Langkau ke kandungan utama

Apabila Pak Lah Naikkan Harga Bahanapi

Sejarah bakal tercatat

Datuk Abdullah Hj Ahmad Badawi yg menggantikan Tun Mahathir menghadapi masalah demi masalah sebaik mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri.     Harga minyak dunia yg melambung sehingga USD200 telah menyebabkan kerajaan menanggung subsidi yang teruk. Kegawatan ekonomi dunia diambil peluang oleh Tun untuk memanipulasi keadaan bagi menyerang Pak Lah.
Jambatan bengkok dikatakan puncanya.

 Akhirnya Pak Lah terpaksa menaikkan harga minyak sebanyak 60 sen yg mencetus kemarahan rakyat dan Mahathir mula menyerang Pak lah mengambil peluang dari kenaikan harga minyak dunia itu. Tun mendesak Pak Lah berbelanja seperti biasa ketika krisis ekonomi meruncing. Kata pak Lah negara bakal bengkrap sekiranya beliau mengikuti kehendak Mahathir berbelanja seperti biasa.

Pak Lah menghadapi PRU dengan tekanan berterusan dari Mahathir. Kerajaan Pak Lah dituduh mengamalkan rasuah dan tuduhan dibuat oleh Tun Mahathir sendiri. 

Akhirnya keputusan PRU 12 lima negeri hilang. Pak Lah mentadbir negara ini cukup sebentar sebelum melepaskan jawatannya.
 Sebelum bersara Pak lah telah mengangkat Najib sebagai Perdana Menteri.

Najib pula mengambil alih negara ini ketika negara hampir bengkrap apabila rezab bank Negara hanyalah USD20 billion iaitu kira kira RM50 billion. Kesan kerugian didalam forex yg diperjudikan oleh Tun Mahathir telah menyebabkan RM34 billion wang negara lesap. Banyak pelaburan yg dibuat oleh Perdana Menteri ketika itu musnah. Ini termasuklah PERWAJA, MOMINCO, PROJEK BAKUN dan bermacam macam projek lagi termasuk lah skandal Bank Bumiputra Hong Kong yg memerlukan suntikan modal baru. Seorang akauntan kita Abdul Jalil Ibrahim dibunuh didalam kebun pisang ketika dihantar oleh ibu Pejabat Bank Bumiputra bagi menyiasat punca utama Bank berkenaan ditutup.

Ketika itu pendapatan dari hasil minyak tidak ada apabila minyak berada dibawah kos pengeluaran. Ramai pekerja di Petronas dibuang dan sebahagian lagi diberi cuti tanpa gaji dengan pilihan mereka akan dipanggil untuk berkerja semula apabila harga minyak meningkat dan stabil. Manakala 60,000 perkerja disektor swasta dibuang.

Akhirnya Najib mengambil langkah tidak popular tetapi betul. Najib laksanakan GST.  Tindakan Najib ini mendapat pujian banyak pehak termasuk lah Morgan Stanley, Bloomberg dan portal portal berita ekonomi dunia. Negara mampu bersaing dan bangkit dari kemelesetan dengan cukup cepat.

Tindakan Najib melaksanakan GST telah menyebabkan masyarakat peniaga cukup marah dengan keadaan ini. Keuntungan mereka merudum. Mereka tidak lagi boleh menipu cukai kerana LHDN tahu berapa jualan mereka setiap bulan. 

Anehnya rakyat marhaen juga turut marah walaupun kadar GST dikenakan cukup kecil iaitu 6% sahaja.
Pembangkang tidak putus putus menghasut rakyat walhal rakyat miskin tidak terkesan pun dengan GST kerana kerajaan turut mengembalikan dengan BRIM. Ada juga BRIM orang bujang dan bermacam macam bantuan lagi..

Akhir dengan janji manis pembangkang pada menifesto yg dibahagikan kepada 3 jenis  iaitu
 1 akan dilakanaksanakan serta merta,
2 akan dilaksanakan 100 hari
3 Akan dilaksanakan selepas keadaan stabil.

Tuduhan Najib menyeleweng dana IMDB selama 3 tahun dimomokkan tanpa keputusan. Mereka mendapat bantuan dari rantaian akhbar luar negara bagi menjayakan misinya ini  walaupun sehingga kini Najib belum didakwa atas sebarang pertuduhan. Manakala audit dan PAC menafikan Najib terlibat

Akhirnya Kerajaan BN tewas pada PRU14 selepas lebih 60 tahun menjadi pemerintah bagi negara Malaysia. Rakyat termakan hasutan kerana modus operandi Tun Mahathir dibantu rantaian akhbar luar negara cukup licik.

Kerajaan baru mengambil alih tampuk pemerintahan namun janji tinggal janji apabila hampir 100% janji yg telah dibuat tidak mampu ditunaikan.

Tamatlah dominasi kerajaan Islam BN digantikan dengan kerajaan bukan Islam DAP. 

Rezab bank negara yg ditinggalkan Najib ialah RM430 billion. Kita lihat berapakah yg tinggal selepas setahun kerajaan pakatan Harapan berkuasa kerana rezab Bank Negara telah susut RM3.8 billion hanya 15 hari kerajaan Pakatan Harapan berkuasa.

 Manakala pelabur asing menjual saham saham mereka dan Bloomberg menganggar kan RM5 billion dari pasaran saham telah ghaib tidak sampai pun 20 hari kerajaan Pakatan Harapan mengambil alih kuasa manakala Tun Mahathir mengangkat sumpah selaku ketua kerajaan bagi negara Malaysia.

(Terkenang wawancara ditv luar negara dengan Blomberg. Kata tetamu berkenaan. Inilah hasilnya apabila pengundi bodoh MEMILIH tanpa dibimbing. Merujuk penghapusan GST yg telah menyebabkan kerugian pada pasaran saham dan kehilangan pendapatan besar oleh negara)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…