Ahad, 29 September 2013

Punca mengapa Dap dan Pkr tak ziarah kematian Dr Azizan

6
Oleh : RPM [Pena Minang]

Ramai yang tak tahu, namun sejak beliau memegang tampuk kerusi MB Kedah, Azizan merupakan seorang MB PAS Kedah yang berpewatakkan cukup berbeza berbanding MB-MB dan Ketua Menteri Pakatan yang lain. Dia adalah satu-satunya MB Pakatan yang berani mengkritik kepimpinan pakatan sendiri tanpa merisaukan kedudukan kuasa politiknya dalam parti dan pakatan. Antara tindakan yang cukup dikenang adalah apabila dia secara terang-terang menolak Buku Jinggay sebagai panduan dalam memaju dan menguruskan negeri Kedah.

Selain itu juga Azizan yang juga merupakan seorang pensyarah di UKM satu ketika dahulu tidak memandang Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) tidak perlu dimansuhkan kerana ianya dapat mendisiplin pelajar. Secara tidak langsung ini bertentangan dengan '[persetujuan bersama' di antara pemimpin PAS-DAP-PKR.

Malah tindakan Azizan yang pernah mengalungkan 'medal' kepada bekas perdana menteri, Tun Dr. Mahathir dalam satu majlis penghargaan juga menimbulkan kritikan daripada pihak-pihak di dalam PAS. Azizan sememangnya tidak disenangi oleh kepimpinan PAS terutama mangkuk-mangkuk hayun pro-Anwar ekoran sikap Azizan yang suka berbaik sangka dan mudah diajak berbincang dengan kepimpinan UMNO.

Kekalahan Pakatan Kedah kepada Barisan Nasional meluapkan lagi kemarahan geng barua Anwar di dalam PAS. Malah ada yang menganggap punca kekalahan PAS Kedah kepada BN adalah disebabkan kelemahan Azizan dalam pentadbiran negeri Kedah. Sedangkan sekiranya PAS ini adalah kelompok mereka yang beriman, mereka seharusnya mengetahui bahawa punca kekalahan Azizan bukan disebabkan kekuatan BN, sebaliknya ianya ketentuan ALLAH.

Maki hamun, cercaan dilemparkan kepada Ustaz Azizan tatkala dia terdampar di Hospital. Ini dapat dibaca melalui tulisan Setiausaha Politik Azizan Razak di sini. Selain itu juga 'pendedahan tabiat sebenar orang PAS' oleh Setpol Azizan ini juga menyebabkan beliau di cerca dan dihina kerana 'mendedahkan kelemahan dan keaiban jemaah sendiri' kepada orang ramai.

Natijahnya... Inilah perjuangan PAS. Bukan berjuang kerana ISLAM. Bukan berjuang kerana Tauhid. Sebaliknya kerana mahu berkuasa. Jika dahulu PAS menolak SYIAH. Namun demi undi, hari ini PAS menerima Syiah.

Makluman tambahan : Azizan Razak adalah antara individu yang paling keras menentang Syiah di Kedah.
Rujukan di sini :
http://www.malaysiakini.com/news/187755
http://dukeofumno.blogspot.com/2013/06/paling-panasss-jentera-pas-nak-ludah.html
http://sanusisetpol.blogspot.com/2013/05/aku-menemani-ustaz-azizan-di-kmc.html
http://darulehsantoday.blogspot.com/2012/07/kedah-negeri-pertama-tolak-buku-jingga.html
http://detikperubahan.com/2012/02/02/tindakan-azizan-bukti-pemimpin-pembangkang-tolak-buku-jingga/
http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WlbpJh
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
4 ulasan:

 1. Allahyarham ialah insan yang mengutamakan ukhwah antara ummah.
  Beliau mendahulukan silaturrahim antara saudara Islam.
  Begitulah yang dituntut dalam Islam.
  Semoga Allah swt menempatkan Allahyarham dalam golongan yang beriman, amin.

  BalasPadam
 2. Allahyarham adalah satu-satunya MB Pakatan yg berani mengatakan yg benar itu tetap benar dan yg salah itu sememangnya salah, dan tidak perlu kita memperjudikan akidah kerohanian Islam kita. Perkara yg paling berharga melampaui pengaruh politik adalah Iman.

  BalasPadam
 3. Ukhwah PAS bersama pakatan Haram mcm mana??

  Di galakkan Islam ka??

  PARTI ISLAM MUNAFIK HARAM JADAH!!

  BalasPadam
 4. Sebab CHIN PENG tu bapa DAP, manakala Allahyarham Ust.Azizan tu bapa MELAYU,mau tak mau PAS dan PKR kena pura - pura BERLAKON utk dapat sokongan org Cina.... MARILAH KITA TOLAK PAS DAN PKR, parti yang sentiasa suka bersandiwara bersama pelakon utamanya... TAK BOLEH HARAP !

  BalasPadam