Isnin, 5 September 2011

Noramfaizul mati syahid !!!

By Azmy Awang Kelana Jaya:

Jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor yang terbunuh di Somalia boleh disifatkan sebagai mati syahid kerana Allahyarham terkorban semasa misi membantu meringankan penderitaan dan kesengsaraan rakyat Somalia yang majoritinya beragama Islam.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, sebagai umat Islam, Allahyarham layak diberi pengiktirafan tertinggi itu kerana turut telah membuka mata rakyat negara ini akan penderitaan yang dialami rakyat Somalia.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

3 ulasan:

 1. Allahyarham sememangnya mati syahid kerana terkorban nyawa untuk menyelamatkan nyawa rakyat Somalia yang akan ramai mati kebuluran.
  Adalah lebih baik kematian allahyarham di sisi allah dengan bakti dan jasa kepada ugama,bangsa dan negara dari mereka yang mati di jalanraya
  yang sia-sia macam mati katak pada musim perayaan. Semoga allah mencucuri rahmat ke atas ruh allahyarham. Kesemua itu adalah ketentuan allah kita sebagai hambanya perlu redha atas kehendaknya. Lain kali kalau penganjur ingin menghantar misi kemanusian di negara berisiko tinggi dan berbahaya, keluarga peserta-peserta sukarela yang menyertai misi perlu sains borang tanda setuju dan redha jika berlaku kematian.

  BalasPadam
 2. Diharap jenazah beliau telah disempurnakan sebagai mana orang-orang yang mati syahid. Sekiranya jenazah beliau tidak disempurnakan sebagaimana mati syahid, maka jangan lah disebut-sebut sebagai mati syahid. Nanti tambah lagi satu kekeliruan sebagaimana peristiwa memali dulu. Mati kerana perjuangkan negara islam, tapi negara islam tiada dalam al-quran seperti mana kata tuan guru.

  BalasPadam
 3. Kerajaan Somalia hari ini mengeluarkan laporan lengkap mengenai kematian jurugambar warga Malaysia, Noramfaizul Mohd Nor yang diserang hendap.

  Antara yang berada dalam laporan tersebut ialah kekeliruan kumpulan-kumpulan pejuang membezakan bendera Malaysia dengan Amerika Syarikat.

  “Kumpulan-kumpulan pejuang di Somalia tidak pernah dengar nama Malaysia. Dan sentimen anti Amerika (Syarikat), sangat tinggi di sini. Kami (kerajaan Somalia) sudah mengeluarkan garis panduan dan amaran mengenai sentimen anti Amerika Syarikat.

  Tetapi pihak Malaysia berkeras mahu mempamerkan bendera Malaysia kerana misi ini adalah misi publisiti politik negara mereka.” Jelas jurucakap kerajaan Somalia.

  BalasPadam