUNYAI BANGUNAN SENDIRI TAK LAMA LAGI

Umno Taiping mempunyai beberapa bidang tanah di beberapa lokasi di sekitar Taiping, salah satu yang strategik ialah tanah kosong di belakang Restoran Nasi Kandar Rahman yang bersebelahan Pejabat Daerah Taiping.

Hari ini tanah tersebut telah digunakan oleh Restoran tersebut sebagai kawasan lapang dan big screen untuk bola sepak. Tanah tersebut telah dipegang oleh Umno negeri dan kini telah diserah semula kepada Umno Bahagian Taiping dan premium tanah yang perlu dijelaskan ialah berjumlah RM150 ribu.

DS Abdullah Ihsan berjanji untuk membayar premium tersebut.  Seluruh warga Umno mengucapkan setinggi terima kasih dan penghargaan kepada pucuk pimpinan Umno baru iaitu di bawah Yang Berbahagia Datuk Hj Ahmad Shalimin Hj Ahmad Shafie yang telah berusaha bersungguh-sungguh untuk merealisasikan impian ahli Umno Taiping yang tertangguh-tangguh sejak lama dahulu.

Ini lah perubahan yang dibawa oleh Ketua Bahagian baru yang masih muda dan bertenaga. Tahniah

Temu bual ringkas bersama Dato Shaziman Abu Mansor

Hari ini TM berpeluang bertemu bual secara ringkas dengan Dato Shaziman untuk kali  yang ketiga. Soalan ditujukan kepada beliau sama sekali tidak ada kaitan dengan bangunan kerajaan atau pembinaan lebuhraya atau interchange ataupun  politik, kerana bab politik telah dijelas sejelasnya dalam ucapan perasmian tadi. Ringkasan ucapan perasmian akan menyusur esok.

Soalan 1:
Apakah pandangan Dato' mengenai rancangan menghapuskan peperiksaan UPSR dan PMR?

KHALID IBRAHIM MENERIMA NASIB YANG SAMA SEPERTI FAIRUS KHAIRUDDIN BEKAS TKM PENANG

Jawatan Menteri Besar yang disandang oleh Khalid Ibrahim sangat panas, Khalid hanya tunggul kayu, yang berkuasa ialah Ronie Liu, Teresa Cock, Elizabet Telanjan dan Azmin Ali.

Kesian( kasihan) dengan Menteri Besar Darul Pasir Kena Curi hari ini, dilucutkan jawatan secara halus oleh Firaun Besar dan Firaun Kecil. Apa lagi kuasa yang ada pada Khalid Ibrahim jika jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Selangor dirampas oleh Azmin Ali hasil kerja tangan kotor oleh Kak Jijah.

Apa yang menimpa Tan Sri Khalid Ibrahim telah dilalui oleh Saudara Mohammad Fairus Khairuddin bekas Adun Penanti dan Bekas TKM Pulau Pinang.  Skandal menjatuhkan Fairus Khairuddin telah didalangi oleh Dap dan PKR Cina sendiri.

Dalam isu Selangor Dap dan Pkr Cina seperti Tian Chua amat bijak mencucuk jarum kerana bagi mereka Jawatan MB perlu dipegang oleh orang yang mudah untuk kira bicara. Mungkin Khalid bekas orang Koperat  mempunyai sedikit halangan bagi Dap untuk menterbalikkan negeri Selangor.

Sama seperti Fairu…

SEKITAR PERSIDANGAN UMNO BAHAGIAN TAIPING 26 JUN 2010

YB Dato' Shaziman Abu Mansor Menteri Kerja Raya hadir untuk merasmikan Persidangan Umno Bahagaian Taiping Yang Berbahgia Datuk Hj Ahmad Shalimin Hj Ahmad Shaffie menyampaikan Ucapan Ketua Bahagian Perwakilan Cawangan Perwakilan Pemuda YB Dato' Shaziman Abu Mansor menyampaikan ucapan perasmian Perwakilan Cawangan Mangsa ribut yang melanda Taiping pada 23 Jun 2010 Lagi sebahagian daripada 65 mangsa ribut ada rumah yang ranap sama sekali akibat ribut   Cenderahati daripada Ketua Bahagian Cenderahati yang disampaikan oleh YB Dato' Muhammad Zahir Dato' Khalid YB Dato' Shaziman ditemubual oleh RTM dan TM.

Sharma Angry Over Hishan's Sex Allegations, Court Told

KUALA LUMPUR Sept 25 1999 - Former newscaster Sharma Kumari Shukla was angry and annoyed over businessman Datuk Abdullah Hishan Hashim's allegations that they had a sexual affair, the High Court here was told today.

1Malaysia cure and care centre for drug addiction to open July 1

Sunday, June 27th, 2010 10:53:00 KUALA LUMPUR: Starting July 1, anyone requiring drug abuse-related services can seek treatment at the 1Malaysia Cure and Care Centre in Sungai Besi which will function as a drug rehabilitation centre.

Deputy Home Minister Datuk Wira Abu Seman Yusop said the open-concept Narcotic Addiction Rehabilitation Centre would be the national hub for providing thorough treatment and drug rehabilitation programmes, besides becoming a referral and counseling centre for drug addicts.

"It is not only open to drug addicts, but also to other clients of National Anti-Drugs Agencies like family, employers and individuals who have direct relations with the addicts," he said at the Tokoh Anti Dadah 2009 media awards here Saturday.

He said anyone who was referred to or voluntarily applied to seek treatment at the centre would have to undergo initial screening, evaluation and placement test.

"These will determine the category of the trea…

SEKITAR PERSIDANGAN PEMUDA UMNO TAIPING- 26 JUNE 2010- FLEMINGTON HOTEL TAIPING

Ketibaan Saudara Mohamed Maliki Mohamed Rapiee Yang Berbahagia Datuk Hj Ahmad Shalimin Hj Ahmad Shafie Ketua Bahagian Umno Taiping Ucapan Ketua Pemuda YB Dato' Mohammad Zahir Dato' Khalid Presiden Majlis Belia Malaysia menyampaikan Ucapan Perasmian Persidangan berhenti rehat untuk makan tengah hari Saudara Mohamed Maliki Mohamed Rapiee Presiden Belia Malaysia Saudara Jefri Rejab Ketua Penerangan Pemuda
Penolong Setiausaha membentangkan Penyata Persidangan

Kyusuk mendengar ucapan

Sebahagian daripada AJK Pemuda

Perwakilan Pemuda Cawangan

Sebahagian daripada Perwakilan

Berbaris untuk membuang undi

Suasana pilu kerana zaman pemuda akan ditinggalkan