Langkau ke kandungan utama

Cerita Rm372.5 Juta Waytha Moorthy – Part 1 «

CikguShashi.com - http://www.cikgushashi.com/?p=3942

Cerita Rm372.5 Juta Waytha Moorthy – Part 1
Pada Jun 2013 Sebelum Expert Steering Committee ditubuhkan, Waytha Moorthy meminta Perdana Menteri untuk menubuhkan satu Unit yang diberi nama "Indian Community Advancement Unit" dibawah Jabatan Perdana Menteri dimana Senator Waytha Moorthy akan mengetuainya. Waytha Moorthy juga meminta Unit itu mempunyai Satu Ketua Setiaushaha, Ketua Pengarah, Timbalan Ketua Pengarah with kuasa esekutif dan peruntukan untuk melaksanakan Perjanjian BN-Hindraf. Anggaran jumlah penjawat dalam unit tersebut akan terdiri daripada 231 petugas dari Kerajaan dan 300 petugas dari Hindraf dengan kos operasi sebanyak Rm350 Juta iaitu sebanyak RM70 Juta setahun dari tahun 2013 hingga 2017.

Selain daripada Kos Operasi, Waytha Moorthy juga meminta budget tambahan sebanyak Rm22.5 Juta iaitu sebanyak RM 4.5 Juta setahun untuk 5 tahun (2013-2017) untuk menjalankan perjanjian MOU BN – Hindraf.

Kerajaan tidak akan dan tidak pernah memberi bajet yang begitu besar untuk sebuah unit (bukan kementerian yang diluluskan Yang Dipertuan Agung) untuk beroperasi sendiri. Protokal mana – mana kerajaan termasuk kerajaan Amerika tidak akan membenarkan sama sekali. Peruntukkan yang diminta boleh disalurkan secara berperingkat melalui Kementerian yang sedia ada dan ianya boleh diselia oleh Waytha Moorthy untuk memastikan peruntukkan itu turun ke tempat sepatutnya.

Apabila PM menolak, Waytha Moorthy membatalkan hasratnya untuk menubuhkan unit tersebut dan terus menggesa Rm 4.5 Billion dibawah Hindraf melalui jawatannya dan ia sekali lagi ditolak oleh Perdana Menteri kerana sistem Kerajaan tidak boleh mengagihkan dana yang begitu banyak untuk seorang timbalan menteri yang berstatus Senator.

Apa tindakan Waytha seterusnya? nantikan Bahagian Kedua jam 8 malam nanti.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…