Ahad, 28 Ogos 2011

Arkib : Sejarah Bukit Kepong, Mat Sabu sokong Bintang 3

Rabu, Februari 23, 2011
HARI INI DALAM SEJARAH : BUKIT KEPONG


Peristiwa Balai Polis Bukit Kepong adalah kesan kekejaman pengganas komunis semasa keadaan darurat selepas Perang Dunia II. Dalam kejadian tersebut balai polis Bukit Kepong diserang oleh segerombolan 180 orang pengganas komunis bermula sekitar jam 5.00 pagi pada 23 Februari 1950.

Dalam kejadian tersebut, para anggota polis berjuang habis-habisan sehingga seorang demi seorang gugur. Dua orang isteri anggota polis marin turut mengangkat senjata apabila mendapati suami mereka terkorban dan mereka terus bertempur bersama anggota-anggota lain sehingga kehabisan peluru.

Dalam mempertahankan balai polis Bukit Kepong, 17 orang anggota telah terkorban.

Kejadian Bukit Kepong adalah pertempuran bersenjata yang bersejarah yang berlaku pada 23 Februari 1950 antara pihak polis dan Parti Komunis Malaya semasa sebelum kemerdekaan Tanah Melayu. Pertempuran ini berlaku di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong di Bukit Kepong. Balai polis yang diperbuat daripada kayu ini terletak ditebing sungai Muar, sekitar 59 km dari bandar Muar, Johor, Malaysia.

Kejadian ini bermula sebelum subuh apabila pihak Komunis melancarkan serangan gerila ke balai polis. Ia berakhir dengan tragik dalam penyembelihan berdarah dengan penyerang membunuh hampir kesemua pegawai polis yang bertugas di situ. Pihak komunis hendak menjadikan contoh dari serangan itu tentang apa yang akan terjadi kepada mereka yang menentang perjuangan Komunis. Apabila mereka memulakan pengepongan, pihak penyerang percaya bahawa mereka akan dapat mengalahkan polis dan mengawal stesen polis tersebut dalam tempoh yang singkat. Ini disebabkan beberapa faktor yang menyebelahi mereka:

Balai Polis Bukit Kepong terletak diselekoh sungai Muar, sebuah perkampungan kecil yang terpencil dengan sekitar dua puluh buah rumah dan kedai. Menjelang awal 1950, ia merupakan tumpuan pergerakan pihak komunis di situ. Ketika itu balai polis itu diketuai oleh Ketua Polis Balai (KPB) Sarjan Ray Dancey, yang pernah berkhidmat di Palestin. Ketika serangan ke atas balai tersebut, beliau telah lama ditukarkan dan jawatannya diambil alih oleh Sarjan Jamil Mohd Shah, kemungkinannya perkara yang diketahui oleh penyerang komunis.

Selain itu terdapat platun campuran 15 anggota polis Tugas Am dan Konstabel Polis Marin pimpinan Sarjan Jamil sendiri. Ketika itu pasukan ini turut diperkukuhkan oleh tiga konstabal polis khas dan empat Polis Tambahan bagi tugas mengawal dan lain-lain, yang menjadikan 22 orang anggota kesemuanya.

Tiga belas isteri dan anak-anak anggota tinggal di berek kelamin di sebelah belakang Balai. Sistem perhubungan yang sukar adalah sebab utama penempatan pasukan polis marin di situ malah, pengangkutan utama ke Bukit Kepong adalah dengan menaiki bot menyusuri Sungai Muar.


Menurut saksi, terdapat sekitar 200 orang pengganas komunis daripada Kompeni Bebas ke-4 yang menyerang dan dipercayai diketuai oleh Muhammad Indera, Komunis [[Melayu] di mana pada awal rancanganya Muhammad Indera dimaklumkan bahawa serangan itu sebagai amaran sahja, bagaimanapun ia bertukar menjadi tragedi buruk, ia juga disertai oleh Komisser Goh Peng Tun. Pihak komunis mengepong balai Polis dengan separuh di bahagian hadapan, bakinya mengelilingi balai polis tersebut. Pertempuran bermula sekitar 04.15 pagi. Apabila Konstabel Jaffar bin Hassan mencabar dan menembak mati seorang pengganas komunis yang sedang memotong kawat duri balai tersebut. Pihak komunis kemudiannya menyerang dari segenap sudut, terutamanya dari bahagian hadapan. Mereka berharap serangan ini mengejutkan pihak polis tetapi kini berhadapan dengan tentangan hebat anggota-anggota polis tersebut, terutamanya daripada dua kedudukan Bren Gun yang terletak di dalam kubu di bawah bilik Kawalan. Sungguhpun lebih sedikit, pihak polis yang diketuai oleh Sgt Jamil Mohd Shah, enggan menyerah, walaupun berkali-kali diseru oleh komunis agar mereka menyerah. Satu persatu anggota gugur apabila pertempuran berterusan dan dua orang isteri polis yang bertahan turut serta berjuang apabila mendapati suami mereka terkorban semasa pertempuran.

