Jumaat, 19 November 2010

DAP Perak parti perkauman

DAP Perak pada awal penubuhannya adalah parti pelbagai kaum yang pro kepada agenda politik PAP di Singapore. Penubuhan Dap Perak bermula di Setiawan dan ramai orang Melayu , India dan Cina terlibat dalam menubuhkan parti ini

Sejak Lim Kit Siang menguasai Dap Perak dengan menjadi wakil rakyat bagi kawasan Ipoh Timur, Lim Kit Siang telah membawa agenda perkauman dalam parti tersebut. LKS memastika hanya kaum  Cina berkuasa di Perak melalui Dap. LKS juga merencanakan perpindahan anaknya dari Melaka ke Pulau Pinang.

Melayu Dap di Perak sudah lama pupus dan yang masih kekal bertahan ialah kaum India. Bagaimanapun Dap Cina sering berselisih faham dengan Dap India Perak. Pada awal 2009 sudah ada bibit-bibit perpecahan dan persengketaan antara Dap India dan Dap Cina. Puncaknya Adun Buntong sudah mengistiharkan keluar parti tetapi berjaya dipujuk semula oleh Dap Cina Perak untuk terus kekal sehingga PRU 13. bagaimanapun LKS sudah bersiap sedia untuk menggantikan adun tersebut untuk PRU 13.

Sebulan dua yang lalu timbul pula krisis Cina - India iaitu perbalahan antara Ngeh/Nga dengan MP Ipoh Barat M. Kulasegaran dan kesudahan Kula disingkirkan dalam pemilihan pucuk pimpinan Dap Perak baru-baru ini , berakhirlah jawatan Timbalan Pengurusi Dap Perak yang selama ini dipegang oleh Kula.. Selepas ini giliran V. Sivakumar pula untuk disembelih oleh Ngeh/Nga.

Dua sepupu ini akan menggantikan dengan Tunku Aziz Ibrahm iaitu Naib Pengerusi Dap untuk bertanding di Perak bagi membolehkan Dap memerintah semula Perak.  Tunku Aziz bakal menjadi Menteri Besar Perak yang mewakili Dap.

Nizar Jamaluddin apa jadi? Apa kes Ngeh dan Nga nak memelihara Nizar yang gila meroyan tu. Tugas Nizar dalam Pas juga berakhir kerana ada diambil alih oleh Ahmad Awang. Nizar akan menjadi duit syiling yang berkarat dan tidak diperlukan lagi dengan alasan sakit mental.

Kesian Kula, beginilah nasib kaum bukan Cina dalam parti DAP. Bagi kaum Cina di Perak juga bukan semua selesa dengan LKS dan Ngeh/ Nga. Ngeh melihat pula keturuan dan klanx. Ngeh adalah dari kaum Foochow yang menjadi minoriti di Perak. Ngeh cuba menguasai Dap dan akan cuba sedaya upaya untuk menaikkan kaum Foochow dan menyingkirkan lain-lain keturuan seperti Hokien, Hakka, Teochew dan lain-lain lagi kumpulan. Sebenarnya sesama Cina Perak pun ada masalah perkauman berdasarkan suku sakat keturunan.  Ini lah celaka  yang ada pada Ngeh dan Nga.