Sabtu, 15 Jun 2013

Kelas bahasa untuk Lim Guan EngSeorang pelajar kelas Bahasa Melayu diminta untuk menamakan 5 jenis buah-buahan tempatan bermula dengan huruf  'L', bangun lah LGE dan dengan bangganya menyebut 5 nama buah tempatan iaitu;


 1. langsat
 2. lambutan
 3. lulian
 4. lambai
 5. luku
LGE terus diminta oleh guru untuk membina ayat dengan menggunakan perkataan 'bangunan'.

Sekali lagi dengan bangganya LGE bangun lalu menyebut " Semalam hali hujan lebat telah melanda Pulau Pinang dan manyak bangunan telah luntur" 

Akibat menyebut ' hali' , manyak dan luntur, LGE diketawakan oleh rakan-rakannya yang lain lalu LGE menangis teresak-esak seperti budak kecil. 

6 ulasan:

 1. Inilah dia baru betul betul..Cinabengbingai..Lahir di Malaysia membesar bersekolah bekerja berpolitik hingga jadi Ketua Menteri tapi haram Cakap dan tulis Bahasa Malaysia lintang pukang..Inilah dia cth produk sekolah Vernakular Cina yg langsung menyimpang jauh dari identiti perpaduan nasional.Ini Tanah Malaysia bukan Negara Singapork atau Republik Rakyat Cina Tiongkok

  BalasPadam
 2. LimGE adalah produk sekolah vernakular chauvinist,memang tak fasih Bahasa Malaysia dan asyik tersalah taip,namun beliau memang lancar apabila marah dan mencarut dan menyebut..Lanc..

  BalasPadam
 3. cikgu blogger Taipingmali ni cikgu mengajar bahasa Melayu di sekolah jenis Cina ke..? di sekolah saya, ada student cina x tau apa itu kolam.. student tu tanya student India.. maka jawapan dia kolam tu "kolam" la.. yg org India dok susun serbuk warna segala macam tu..

  BalasPadam
 4. rambutan - hong mao dan

  durian - liu lian

  anggur - pu tao

  betik - mu gua

  UMNO - wu tong

  BN - guo zhen

  BalasPadam
 5. http://img691.imageshack.us/img691/512/image005p.jpg

  http://img295.imageshack.us/img295/3549/image003t.jpg

  http://img442.imageshack.us/img442/7930/image002qz.jpg

  http://img194.imageshack.us/img194/9242/image001gf.jpg

  BalasPadam
 6. dia punye pembetulan pun maseh salah lg. rakyat malaysia mende dia ni? klu gune ejaan pasar takpe lg tp ni dah totally slh gune perkataan.

  BalasPadam