Langkau ke kandungan utama

Fitnah terbaru membabitkan PM dengan Petronas

Dakwaan yang tersenarai di Whatsapp fitnah yang kononya datang dari "ahli pengurusan Petronas" yg tidak bernama bahawa Najib kejam kepada Petronas dan memaksa Petronas membayar wang berlebehian sehingga menjejaskan perkembangannya adalah tidak benar.

Kalau betul dakwaan itu, takkan Petronas mampu bina projek2 gergasi seperti Pengerang, projek gas Kanada dan Australia dan lain-lain - semua yang dilaksanakan selepas Najib menjadi Perdana Menteri..

Cuba kita banding status kewangan Petronas:
Tahun 2003 (tahun terakhir Tun M memerintah)
– Jumlah aset Petronas: RM177.8 bilion
-  Wang Tunai Petronas: RM55 bilion
http://www.petronas.com.my/investor-relations/Documents/financial-results/FullYearEnded20030331-USD.pdf

Jun 2017 (kini)
– Jumlah aset Petronas: RM602 bilion
-  Wang Tunai Petronas: RM125 bilion:
http://www.petronas.com.my/investor-relations/Documents/financial-results/Financial%20Report%20First%20Quarter%20Ended%2031%20March%202017%20(FY2017).pdf

Jelas bahawa selepas Tun M tidak lagi memerintah, kedudukkan kewangan Petronas jauh lebih kuat di bawah Najib.

Sebaliknya, semasa Tun M ialah perdana menteri beliau terkenal sangat terkenal menyalahagunakan wang Petronas e.g Bail out syarikat transportasi Mirzan, bail out Proton, bayar berbilion untuk tanah KLCC  lepada kroni Ananda walaupun kerajaan sudah boleh ambil balik tanah itu dengan murah, bina bangunan Dayabumi yang kini tidak bernilai, bail-out BMF beberapa kali,

Ini tidak termasuk Tun M memberi kontrak berbilion2 kepada syarikat anaknya Kencana Petroleum semasa dia penasihat Petronas selepas bersara - suatu konflik of interest yang amat besar.

Sudah-sudahlah Pakatan Harapan yang suka menyebarkan ratusan propaganda fitnah melalui Whatsapp tiap-tiap tahun.

Yang cipta Whatsapp fitnah berdosa. Yang sebar fitnah pun berdosa.

LSS.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…