Langkau ke kandungan utama

Bumi Kita Besar

Dianggarkan keluasan permukaan Bumi adalah 197 juta batu persegi (510 juta km persegi). Kira-kira 71 peratus diliputi oleh air dan 29 peratusnya adalah tanah.


Namun benarkah fakta ini?


Saya tidak tahu samada ianya benar atau tidak. Namun saya bawakan beberapa nas berkaitan bumi untuk sama-sama kita renungi.


Cetusan ini bukan mahu membuktikan samada Bumi mendatar atau pun sfera. Cuma mahu menimbulkan keraguan tentang fakta keluasan Bumi sahaja. Saya akan sertakan beberapa Nas untuk dijadikan sebagai hujah.
Nas 1: Bumi 7 Lapis


"Allahlah yang menciptakan 7 langit; dan seperti itu juga bumi. Perintah Allah berlaku padanya, agar kamu mengetahui bahawasanya Allah maha berkuasa atas segala sesuatu dan sesungguhnya Allah ilmuNya benar-benar meliputi segala sesuatu". [Ath-Thalaq/65: 12]


Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam bersabda; “Barangsiapa mengambil sejengkal tanah (orang lain) secara zalim, maka kelak Allah himpitkan kepadanya pada hari kiamat (dengan) 7 lapis bumi" [HR Bukhari no.2320 & Muslim no. 1610]
Nas 2: Bumi Seperti Langit


Surah yang sama di atas, Ath-Thalaq/65: 12


"Allahlah yang menciptakan 7 langi ; dan seperti itu juga bumi..."


Penciptaan dan langit dan bumi serupa iaitu berlapis dan bertingkat
Nas 3: Jarak Antara Lapisan Bumi 500 Tahun


Sudah dimaklumkan di atas, penciptaan langit dan bumi adalah serupa iaitu berlapis dan bertingkat. Bumi juga berlapis dan bertingkat seperti langit. Jaraknya juga sama. Ketebalan bumi dan jarak antara lapisan bumi adalah 500 tahun perjalanan seperti juga langit seperti hadis di bawah.


Dari Al-'Abbas bin 'Abdil-Muthallib radliyallaahu anhu, ia berkata;


Telah bersabda Rasulullah sallallaahu alaihi wa sallam: "Tahukah kamu sekalian berapa jarak antara langit dan bumi ?".


Kami menjawab: "Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui".


Beliau bersabda: "Antara langit dan bumi jaraknya 500 tahun perjalanan, dan antara satu langit ke langit lainnya jaraknya 500 tahun perjalanan, sedangkan ketebalan masing-masing langit adalah 500 tahun perjalanan. Antara langit yang ketujuh dengan Arsy ada lautan, dan antara dasar lautan itu dengan permukaannya seperti jarak antara langit dan bumi. Allah taala di atas semua itu dan tidak tersembunyi bagi-Nya sesuatu apapun dari perbuatan anak keturunan Adam". Diriwayatkan oleh Abu Dawud dan lainnya. [Kitaabut-Tauhiid Alladzii Huwa Haqqullaahi 'alal-'Abiid, hal. 149, tahqiq : 'Abdul-'Aziiz bin 'Abdirrahmaan As-Sa'iid dll.; Cet. Universiti Al-Imam Muhammad bin Su'ud, Riyadl].
Nas 4: Neraka Berada Di Lapisan Ke-7 Bumi


Dari Hilaal bin Yasaaf, dia berkata: Kami pernah duduk bersama Kaab, iaitu aku, Rabii' bin Khutsaim, Khaalid bin 'Ar'arah, dan beberapa orang sahabat kami yang lain. Lalu Ibnu Abbaas datang dan duduk di samping Kaab lalu berkata:


"Wahai Kaab, khabarkan kepadaku tentang Sijjiin".


