Langkau ke kandungan utama

Mufti Perlis Ditegur

Kenyataan Media
Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ASWAJA)

1. Isu dzikir sambil menari atau menggerakkan badan  sebenarnya sudah lama dibahas secara tuntas oleh para ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah. Hal ini dikategorikan dalam perkara furu’iyyah (ranting agama) yang memerlukan sikap toleransi sesama kita  oleh dalam perbezaan pendapat.

2. Sehubungan dengan itu ia tidak sepatutnya dijadikan isu besar, atau berat sehingga boleh menimbulkan kecaman sesat ke atas golongan yg berbeza pandangan dengan Mufti Perlis.

3. Justeru, apa motifnya jika isu picisan ini diangkat kembali ke persada? Apakah fatwa Negeri Perlis ingin bersikap radikal dengan memaksa umat Islam di negeri lain untuk menerima pandangan mereka? Atau  mereka lebih suka untuk bersikap prejudis kepada mereka yang mengamalkan ilmu tasawuf atau tarekat? Atau Mufti Perlis sengaja ingin menjadi jaguh fitnah dikalangan masyarakat awam? Bertaqwalah kepada Allah dan tanyalah hatimu sebelum memberi fatwa.

4. Fatwa Mufti Perlis yang menyatakan bahawa perbuatan terbabit adalah haram dan sesat adalah fatwa yang merepek dan tidak masuk akal. Ia sama sekali tidak boleh dijadikan sandaran untuk masyarakat umum.

3. Hal ini berdasarkan kepada banyak dalil2 syarak yang  mengharuskan perbuatan zikir sambil menggerakkan badan. Antaranya :

Dalil al- Quran al-Karim :

Asas berzikir dalam semua keadaan adalah berdasarkan kepada firman Allah surah Ali Imran ayat 191 yang bermaksud: (Iaitu) Orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring...

Imam al-Alusiy dalam tafsirnya 'Ruh al-Ma'aniy menjelaskan (selepas penerangan yang panjang) Sebagaimana yang diceritakan daripada Ibn Umar ra dan Urwah bin al-Zubair ra serta jamaah daripada sahabat ra. Mereka telah keluar untuk menyambut hari raya di Musolla dan berzikir kepada Allah. Tatkala dibacakan ayat di atas, mereka bangun dalam keadaan berdiri sebagai mengambil berkat dengan kesesuaian ayat tersebut.

6. Dalam surah al Nisaa ayat 103 disebutkan maksudnya : "kemudian apabila kamu telah selesai memgerjakan solat maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah SWT semasa kamu berdiri, duduk dan semasa berbaring.."

Imam al Qurtubiy menyebutkan di dalam Tafsirnya al Jami al-Ahkam bahawa dalam ayat ini Allah SWT menyatakan anak adam melakukan urusan mereka dengan 3 keadaan. Ia seolah2 membataskannya mengikut masa. Tetapi terdapat hadis Sayyidatina Aishah tampil menjelaskan maksudnya
bahawa Baginda Nabi SAW berzikir kpd Allah dalam semua keadaan.

Lalu Imam al Qurtubi menyimpulkan dengan kata- katanya: "Orang yang berzikir dalam semua keadaan akan beroleh pahala dan ganjaran."

7. Dalam surah az -Zumar ayat 23, Allah SWT menyifatkan kulit orang berzikir dan takutkan Allah akan menjadi meremang dan halus...

Ketika mengulas ayat ini, Syeikh Atiah Saqar menjelaskan bahawa pada ketika kulit meremang apabila mendengar atau membaca alQuran maka ia akan memberi kesan kepada saraf untuk membangkitkan apa2 pergerakan tubuh badan.

Oleh yang demikian, amalan zikrullah yang dilakukan dengan pergerakan tubuh badan adalah sesuatu yg normal dan merupakan fitrah insani yang memanifestasikan kebesaran Allah SWT.

8. Dalam surah al A'raf 172 Allah SWT menjelaskan perihal keadaan roh sewaktu mula diciptakan.

Syeikh Yusof Khattar Muhammad ketika mengulas ayat ini menjelaskan bahawa faktor yang menjadikan badan manusia bergerak2 ketika mendengar suara merdu adalah disebabkan kerana roh merasa kesedapan terkenangkan firman Allah melalui ayat ini.

Dalil Hadis:

9. Daripada Saidatina Aishah ra berkata: Telah datang orang Habsyah menari pada hari raya di Masjid. Lalu Nabi SAW memanggilku dan aku meletakkan kepalaku di atas bahu Baginda SAW . Aku menonton tarian mereka sehingga aku mengalihkan pandanganku daripada mereka.(riwayat Muslim 2063).

10. Diriwayatkan oleh Abu Naim daripada al Fudail bin Iyad rh berkata: Bahawa sahabat Rasullullah SAW ketika zikrullah bergoyang-goyang ke kanan dan kiri seperti mana pokok bergoyang ditiup angin kencang ke hadapan dan kemudian ke belakang.

11. Logik akal kita menyatakan bahawa pergerakan badan seseorang adalah  bersesuaian dengan fitrah manusia yang sukakan keindahan dan ketenangan. Apatalagi jika ianya zikrullah yang sememangnya dijamin oleh Allah sbg amalan yang  'menghidup dan memenangkan hati.'

Hal ini sesuatu yang biasa berlaku keatas mana manusia sekalipun. Kecuali bagi orang yang tidak memiliki deria perasaan yang sensitif dan hatinya pula telah lama kering dan tandus.

kesimpulannya,  ayat al Quran dan hadis-hadis diatas dan selainnya jelas membuktikan kepada kita bahawa perbuatan menggerakkan badan ketika berzikir sudah wujud semenjak dari zaman Nabi SAW lagi.

Malah berdasarkan dalil ini juga Baginda Nabi SAW tidak pernah menghalang ataupun menegah perbuatan itu. Bahkan Baginda SAW juga tidak pernah menyifatkan zikir seperti itu sebagai sesat atau haram.

Adalah lebih baik jika Mufti Perlis memikirkan inisiatif bagi mengatasi masalah arak, zina, judi,bercerai, kelab malam dan gejala sosial di Perlis berbanding mengeluarkan fatwa yang merepek dan mengharu biru umat Islam di negara ini. Sudah tiba masanya Mufti diperadabkan dengan disiplin ilmu feqah dan  adab2 dlm menyampaikan  fatwa.

Hal ini penting supaya institusi fatwa dan Mufti benar2 menjadi rujukan agama,  tidak dipandang serong, tidak dituduh jumud dan bersifat radikal dalam penyampaian ilmu agama.

Sekian terima kasih

Dr Zamihan Mat Zin al-Ghari
Presiden ASWAJA
29 Oktober 2015

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…