Langkau ke kandungan utama

SuaraPakatanRakyat.com Sah Anwar Punya

Ramai yang garu kepala apabila Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim tak semena-mena tampil dengan kenyataan luar tabie menafikan blog suarapakatanrakyat.com yang kritis melampaui norma-norma kehidupan itu adalah suara rasmi Pakatan Rakyat yang dipimpinnya.

Penulis blog SuaraPakatanRakyat itu dalam satu artikel bertajuk "
Kanang Bukan Hero Sebenar" yang disiarkan pada 4 Januari 2013 yang lepas tanpa berselindung telah mengkritik upacara pengebumian negara untuk mendiang Kanang yang disifatkannya satu pembaziran wang rakyat.

Akibat penulisan yang terlampau bebas dan bias mungkin kerana terlalu bersemarak kebencian terhadap UMNO dan BN, hasilnya datang berduyun-duyun komen kebanyakannya dari rakyat Sarawak yang mengecam keceluparan si penulis blog tersebut.

Melihat pada reaksi sedemikian tentunya datang perasaan cuak tiba-tiba dalam diri Anwar yang mendorong kepada tindakan luar tabienya menafikan blog itu mempunyai kaitan langsung dengan PR.

Tapi siapa yang Anwar nak kelentong? Siapa yang Anwar nak tipu hidup-hidup?

Umum dah lama tahu, Anwar cukup sinonim dengan perangai buruk baling batu sembunyi tangan, gemar melemparkan isu-isu sensitif atau menimbulkan kontroversi kemudiannya membuat penafian penglibatannya seterusnya menyalahkan orang lain di atas apa yang berlaku.

Bila kelakuan buruk atau peribadi serta moral rendahnya menjadi perhatian ramai, sepantas kilat jugalah Anwar bersilat kata semata-mata untuk menafikan penglibatannya dengan si polan dan si polan.

Itu tabie semulajadi Anwar sejak sebelum menyertai UMNO dan dibawanya sikap tersebut semasa bersama UMNO, bila mana Anwar dipecat keluar dari UMNO, sikap buruk yang sama itulah yang diusungnya demi mencapai matlamat politiknya.

Lihat sahaja semasa kes video seksnya dengan seorang pelacur China yang didedahkan oleh Datuk Eskay dulu, beriya-iya Anwar menafikan mengenali Datuk Eskay. Bersungguh-sungguh Anwar cuba meyakinkan khalayak yang dia langsung tidak pernah berjumpa dengan Eskay.

Walhal sebelum video itu terdedah pada umum, ramai pemimpin PKR sendiri sudah sedia maklum di mana ada Anwar di situ ada Eskay. Pendek kata ke sana ke mari Anwar dan Eskay bagaikan belangkas hatta sudah berkoyan-koyan duit milik Eskay diguna pakai untuk kepentingan Anwar dan keluarganya.

Akhirnya bila didedahkan gambar sedang berbual mesra dengan Eskay, terus Anwar pusing cerita mendakwa rakan baiknya itu dibeli pula.

Begitu juga jika kita imbas semula isu si penjual karpet, Deepak Jaikishan Waktu peranan Deepak diperlukan, maka Anwar berselera memperalatkannya, namun bila terdedah pula perancangan sulit Anwar dan PR untuk memalukan Perdana Menteri dan keluarga, terus Anwar tarik handbrake menafikan penglibatannya dengan Deepak.

Dasar putar alam, baling batu sembunyi tangan betul. Sama saja kesnya bila kita membicarakan sikap Anwar membabitkan blog SuaraPakatanRakyat yang mempunyai hubungan rapat dengan jentera propaganda Anwar dan PR itu.

Sememangnya sah lagi sahih blog SuaraPakatanRakyat itu memang mempunyai hubung kait rapat dengan Anwar, PKR dan PR.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PAU 1987: Najib Penyelamat Nyawa Politik Dr Mahathir. Tapi kenapa dia bencikan Najib?

#SuaraMerdeka - Kebebasan . Persamaan . Keadilan

*PADA* malam 23 April 1987, kira-kira 30 tahun yang lalu. Satu perhimpunan telah diadakan di Hotel Hilton Kuala Lumpur. Hotel di Jalan Sultan Ismail ini di antara hotel antarabangsa terawal di ibu kota, sekarang sudah pun hilang dari pandangan setelah 'direbahkan' (flattened) untuk dibuat bangunan baru, yang kini dikatakan terbengkalai.
Cukup genting pada masa itu prebutan kuasa antara dua tokoh - Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).
Hotel Hilton menjadi markas jentera kempen Dr Mahathir, manakala Hotel Regent di Jalan Imbi menjadi markas Ku Li.
Perhimpunan Agung UMNO dan pemilihan akan diadakan di PWTC keesokan harinya pada 24 April.
Perhimpunan di Hilton itu diadakan oleh Dr Mahathir bagi mengumpul sokongan. Suasana amat terdesak. Dr. Mahathir selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri terasa amat terancam. Dia cukup tertekan. Dia menghadapi tentangan maha hebat untuk mempertahankan jawatan Presiden. Ku Li bukan c…

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…