Sekitar pukul 5 pagi pasukan Polis Bantuan beserta sekumpulan penduduk kampung yang lengkap bersenjatakan raifal dan senapang patah digerakkan di Kampong Jawa di bawah pimpinan penghulu Ali bin Mustaffa, dan bergerak untuk membantu. Mereka diserang hendap oleh komunis yang ditugaskan untuk menghalang sebarang bantuan dari luar dan beberapa orang kampung serta pihak komunis juga turut terkorban dalam pertempuran dikawasan itu. Sekitar masa ini, kedua-dua kedudukan Sten Gun turut dimusnahkan komunis.

Sekitar pukul 7 pagi, pihak komunis menawan seorang isteri polis Mariam Ibrahim, isteri kepada Konstebel Mohamad Jaafar. Dikhabarkan, ketua kumpulan komunis, Mat Indera memaksa Mariam merayu agar pihak polis menyerah tetapi tidak diendahkan oleh Jamil sendiri. Pada masa ini Fatimah Yaaba dan anaknya Hassan turut ditawan dan dipaksa menyeru pihak polis menyerah. Mereka yang bertahan enggan berbuat demikian dan terus berjuang habis-habisan. Apabila mereka enggan menyerah, Mariam dicederakan dan Fatimah dibunuh. Suami Fatimah, Konstabel Abu Bakar Daud yang bertugas sebagai pemandu bot di sungai Muar, turut berjuang menentang pihak komunis sehingga cedera setelah ditembak di dada dan tangan, ketika mempertahankan botnya.
Peta Serangan Balai Polis Bukit Kepong

Dalam detik terakhir pertempuran hebat itu, komunis membakar berek kelamin dan balai polis. Dua wanita dan anak-anak mereka terbakar hangus dalam berek kelamin. Pada ketika itu hanya 3 orang anggota polis dan seorang pengawal kampung yang masih hidup. Mereka meluru keluar dari balai yang terbakar dan merempuh kedudukan komunis, membunuh sekurang-kurangnya tiga dari kumpulan pengganas yang cuba menghalang mereka. Pihak komunis terus menembak mereka yang cuba lari daripada balai polis yang sedang terbakar itu. Ketika ini penduduk kampung Durian Chondong disebelah barat menghantar bot ke Lenga untuk memberitahu pihak berkuasa mengenai serangan ini.

Hanya selepas lima jam bertempur, baru pihak komunis berjaya menawan balai polis dan membakar balai tersebut. Mereka kemudian berundur kedalam hutan, meninggalkan kesan kemusnahan dan kematian. Pihak komunis turut melontar mereka yang tercedera dan mayat mereka yang terkorban ke dalam api. Antaranya termasuk Hassan bin Abu Bakar anak kepada Konstebal Abu Bakar yang dicampak hidup-hidup kedalam api.

Seramai 14 anggota polis termasuk Sarjan Jamil, 4 pengawal kampung, 3 polis bantuan, isteri Abu Bakar Daud (adalah seorang polis yang terselamat) dan tiga anak mereka terbunuh dalam kejadian tersebut. Jumlah kematian adalah 25 orang. Mereka yang terselamat pertempuran maut itu adalah 4 anggota polis dan 9 ahli keluarga termasuk isteri dan anak mereka.


