Langkau ke kandungan utama

Kakitangan kerajaan perlu ditambah

Pagi tadi dalam persidangan dewan rakyat, MP Pasir Sajak ada menyebut penguat kuasaan pada setengah-setengah jabatan kerajaan tidak begitu efisien kerana kekurangan sumber tenaga.
Oleh itu penyeludupan minyak dan pembelian minyak subsidi oleh pihak yang tidak bertanggung jawab sukar dibendung, beliau juga akan berbincang dengan jabatan lain untuk menambah bilangan pegawai penguat kuasaan.
Masalah kekurangan kaki tangan sering dilontarkan oleh sesetengah jabatan apabila sesuatu masalah dan tugas timbul.
Hari ini jumlah penjawat awam hanya 1.4 juta dan jika di bandingkan dengan jumlah penduduk negara bilangan penjawat awam amatlah kecil.
Oleh itu pihak jabatan kerajaan perlulah melihat akan keperluan tenaga kerja di jabatan masing-masing.
Cukup setakat itu, lain kali sambung lagi

Ulasan

 1. Tak habis-habis pasal nak tambah kakitangan kerajaan termasuklah kakitangan penguatkuasa, tak habis-habis pasal gaji kakitangan kerajaan nak nail lagi. Bila cakap pasal penguatkuasaan, akan timbullah pasal tak cukup kakitangan. ketua-Ketua Pengarah dan Pengarah-Pengarah Penguatkuasaan fikirlah " out of box ". Ambil tambah anggota itu proposal yang paling-paling mudah. Lagi ramai anggota lagimbanyak kerenahnya terutama dengan masaalah disilplin dan intergriti. Tak payah datang dari pihak atasan pun. Tak payah pass universiti pun. Berfikiran "innovative" lah sikit, Guna lah masa yang berharga untuk berfikir dengan lebih effective dan innovative, jangan setakat ambil mudah saja.

  BalasPadam
 2. Tak habis-habis pasal nak tambah kakitangan kerajaan termasuklah kakitangan penguatkuasa, tak habis-habis pasal gaji kakitangan kerajaan nak nail lagi. Bila cakap pasal penguatkuasaan, akan timbullah pasal tak cukup kakitangan. ketua-Ketua Pengarah dan Pengarah-Pengarah Penguatkuasaan fikirlah " out of box ". Ambil tambah anggota itu proposal yang paling-paling mudah. Lagi ramai anggota lagimbanyak kerenahnya terutama dengan masaalah disilplin dan intergriti. Tak payah datang dari pihak atasan pun. Tak payah pass universiti pun. Berfikiran "innovative" lah sikit, Guna lah masa yang berharga untuk berfikir dengan lebih effective dan innovative, jangan setakat ambil mudah saja.

  BalasPadam
 3. seludup minyak bukan cerita baru...dahhhhh lama dah tetapi tak dengar tauke penyeludup minyak kena tangkap yang kena tangkap driver lori

  BalasPadam
 4. Apa pasat tak lak cakap sama itu Bukit punya wakil lakyat, itu pas punya wakil lakyat ka, Nurul ka, lia olang lagi tau pasat itu olang gomen makan gaji buta punya! Kalu lia olang pelintah ini negeli, mesti kasi buang punya manyak olang keleja kelajaan balu boleh kasi satu olang keleja gaji ampat libu paling kulang ooo......
  Olang keleja kulang, inkam tek pun kulang, lakyat tatak keleja punya pun lagi lamai, mau belanja pun kulang, olang niaga balik kampong tanam jagung mau makan, sikit hali itu kelajaan pun boleh bangkerap ooo

  BalasPadam
 5. penambahan penguatkuasa bukan penyelesaian, tapi penambahan kecekapan,integriti penguatkuasa dan sistem perlaksanaan yang perlu.pekerja ramai tapi makan gaji buta dan mengular sahaja tak diperlukan.

  BalasPadam
 6. penambahan penguatkuasa bukan penyelesaian, tapi penambahan kecekapan,integriti penguatkuasa dan sistem perlaksanaan yang perlu.pekerja ramai tapi makan gaji buta dan mengular sahaja tak diperlukan.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…