Langkau ke kandungan utama

Penipuan Undi DAP: Ambiga, Pak Samad, Kenapa Menikus?

Kalau nak menipu pun, agak-agaklah janganlah sampai nampak sangat bodohnya. Kalau benar bodoh pun, agak-agaklah juga, takkanlah sampai mengira beberapa ribu undi pun tak reti.

Tetapi itulah halnya dengan pemilihan CEC DAP yang menjadi bahan lawak jenaka tahap antarabangsa di Malaysia hari ini. Laporan mengenainya di media alternatif membawa tajuk yang cukup menghina seperti 'Kisah Budak Darjah 4 DAP', 'Excel Pun Tak Tau Guna ka DAP?' dan lain-lain lagi.

Tiada siapa boleh memahami bagaimana kiraan pertama dan kedua boleh lari sehingga 500 undi sehinggakan si Vincent Woo yang pada awalnya di tangga ke 6 dengan 1,202 undi, turun ke tangga 26 dengan hanya 669 undi. Dan entah matematik apa yang digunakan untuk mengira sehinggakan dalam kiraan kedua, si Zairil anak Cina yang guna nama Melayu yang berada di tangga ke 39 dalam kiraan pertama, boleh mengatasi Melayu seperti si Senator Ariffin S.M. Omar di tangga 37 dan Ahmad Ton di tangga 38. Kita merasa kagum jugalah memikirkan program apa yang DAP guna sehingga boleh mengesan 'bangsa' seseorang dalam mengira undi.

Semua pihak yang terlibat berkata 'tak tahu' dan 'tiada komen' apabila diajukan persoalan ini. Sangka DAP, dengan perletakan jawatan Pooi Weng Keong, Pengarah Pilihanraya DAP maka semuanya menjadi 'tidak apa' lagi. Namun, tidak semena-mena perlantikan si Ah Pooi ini ke jawatan tersebut sebelum ini pula dipersoalkan memandangkan beliau hanya berkelulusan SPM dan tidak punya kredibiliti untuk memikul tanggungjawab sedemikian. Orang luar mula bertanya, siapakah yang melantiknya atau kenapa dia? Apakah supaya senang untuk dikambing-hitamkan?

Kalau ya pun kaum Cina pakar dalam 'mental arithmetic', takkanlah nak memberikan alasan seperti orang sakit mental?

Nampaknya, Tun Mahathir telah menggambarkan semua kebodohan ini dengan tepat sekali iaitu 'karut' semata-mata.

Hakikatnya, DAP adalah parti yang paling kotor atau sama kotor sahaja dengan PKR di mana pemilihan parti sendiri pun tidak dapat diadakan secara telus. Sekurang-kurangnya ahli-ahli PKR cuba bangun memprotes pemilihan parti tersebut yang menyaksikan huru-hara sehingga lintang pukang habis jadinya tempat mengundi. Tetapi ini tidak belaku dalam DAP kerana DAP adalah parti kukubesi.

Begitulah korupnya DAP ini sehingga langsung tidak berfikir dua kali untuk menipu, sekiranya keputusan tidak menepati kepentingan parti atau pemimpinnya.

Dari sikap ahli-ahli DAP yang mendiamkan diri, seolah-olah menerima penipuan pemimpin mereka sebagai perkara biasa, menunjukkan sama ada mereka benar-benar bodoh sehingga tidak sedar yang mereka telah diperbodohkan, atau mereka juga sebenarnya merestui penipuan tersebut. Atau, tidak mustahil juga mereka sebenarnya terlalu takut kepada kepimpinan atasan yang terkenal dengan gelaran Tokong serta suka mengugut sesiapa sahaja yang berani mencabarnya.

Jelas, keangkuhan DAP telah menyebabkan mereka terlepas pandang yang orang lain tidak sebodoh mereka dan kini sedang mentertawakan mereka.

DAP mungkin masih tidak sedar bahawa penipuan mereka meletakkan rakan-rakan mereka di dalam BERSIH menjadi serba salah. Jangan lupa bahawa DAP turut berkawad bersama Ambiga dan Pak Samad konon menuntut pilihanraya bersih, dan kini DAP seolah-olah meludah ke muka Ambiga dan Pak Samad kerana mengadakan pemilihan parti yang paling kotor.

Sedangkan, rakyat telah pun diperlihatkan bahawa DAP, BERSIH, PKR, PAS, merupakan satu entiti dalam konteks perjuangan BERSIH. Konon kerana perjuangan ini, pemimpin-pemimpin mereka telah 'bersusah payah' bersama-sama, meredah panas, mengambil risiko ditangkap dan tercedera dalam usaha untuk menghuru-harakan negara demi untuk 'membersihkannya'.

Mereka semua pernah dirakam berjalan beriring-iringan keluar dari hotel yang sama untuk menyertai perarakan lembu-lembu pendemonstrasi BERSIH.

Justeru, apabila DAP terbukti tidak bersih, di mana Ambiga dan Pak Samad nak letak muka?

Patutlah kedua-dua mereka tunduk menikus, tidak berani menghulurkan kepala. Mereka tahu, jika kepala mereka dilihat, pasti akan diludah dan diketuk kuat-kuat. Hari ini, mereka berdua wajar diterajang sahaja sehingga duduk tersepuk sekiranya berani lagi menyebut perkataan bersih.

Jika mereka enggan mengakuinya, maka kita cabar Ambiga dan Pak Samad muncul dalam kemuncak Himpunan Kebangkitan Rakyat 12 Januari ini yang dikatakan sebagai kesinambungan dari BERSIH. Kita ingin lihat sejauh mana tebalnya muka kedua-dua manusia ini dan sejauh mana mereka sanggup menayangkan punggung sendiri yang penuh tahi sambil terhegeh-hegeh memekik menuduh SPR dan kerajaan sebagai tidak bersih.

Seharusnya hari ini Ambiga telah pun sedar kenapa Australia memalingkan muka darinya apabila beliau memohon pertolongan dari negara itu tempoh hari, iaitu kerana benda yang kotor sememangnya berbau, samalah juga dengan manusia yang kotor.…

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PAU 1987: Najib Penyelamat Nyawa Politik Dr Mahathir. Tapi kenapa dia bencikan Najib?

#SuaraMerdeka - Kebebasan . Persamaan . Keadilan

*PADA* malam 23 April 1987, kira-kira 30 tahun yang lalu. Satu perhimpunan telah diadakan di Hotel Hilton Kuala Lumpur. Hotel di Jalan Sultan Ismail ini di antara hotel antarabangsa terawal di ibu kota, sekarang sudah pun hilang dari pandangan setelah 'direbahkan' (flattened) untuk dibuat bangunan baru, yang kini dikatakan terbengkalai.
Cukup genting pada masa itu prebutan kuasa antara dua tokoh - Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).
Hotel Hilton menjadi markas jentera kempen Dr Mahathir, manakala Hotel Regent di Jalan Imbi menjadi markas Ku Li.
Perhimpunan Agung UMNO dan pemilihan akan diadakan di PWTC keesokan harinya pada 24 April.
Perhimpunan di Hilton itu diadakan oleh Dr Mahathir bagi mengumpul sokongan. Suasana amat terdesak. Dr. Mahathir selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri terasa amat terancam. Dia cukup tertekan. Dia menghadapi tentangan maha hebat untuk mempertahankan jawatan Presiden. Ku Li bukan c…

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…