Semasa serangan tersebut, bantuan dihantar dari Kampung Tui semasa pertempuran bergema kebeberapa kampung berdekatan. Sekumpulan penduduk yang diketuai oleh Penghulu Kampung Ali Mustafa dari Kampung Tui diiringi oleh 13 AP/HG (Polis Bantuan - Auxiliary Police/Pengawal Kampung - Home Guard). Mereka diserang hendap oleh komunis dalam perjalanan sekitar setengah kilometer dari stesen pokis Bukit Kepung. Mereka kekurangan senjata berbanding komunis yang menggunakan senjata automatik berbanding raifal dan senapang patah yang dibekalkan kepada penduduk kampung. Beberapa pengawal kampung tercedera dan terbunuh. Walaupun tersekat, kehadiran mereka mengurangkan tekanan kepada pasukan bertahan di Bukit Kepung dan memaksa pengunduran umum komunis.

Disebabkan keadaan tidak seimbangan, Ali Mustafa mengarah pengawalnya berundur sementara yang lain diarah mempertahankan kawasan sekeliling bandar Bukit Kepong. Pihak komunis akhirnya berundur selepas membakar pejabat kampung dan merompak beberapa kedai.

Pada masa yang sama, sekumpulan pegawal kampung lain dari Kampung Durian Chondong menggunakan sampan berkayuh kearah Bukit Kepong bagi memberi bantuan. Dalam perjalanan, mereka turut diserang hendap oleh komunis. Hanya separuh daripada 7 penduduk dalam kumpulan tersebut terselamat untuk terus ke Lenga. Mereka sampai kesana pada 10am dan ketika itu berita mengenai serangan keatas balai polis Bukit Kepong disampaikan.

Apabila pengawal kampung memasuki kampung Bukit Kepong, mereka dapat melihat kemusnahan akibat serangan kejam tersebut. Ketua kampung mengambil alih pentakbiran pos luar tersebut sehingga diganti oleh pasukan polis dari Muar. Pertempuran Bukit Kepong dianggap sebagai kekalahan tragik yang bagaimanapun mengukuhkan lagi semangat kerajaan dan penduduk untuk memerangi pengganas komunis. Sepasukan kecil berjuang menentang pasukan yang jauh lebih besar meningkatkan semangat dan moral dalam perjuangan menentang komunis. Terdapat pendapat yang menyamai peristiwa Bukit Kepong dengan Alamo, di mana anggota polis Bukit Kepong sama seperti penduduk (Texans) berhadapan dengan cabaran yang hebat dan berjuang sehingga ketitisan darah terakhir.
[sunting] Mereka yang terselamat

Anggota Polis

1. Konstabel 10533 Othman Yusoff (meninggal);
2. Konstabel Marin 37 Abu Bakar Daud (meninggal);
3. Konstabel Tambahan 3472 Ahmad Khalid (meninggal);
4. Konstabel 7645 Yusoff Rono (78 tahun pada tahun 2000, meninggal dunia pada tahun 2005)

Ahli keluarga anggota

1. Mariam Ibrahim - balu Konstabel Muhamad Jaafar
2. Zainun Muhamad - anak perempuan Konstabel Muhamad Jaafar
3. Abu Samah Muhammad - anak lelaki Konstabel Muhamad Jaafar
4. Zaleha - anak perempuan Konstabel Muhamad Jaafar
5. Jamilah - anak perempuan Konstabel Marin Abu Bakar Daud
6. Hussain - anak lelaki Konstabel Marin Abu Bakar Daud
7. Fatimah Abdul Manan @ Timah Lawa - isteri Konstabel Hassan Osman
8. Pon Khalid - isteri Konstabel Marin Awang Ali
9. Fatimah Tuani - isteri Konstabel Hamzah Ahmad
10. Edmund Ross Williams Hunt - orang asli bertugas sebagai pemandu arah

Mereka yang gugur dalam pertempuran

Anggota Polis

1. Sarjan 2493 Jamil Mohd Shah (KPB Bukit Kepong)
2. Koperal 7068 Mohd Yassin Haji Wahab (T/KPB Bukit Kepong)
3. Lans Koperal 7168 Jidin Omar
4. Konstabel 9136 Hassan Osman
5. Konstabel 3933 Hamzah Ahmad
6. Konstabel 8600 Jaafar Hassan
7. Konstabel 7493 Muhamad Jaafar
8. Konstabel 5674 Abu Mohd Ali
9. Konstabel 7862 Abu Kadir Jusoh
10. Konstabel Marin 60 Ibrahim Adam
11. Konstabel Marin 68 Awang Ali
12. Konstabel Marin 181 Basiron Adam
13. Konstabel Tambahan 3475 Mohd Top Lazim
14. Konstabel Tambahan 3795 Jaafar Arshad

