Langkau ke kandungan utama

Adakah Anwar akan ke dalam?

Esok Isnin 22 Julai akan bermula rayuan terhadap keputusan mahkamah tinggi yang membebaskan Anwar daripada kes liwat terhadap Saiful
Rayuan oleh pihak kerajaan terhadap pembebasan kes liwat pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim akan didengar di Mahkamah Rayuan di Putrajaya selama dua hari, bermula esok.
Anwar telah dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Januari tahun lepas meliwat bekas pembantu beliau Mohd Saiful Bukhari Azlan di kondominium Desa Damansara 15:10-04:30 pada Jun 2008.
Perbicaraan publisiti banyak melihat wartawan tempatan dan asing yang meliputi ia meluas.
Hakim yang mengetuai kes itu, Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah telah membebaskan pemimpin pembangkang selepas mempersoalkan integriti sampel yang diambil dalam kes itu.
Beliau telah memerintah sampel telah diganggu dan tidak selamat untuk membalas atas keputusan DNA yang diperoleh oleh ahli kimia sebagai pegawai penyiasat DSP Jude Pereira telah membuka beg plastik yang mengandungi sampel.
Dengan itu, Anwar dibebaskan pada akhir peringkat pembelaan.
Dua puluh tujuh saksi pendakwaan dan tujuh saksi memberi keterangan dalam perbicaraan itu, yang menjangkau lebih daripada tiga tahun.
Anwar sendiri telah memberi keterangan di pembelaannya, dari kandang tertuduh. Kesnya diterima gembar-gembur banyak bukan sahaja kepada insiden yang dikatakan semata-mata, tetapi ada juga insiden yang berikutnya, yang dimasukkan ke dalam drama berikutan perbicaraan.
Peguam-bekas general II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang mengetuai pasukan pendakwaan, telah bersara awal tahun lalu dan dimasukkan ke dalam amalan swasta selepas perbicaraan berakhir.
Tetapi kemudiannya selepas itu, Mohd Yusof menjadi kepala dan semua orang terkejut dengan mengubah sebagai salah satu daripada peguam bela Anwar dalam kes lain di mana kedua didakwa menyertai perhimpunan haram sejak Bersih 3.0.
Anwar diwakili oleh peguam Karpal Singh, Datuk Param Cumaraswamy, Sankara Nair dan Ramkarpal Singh, manakala pendakwaan itu akan diketuai oleh ketua perbicaraan dan rayuan bahagian Datuk Nordin Hassan, DPP Mohd Hanafiah Zakaria dan Noorin Badaruddin.

Karpal Singh sendiri telah mengakui wujudnya sodomi tetapi dengan persetujuan mangsa, apa pun kes rayuan kali ini dijangka akan memihak kepada Saiful. Itu jangkaan ramai, keputusan hakim kita tak tahu.

Ulasan

  1. "Karpal Singh sendiri telah mengakui wujudnya sodomi tetapi dengan persetujuan mangsazz", bagaimana Kapal Sing ni mengaku ujud sodomi? die ikut rase die sendiri je ke? sebab tu kes begini mlibatkan umat Islam harus di selesaikan di Mahkamah Syariah....kapal sing ni peguam anwar, pelik leh cakap cam ni....! bende tak masuk akal!

    BalasPadam
  2. Anwar tidak akan masuk ke dlm,cuma bangsa melayu shj yg masuk lubang.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…