Isnin, 5 September 2011

Muhammad bin Indera idola Mat Sabu


SIAPA MAT INDERA?
Sebelum kita sibuk mempertikaikan adakah Mat Indera pejuang kemerdekaan atau tidak, rasa eloklah kita kenal siapa Mat Indera sebenarnya. Kita jangan jadi seperti Mat Sabu yang berkokok keliling kampung tentang Mat Indera tetapi tidak mengenali siapa Mat Indera.

Nama sebenar Mat Indera ialah Muhammad bin Indera tetapi lebih dikenali sebagai Mat Indera atau Bong Mahmudiah yang dilahirkan pada 29 Disember 1920 di Batu Pahat, Johor.

Bapanya Indera bin Mat Salleh berasal dari Siak, Sumatera dan merupakan anak kedua daripada 7 adik beradik. Ibunya Maimunah bt Daud berasal dari Batu Pahat.

Selain itu, Mat Indera juga mempunyai 4 adik beradik tiri hasil perkahwinan kedua bapanya bersama Zainah bt Dasuki yang berasal dari Bukit Pasir, Muar.

Beliau mula menjadi guru agama sejak berumur 18 tahun dan mengajar di Parit Stongkat, Muar pada tahun 1938 dan turut mengajar di Pontian pada tahun 1941.

Selepas British mengambil alih semula Malaya daripada Jepun, Mat Indera telah menubuhkan Malay Nationalist Party (MNP) pada tahun 1947 di Muar dan turut menjadi setiausaha Muar Malay Harbour Board Labour Union.

Memandangkan modus operandi PKM merekrut kader-kader baru komunis melalui kesatuan sekerja, Mat Indera turut dijadikan sasaran apabila beliau mula direkrut oleh G.H Jasman, wakil Seksyen Melayu PKM bermula pada bulan Januari 1948 yang sering melawatnya dan berusaha mendoktrin Mat Indera dengan ideologi perjuangan komunis sehingga mendapat simpati Mat Indera.

G.H Jasman turut memberikan beberapa buah buku berkenaan komunis kepada Mat Indera yang antaranya bertajuk What is MCP yang ditulis oleh Komrad Wright@Lai Tek sendiri. dan buku bertajuk Dialectic Materialism.

Walaupun teori tentang komunis yang cuba diketengahkan oleh buku-buku tersebut jelas bertentangan dengan Islam, G.H Jasman akhirnya dapat mempengaruhi dan memujuk Mat Indera menerima perjuangan komunis dan menyertai PKM dengan alasan komunisme berbeza dengan agama dan Mat Indera turut dibenarkan mengamalkan Islam selagi tidak menjejaskan aktiviti komunis.

Mat Indera akhirnya menyertai PKM pada 13 Julai 1948 dan dilantik sebagai Pegawai Am dalam Gerila Melayu Malaya, sayap Melayu PKM dan terus menjalankan aktiviti komunis dalam usaha meresapi dan menyusup dalam masyarakat orang Melayu di sekitar Muar dan Batu Pahat melalui surau dan masjid.

Latar belakang sebagai seorang guru agama Mat Indera telah dieksploitasi komunis dalam usaha merekrut orang Melayu menyertai komunis dan memberi sokongan kepada perjuangan komunis yang telah banyak menzalimi orang Melayu terutama di era Bintang Tiga hingga mewujudkan kebangkitan orang Melayu melalui Perjuangan Pahlawan Parang Panjang.

Akibat keganasan dan kezaliman komunis semasa Bintang Tiga terhadap orang-orang Melayu, PKM@BintangTiga telah dicop sebagai musuh utama orang Melayu pada waktu itu.

Mat Indera turut terlibat ketika serangan terhadap Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 dan menjadi watak utama menjadi orang tengah meminta polis menyerah diri kepada komunis.

Pada 14 Oktober 1952 Mat Indera telah ditangkap oleh orang-orang kampung Parit Warijo, Sri Medan, Batu Pahat. Mat Indera telah dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru pada 18 November 1952 kerana memiliki senjata api secara haram.