Polis Bantuan

1. Ins. Kudarina Naknok
2. AP 2130 Samad Yatim
3. AP Mahmood Saat
4. AP 1925 Ali Akop
5. AP 2127 Othman Yahya

Keluarga Anggota

1. Allahyarhammah Fatimah Yaaba - isteri kepada Konstabel Marin Abu Bakar Daud
2. Hassan Abu Bakar - anak lelaki kepada Konstabel Marin Abu Bakar Daud
3. Allahyarhammah Saadiah - isteri kepada Konstabel Abu Mohd Ali
4. Allahyarhammah Simah Abu - anak kepada Konstabel Abu Mohd Ali

Anggota Polis Bantuan (AP) dan Pengawal Kampung yang terkorban dalam pertempuran diluar balai polis

1. AP Redzuan Alias
2. Embong Lazim
3. Mendiang Koh Ah Cheng
Posted by TAIPINGMALI (TM) a

16 ulasan:

 1. bro,

  mhn kebenaran utk terbitkan artikel kat blog aku. tq

  BalasPadam
 2. INILAH CERITA SEBENAR TETAPI MAT SABU LAHANAT BUAT CERITA LAIN, BEGITULAH PERANGAI ORANG YANG MUNAFIK.///

  BalasPadam
 3. kerana ingin berkuasa, orang islam sanggup menjadi munafik.... apa hukumnya mereka yang munafik... apa hukumnya pengundi yang mengundi munafik... dapat masuk surga kah sebagaimanan yg dijanjikan oleh pemimpin mereka..

  BalasPadam
 4. Mat Sabu kata dulu mereka yang bekerja dengan British sebagai kerani, pemandu, budak suruhan, pekerja ladang, polis. tentera dan sebagainya dikatakan baruah/anjing suruhan British.

  Maka sekarang, mana-mana rakyat yang berkerja dengan kerajaan UMNO/BN termasuk polis dan tentera juga baruah/anjing kerajaan UMNO/BN.

  Apalagi penyokong-penyokong PAS yang kerja dengan kerajaan. Tak kan nak jadi anjing suruhan UMNO/BN. Berhenti kerjalah.

  Bukankah ulamak PAS ada kata, terima gaji daripada kerajaan BN haram sehingga menggelarkan mufti Perak Haramsani kerana mufti ini menerima gaji daripada kerajaan BN.

  Duit haram tu, penyokong2 PAS.

  BalasPadam
 5. Tengok muka Mat Sabu rasa macam haram. Geli nak tengok muka dia. Bontot babi nampak lagi cantik.

  BalasPadam
 6. Tambah tokok cerita sejarah oleh Jins Samsuddin ni.

  Aik, baru tau sekarang ketua komunis penyerang tu seorang Melayu dan bukan Cina seperti dalam cerita TV.

  BalasPadam
 7. Inilah orang PAS=Parti Ajaran Syiatan Nirrajim. Sekrang perjuangan mereka bukan Islam dan bukan kebajikan, tetapi haya untuk temolok, wang ringgit dan kote sendiri je. Orang2 PAS sperti mat sabun ini sanggup menjilat pelir dan juboq Lim Kit Sial anak bernak asalkan temolok dan kote beliau dapat menegakkan. Keji sungguh perangai Pemimpin yg dikatakan dari PArti yg lebih Islam dari Islam. Menjilat2 dan menyembah komunis biaDAP adalh kiblat mereka sekarang. Ahlul2 yg sedar dan insaflah, keluar lah dari PAS, janganlah merelakan diri anda di azab kerana menyokong dan bersengkongkol dgn PARTI ajaran Syaitan nirrajim.

  BalasPadam
 8. cerita benar sebenarnya.

  SABU iaitu ayah kpd MAT SAbu adalah ketua komunis.
  MAK mat sabu pulak GUNDEK kepada KOMUNis2, sape2 pun boleh pakai MAk mat sabu masa tu..komunis melayu ka, komunis cina ka, komunis india ka. semua boleh balun MAK mat sabu ni.

  itu sebab muka MAT sabu ada seribu wajah dan boleh berubah wajah.

  ITULAH SEJARAH HIDUP KELUARGA MAT SABU.