Kaab menjawab: "Adapun Sijjiin, maka dia adalah bumi ke-7 yang paling bawah. Padanya arwah orang-orang kafir di bawah kelompok Iblis" [Diriwayatkan oleh Ath-Thabariy dalam Jaami'ul-Bayaan 24/282. Diriwayatkan juga oleh Ibnul-Mubaarak dalam Az-Zuhd no. 1223 dari jalan Jaafar bin Al-Mughiirah dari Syimr, dari Kaab. Dua jalan ini saling menguatkan dan dekat dengan darjat hasan, wallaahu a'lam].
Nas 5: Kedalaman Neraka 70 Tahun Perjalanan


Dari Abu Hurairah radhiyallaahu anhu, "Kami bersama Rasulullah sallallaahu alaihi wa sallam, tiba-tiba terdengar suara benda jatuh. Maka Nabi sallallaahu alaihi wa sallam bertanya, "Tahukah kalian apakah itu?"


Kami pun menjawab, "Allah dan RasulNya lebih mengetahui".


Rasulullah berkata, "Itu adalah batu yang dilemparkan ke dalam neraka sejak 70 tahun lalu. Batu itu jatuh ke dalam neraka, hingga baru mencapai dasarnya tadi". [HR. Muslim 2844]
Kesimpulan:


Merujuk kepada nas-nas yang telah diberikan beberapa kesimpulan tentang Bumi dapat diberikan iaitu:


1- Ketebalan Bumi adalah 500 tahun perjalanan.


2- Jarak antara lapisan Bumi adalah 500 tahun perjalanan.


3- Lapisan terakhir Bumi adalah Neraka yang sangat dalam iaitu 70 tahun perjalanan


4- Ketebalan setiap 7 lapisan Bumi + 6 Jarak antara lapisan Bumi = (13 x 500) = 6500 tahun perjalanan (unta) untuk tiba ke lapisan Bumi yang ke-7. (Tidak termasuk kedalaman Bumi yang ke-7 lagi)


5- Tiada beza 500 tahun perjalanan dengan 70 tahun perjalanan. Rujuk hadis ini;


"Dan At Tirmidzi meriwayatkan yang seperti itu juga dari hadis Abu Hurairah, dan di dalamnya terdapat perkataan: "Jarak antara satu langit dengan langit lainnya adalah 500 tahun". Tidak ada pertentangan antara keduanya, kerana perhitungan selama 500 tahun adalah dengan perjalanan unta, sedangkan 70 tahun lebih adalah dengan perjalanan kuda. Kerana itu, boleh dibilang bahawa jarak antara kita dengan Mesir adalah 20 hari perjalanan biasa atau 3 hari perjalanan kuda. Syaarik meriwayatkan sebahagian hadis ini dari Sammaak secara mauquf. Inilah akhir dari perkataan Ad Dzahabi" [Fathul-Majiid]


500 tahun - unta
70 tahun - kuda


Dapat dikeluarkan beberapa sifir jarak:


Jarak Madinah - Mesir: sekitar 900km


1) 3 hari perjalanan kuda
2) 20 hari guna unta
3) 90 hari jalan kaki


Oleh sebab hadis Muslim di atas menggunakan ukuran 70 tahun maka:


1 bulan menunggang kuda, akan menempuh jarak 9000km.
1 tahun berkuda akan melalui jauh 108000km.
70 tahun berkuda bersamaan dengan jauh 7560000km = 7.5 j km


6- Boleh juga ditulis, Ketebalan setiap 7 lapisan Bumi + 6 Jarak antara lapisan Bumi = (13 x 70) = 910 tahun perjalanan (kuda) untuk tiba ke lapisan Bumi yang ke-7 iaitu sekitar 97.5 juta km. (Tidak termasuk kedalaman Bumi yang ke-7 lagi)


7- Jadinya, jika kita mengandaikan bumi itu sfera, anggaran diameter bumi adalah 202.5 juta km


8- Jarak yang diberikan di atas adalah untuk mengukur ketebalan setiap Bumi dan jarak antara lapisan Bumi sahaja. Berapa luas permukaan Bumi belum lagi dikira.


Maka, setelah melihat nas-nas ini, persoalan yang timbul, adakah Bumi yang kita diami hanya sebesar seperti yang diwar-warkan oleh saintis barat? Atau mereka telah tersilap dalam teori mereka? Allahu a'lam..


https://www.facebook.com/abuaqifstudio/photos/a.189184067857130.36536.145878152187722/894192177356312/

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…