Selasa, 24 September 2013

Kakitangan kerajaan perlu ditambah

Pagi tadi dalam persidangan dewan rakyat, MP Pasir Sajak ada menyebut penguat kuasaan pada setengah-setengah jabatan kerajaan tidak begitu efisien kerana kekurangan sumber tenaga.
Oleh itu penyeludupan minyak dan pembelian minyak subsidi oleh pihak yang tidak bertanggung jawab sukar dibendung, beliau juga akan berbincang dengan jabatan lain untuk menambah bilangan pegawai penguat kuasaan.
Masalah kekurangan kaki tangan sering dilontarkan oleh sesetengah jabatan apabila sesuatu masalah dan tugas timbul.
Hari ini jumlah penjawat awam hanya 1.4 juta dan jika di bandingkan dengan jumlah penduduk negara bilangan penjawat awam amatlah kecil.
Oleh itu pihak jabatan kerajaan perlulah melihat akan keperluan tenaga kerja di jabatan masing-masing.
Cukup setakat itu, lain kali sambung lagi

6 ulasan:

 1. Tak habis-habis pasal nak tambah kakitangan kerajaan termasuklah kakitangan penguatkuasa, tak habis-habis pasal gaji kakitangan kerajaan nak nail lagi. Bila cakap pasal penguatkuasaan, akan timbullah pasal tak cukup kakitangan. ketua-Ketua Pengarah dan Pengarah-Pengarah Penguatkuasaan fikirlah " out of box ". Ambil tambah anggota itu proposal yang paling-paling mudah. Lagi ramai anggota lagimbanyak kerenahnya terutama dengan masaalah disilplin dan intergriti. Tak payah datang dari pihak atasan pun. Tak payah pass universiti pun. Berfikiran "innovative" lah sikit, Guna lah masa yang berharga untuk berfikir dengan lebih effective dan innovative, jangan setakat ambil mudah saja.

  BalasPadam
 2. Tak habis-habis pasal nak tambah kakitangan kerajaan termasuklah kakitangan penguatkuasa, tak habis-habis pasal gaji kakitangan kerajaan nak nail lagi. Bila cakap pasal penguatkuasaan, akan timbullah pasal tak cukup kakitangan. ketua-Ketua Pengarah dan Pengarah-Pengarah Penguatkuasaan fikirlah " out of box ". Ambil tambah anggota itu proposal yang paling-paling mudah. Lagi ramai anggota lagimbanyak kerenahnya terutama dengan masaalah disilplin dan intergriti. Tak payah datang dari pihak atasan pun. Tak payah pass universiti pun. Berfikiran "innovative" lah sikit, Guna lah masa yang berharga untuk berfikir dengan lebih effective dan innovative, jangan setakat ambil mudah saja.

  BalasPadam
 3. seludup minyak bukan cerita baru...dahhhhh lama dah tetapi tak dengar tauke penyeludup minyak kena tangkap yang kena tangkap driver lori

  BalasPadam
 4. Apa pasat tak lak cakap sama itu Bukit punya wakil lakyat, itu pas punya wakil lakyat ka, Nurul ka, lia olang lagi tau pasat itu olang gomen makan gaji buta punya! Kalu lia olang pelintah ini negeli, mesti kasi buang punya manyak olang keleja kelajaan balu boleh kasi satu olang keleja gaji ampat libu paling kulang ooo......
  Olang keleja kulang, inkam tek pun kulang, lakyat tatak keleja punya pun lagi lamai, mau belanja pun kulang, olang niaga balik kampong tanam jagung mau makan, sikit hali itu kelajaan pun boleh bangkerap ooo

  BalasPadam
 5. penambahan penguatkuasa bukan penyelesaian, tapi penambahan kecekapan,integriti penguatkuasa dan sistem perlaksanaan yang perlu.pekerja ramai tapi makan gaji buta dan mengular sahaja tak diperlukan.

  BalasPadam
 6. penambahan penguatkuasa bukan penyelesaian, tapi penambahan kecekapan,integriti penguatkuasa dan sistem perlaksanaan yang perlu.pekerja ramai tapi makan gaji buta dan mengular sahaja tak diperlukan.

  BalasPadam