  ( sorry sebab masukkan mak bapak dlm cerita ni , sebab MAT SABU adalah anak HARAMJADAH )

  BalasPadam
 9. matlamat menghalalkan cara.nak memerintah punyer pasal...sanggup mengorbankan pejuangan oghang dulu2.kenapa la mat sabu dan kuncu2nya yang perasan parti islam...hidup dalam zaman ini.kan elok deme hidup dalam zaman komunis bermaharajalela n lagi baghuih deme ada dalam trajedi bukit kepung.

  BalasPadam
 10. Ya Allah tunjukkan lah kepada kebenaran.Puasa ku Tahun ini semakin terhakis dik Manusia yang bernama "MAT SABU"tunjukkan ya Allah jalan kebenaran bahawa perjuangan menegakkan Islam ialah BUKAN berkawan dengan Dapig dan Komunis.Amin.

  BalasPadam
 11. LAAAAA NI KE KISAH SEBENAR???? OTHMAN YUSSOF MENINGGAL DI TEMPAT KEJADIAN KE??? MANA CERITA KESENGSARAAN BELIAU YANG LANGSUNG TAK DIPANDANG OLEH KERAJAAN PADA MASA TU? BELIAU BERJUANG MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN NEGARA TETAPI PERUNTUKAN UNTUK KAKI PALSUNYA PUN SAMPAI BELIAU MENINGGAL DUNIA PUN BELIAU TAK DAPAT WALAU DAH PENAT, NAIK TURUN NAIK TURUN MEMBUAT PERMOHONAN. BAGAIMANA PULA CERITA ISTERI BELIAU LIMAH YANG TERPAKSA MENDIAMI RUMAH SAKIT JIWA TANJUNG RAMBUTAN DEK KERANA BERITA PALSU KEMATIAN OTHMAN YUSOFF? APA BANTUAN YANG DIBERIKAN KEPADA BELIAU OLEH KERAJAAN MALAYA PADA KETIKA ITU??? MALAH PERMOHONNAN MAAF PUN TAK DIBUAT KEPADA KELUARGA OHMAN YUSOFF. HIDUPNYA YANG MELARAT DIPANDANG SEPI KERAJAAN MEMAKSA BELIAU MENJADI TENAGA PENGAJAR DI HOME GUARD KULIM.

  MANA CERITA KONS YUSOF RONO (BERSARA DENGAN PANGKAT SARJAN) YANG MENINGGAL PADA 2005??? 2008 BARU NAMA BELIAU DI "ANGKAT" MENJADI DATO???? DAH 3 TAHUN MENINGGAL BARU JASANYA DIKENANG? KENAPA SRK TAK TUNGGU DIA MATI BARU BAGI GELARAN DATO?

  HEHE...BUKIT KEPONG CIPTAAN JINS SAMSUDIN HANYA MITOS IMIGINASI BELIAU. SJN JAMIL BIN MOHD SHAH ADALAH ANGGOTA PERTAMA YANG GUGUR (DITEMBAK DI KEPALA). BUKAN DIBAKAR SEPERTIMANA DALAM FILM. APA PUN ADA USAHA DATO JINS MENGENANG JASA PENGORBANAN PERJUANG BUKIT KEPONG. SEDANGKAN KERA JAAN PADA MASA TU LANSUNG TAK BUAT APA-APA UNTUK MEREKA YANG MASIH HIDUP.

  BalasPadam
 12. Tanpa Nama .mane dpt info ni...???

  BalasPadam
 13. kalau tuan tanpa nama 1218 ada maklumat lain sila dukomentasikan dan serahkan kepada pakar sejarah untuk dibuat kajian.

  BalasPadam
 14. kita hanya perpandukan pada fakta yang dipelajari masa zaman sekolah dan melalui filem Bukit Kepong..tapi hanya mereka yang melalui zaman bukit kepong sahaja yang tahu..tapi berapa ramai yang sangup berkongsi cerita ..mungkin kita dpt dengar dari mulut ke mulut.. namun adakah percakapan dari mulut boleh di jadikan sebagai bukti yang kukuh??

  BalasPadam
 15. Cerita dari mulut ke mulut atau hearsay boleh diterima dan ramai pakar sejarah sedia utk mengkaji dan menyiasat. So jgn takut kalau ada evidence

  BalasPadam
 16. Tanpa Nama berkata 1218......kalo setakat cakap tanpa bukti serupa macam anjing menyalak bukit tau tak......so kalo tul la fakta yg dimaklumkan tu bawa la ke tengah......

  BalasPadam