Rayuan Mat Indera supaya hukumannya diringankan ditolak pada 2 Disember 1950 dan hukuman gantung terhadapnya telah dijalankan pada 30 Januari 1953 di Penjara Taiping.

Jenazahnya telah dikebumikan di Kg. Jambu Air, Taiping. Untuk makluman juga, Mat Indera pernah dipenjarakan selama 2 bulan pada tahun 1946 kerana menjual beras secara haram.

Begitulah serba sedikit tentang perjalanan hidup Mat Indera yang menimbulkan konflik bagi mengiktiraf beliau sebagai pejuang kemerdekaan tetapi cara perjuangannya jelas menyalahi norma masyarakat pada waktu itu.

Tukang Screw sedang cuba menghubungi adik Mat Indera iaitu Baharum Shah Indera yang juga merupakan seorang pesara tentera bagi mendapatkan beberapa butiran lanjut kenapa keluarga mereka berhijrah keluar dari Johor kerana dikatakan tidak mahu dicop sebagai agen komunis dan menyokong perjuangan Mat Indera.


Wallahualam. Al-Fatiha untuk Allahyarham Mat Indera sebagai saudara seIslam, moga rohnya diterima bersama orang-orang beriman.

4 ulasan:

 1. SEKARANG TELAH DIPERJELASKAN SIAPA MOHD INDRA SEBENAR,JADI KEPADA YANG TIDAK TAHU SIAPA M0HD INDRA HARAP-HARAP BERLAPANG DADA UNTUK MENERIMA PERKARA SEBENAR JANGAN LAGI TERTIPU DENGAN KENYATAAN-KENTATAAN YANG DIBUAT OLEH PENGKIANAT-PENGKIANAT NEGARA DARI PARTI PAS YANG MENJADI ANJING SURUHAN DAP LAKNATTULLAH...///

  BalasPadam
 2. puak pas sendiri tahu siapa mat indra..tapi biasalah puak pas ni selagi boleh spin isu nak salahkan umno, hina mak bapak sendiripun dorang sanggup..janji dapat kenakan umno.

  malas nak layan cerita mat sabu ni..semua drama..nak pulak bila karpal singh start buka mulut..nampak sangat drama dorang ni.

  BalasPadam
 3. UMNO YG BERDRAMA NAK TUTUP KES PATI JADI WARGANEGARA SEGERA

  BalasPadam
 4. Saya suka cara penyampaian TaipingMali tentang Mat Indera..iaitu sekadar menyampaikan cerita sebenar tentang beliau.

  Bagi saya hanya orang yang hidup sezaman dengan beliau lebih memahami dan kenal siapa Mat Indera terutamanya orang kampung dan rakan-rakannya.

  Adalah lebih baik untuk mengetahui/memahami Zeitgeist atau cara berfikir penduduk Malaya pada masa itu supaya kita lebih bijak menilai.

  Memang jelas Mat Indera silap percaturan kerana terpengaruh dengan tipu muslihat Komunis yang mengajak beliau untuk sama2 angkat senjata menentang British.

  Manusia mana yang tidak melakukan kesilapan?

  Ini pendapat peribadi saya yang dibuat berpandukan latarbelakang Mat Indera..Andaikata Parti Komunis Malaya berjaya mengusir British dan berjaya pula menubuhkan Republik Komunis Malaya..Mat Indera jugalah yang akan menjadi antara orang pertama yang menentang republik komunis ini kerana ketika itulah baru beliau sedar akan belang sebenar komunis yang lebih teruk daripada British.

  Kita hari ini bertuah kerana mendapat pengajaran daripada kisah hidup Mat Indera..dan daripada pengajaran itu kita tahu..janganlah diulang kesilapan yang sama seperti yang dibuat oleh beliau.

  Tidak perlulah kita berulangkali membahaskan atau mempolitikkan nama beliau...semoga roh beliau dicucuri rahmat Allah dan bersemadi dengan aman.
  Wallahu alam.

  BalasPadam