Langkau ke kandungan utama

Mengapa pemilihan esok penting untuk UMNO? (Utusan)

SESIAPA sahaja yang menduduki platform 191 ketua bahagian, 25 ahli Majlis Tertinggi dan tiga Naib Presiden, yang kalau tidak ada aral boleh diketahui malam esok - ingatlah satu perkara ini.

"Hindarilah gaya politik stereotaip yang tidak bermaya".

Bekerja keraslah untuk membantu Presiden dan Timbalan Presiden parti yang mana kedua-dua pemimpin ini sedar bahawa jika kaedah dan gaya lama tidak diubah, penguasaan Barisan Nasional dalam pilihan raya umum mendatang tidak akan bertahan lama.

Politik adalah penggerak kerajaan. Ia dasar awam dan bermakna juga hal-ehwal negara - satu seni untuk memperoleh dan mewujudkan kuasa serta pengaruh dalam memutuskan apa yang terbaik untuk rakyat. Kerajaan tanpa kuasa politik yang kuat ibarat kapal berlayar tanpa angin.

Ekoran 46 peratus pengundi terkini pilihan raya negara dalam lingkungan 21-45 tahun membuktikan mereka kurang menerima gaya politik patriotik yang stereotaip. Salah satunya adalah kerajaan lebih tahu apa yang baik dan semua perkara datang dari atasan sahaja. Ini berlawanan dari golongan dewasa berumur antara 50-70 tahun ke atas.

Ingatlah! golongan muda di Malaysia, sebahagian besarnya tidak lagi berfikiran konvensional dalam pendekatan dan kefahaman hidup. Sebilangannya kurang mempedulikan nilai merdeka atau apa itu Rukun Negara atau 'politik pak turut' boleh lakukan untuk mereka.

Golongan generasi muda ini - kalau tingkatan 5 sekarang sudah boleh mengundi lima tahun lagi - berada dalam dunia mereka sendiri yang penuh dengan teknologi siber. Mereka yakin dengan pendidikan yang diterima dari universiti-universiti dan kolej-kolej tempatan dan di luar negara.

Realitinya, kini dengan cara hidup siber, Malaysia terlalu kecil untuk mereka. Mereka menuntut hak-hak asasi dan manusia sejagat. Mereka mula mempersoalkan perkara-perkara yang dulunya bapa-bapa mereka mengambil sambil lewa. Mereka tidak lagi menulis surat. Mereka berkomunikasi menggunakan SMS, Facebook dan Twitters. Mereka kini telah merasai kebebasan yang baru. Satu kehidupan baru.

Kerana itu, mereka yang menduduki platform kepemimpinan UMNO esok harus menemukan pandangan dan formula baru.

Ini telah disedari Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah mendekati golongan muda melalui norma-norma kebiasaan mereka. Presiden perlu dibantu oleh platform kepimpinan penggal 2013-2016 ini.

Politik adalah jentera penggerak kerajaan. Ia adalah dasar awam. Ia juga bermakna hal-ehwal negara - satu seni untuk memperoleh dan mewujudkan kuasa serta pengaruh dalam memutuskan apa yang terbaik untuk rakyat.

Dengan sentimen pembangkang di negara ini yang sering mempamerkan amalan-amalan negatif, menghasilkan kritikan pedas berbaur provokasi, maka keputusan atas pertimbangan politik menjadi percaturan cukup penting.

Tanpa semangat nasionalisme yang pada dasarnya satu fenomena politik, entiti kerajaan akan gagal.

Esok cukup penting.

Para perwakilan UMNO, yang mendahului sistem pemilihan demokrasi transformasi politik daripada mana-mana parti politik di negara akan membuat pilihan.

Pilihan yang diharapkan tepat.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…