Selasa, 3 September 2013

Harga Minyak negara jiran

Perbandingan harga RON 95
Singapura. RM 5.14
Thailand. 3.91
Filipina. 3.90
Indonesia. 3.18
Vietnam. 3.14
Malaysia. 2.10
Brunei. 1.28

Mahal la daripada Brunei , tapi masih murah berbanding negara sekitar.....tak jadi lah nak tukar kerajaan !
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

14 ulasan:

 1. woi pundek. negara yang kau maksudkan tu ada minyak ke tak? kecik2 tak mampus. besar menyusahkan org

  BalasPadam
  Balasan
  1. Indonesia ahli OPEC...minyak byk.

   Padam
 2. Bandingkan dengan harga kereta sekali....Baru betul !!!

  BalasPadam
 3. Apa awal sangat BN 'menepati' janji!.........tunggulah tahun depan ka! Memang PRU 14 jauh lagi, tapi minyak boleh kasi bakar semangat pendemonstran jalanan......dah lah banyak undang2 polis dilonggarkan. Jangan jadi macam Mesir sudahlah!

  BalasPadam
 4. hang tak mahu tukar kerajaan ni sebab hang tu badah kuda kayu makan taik punyalah bahalol cuba hang fikir wahai anak haram penyokong tegar unmo babi haram jadah

  BalasPadam
 5. Pak Menteri,Boleh tak kawal harga barang?cakap tak serupa bikin.

  BalasPadam
 6. Assalam Bro

  Kenapa nak banding minyak kita dengan negara lain... Realiti nya kita hidup di mana?????... kalau cakap macam tu senang ajelah nak lepaskan diri dari kerakusan diri sendiri terus bebankan ke bahu rakyat... Bijak sangatlah tu... Najib kan boros... tabur duit merata... bila terdesak pulang balik beban kat rakyat... Siapa yang nak menjahanamkan struktur fizikal negara dengan berbelanja lebih dari kemampuan... Bukan Najib ke?... Ok agak2 RM 1.1 Billion tu akan pergi kemana.....??????

  BalasPadam
 7. Apa la lu Bro, buat comparison basi ni. Engkau tak kira pulak berapa take home pay diorang,brapa gross income diaorang..
  Meh aku kirakan utk kau,
  Byr keta RM 700,
  rumah RM 1200,
  duit anak 2 orang RM 600,
  Tol RM 300,
  Patrol Rm 450,
  Duit Dapur RM 500
  TNB RM 200
  Tel RM 120
  Air RM 70
  Astro RM 70
  Lain2 RM 300
  Jumlah adalah RM 4500....Mana ada aku simpan duit SIULLLLLLLLLLLLL.................

  BalasPadam
 8. JANGANLAH RAMAI SANGAT YANG NAK MELALAK ATAU RASA DIZALIMI...BUKAN MENYOKONG KERAJAAN MEMBABI BUTA , TP KENYATAANNYA BUKAN MUDAH NAK PENUHI SEMUA KEPERLUAN...KETIRISAN DALAM MENIKMATI FAEDAH TETAP ADA.... KITA LUPA NAK JENGAH BAHAWA SEBENAR-BENARNYA TERDAPAT PADA PERATUSAN YANG AMAT TINGGI...DI LEMBAH2 KOTA TERUTAMANYA, TERLALU RAMAI YANG MEMILIKI KEUPAYAAN MEMILIKI KENDERAAN BERHARGA LEBIH 80K SEKARANG INI...MALAH ADA YANG MEMILIKI LEBIH 3 BUAH KERETA WALAUPUN PADA HAKIKATNYA YANG MEMANDU HANYALAH SUAMI ATAU/DAN ISTERI (TOLAK KETEPI ANAK-ANAK YANG MEMANDU JUGA). BETULLAH HASRAT KERAJAAN MENCEDOK SEDIKIT SUBSIDI YANG BANYAK JUGA DIRAIH OLEH MEREKA YANG MAMPU INI UNTUK DIBAHAGIKAN KEPADA GOLONGAN "MOTOR KAPCAI" DI DESA MAHUPUN KOTA MAHUPUN GOLONGAN YANG MEMANDU KENDERAAN BAWAH 50K YANG TERGOLONG DALAM GOLONGAN "KERETA ADALAH KEPERLUAN". CUBA LIHAT DI JALANRAYA...KENDERAAN JENAMA BARAT SEKARANG INI....BERAPA RAMAI YANG SEMAKIN MAMPU MEMAKAINYA.... ITU BUKAN LAGI NEED SCENARIO...TETAPI JUGA LEBIH KEPADA WANT AND DESIRE...... SETAKAT PURATA MEMANDU KOS MINYAK RM15 SEHARI...APALAH SANGAT PENAMBAHAN RM1.50 ... YANG SEBULAN HANYALAH PENAMBAHAN RM45 BERBANDING MEREKA YANG RATA-RATA SANGGUP BAYAR INSTALMENT RM1000-RM1500 BERBANDING PENERIMA BR1M YANG PALING-PALING GUNA PROTON INSTALMENT RM450..... SAYA ADALAH PENERIMA BR1M... TIDAK MELATAH HANYA KERANA KENAIKAN RM0.20/LITER YANG KALAU PUN TERPAKSA BAYAR LEBIHAN RM45/BULAN ATAU RM540 SETAHUN DAN KEMUDIANNYA MENDAPAT RM750/BR1M SETAHUN (KALAU KERAJAAN NAIKKAN SEBANYAK ITU SAHAJA BAJET TAHUN INI)....BUKANKAH KERAJAAN TELAH BERTINDAK ADIL MENGAGGIHKAN HASIL NEGARA KEPADA SASARANNYA???????

  BalasPadam
 9. JANGANLAH RAMAI SANGAT YANG NAK MELALAK ATAU RASA DIZALIMI...BUKAN MENYOKONG KERAJAAN MEMBABI BUTA , TP KENYATAANNYA BUKAN MUDAH NAK PENUHI SEMUA KEPERLUAN...KETIRISAN DALAM MENIKMATI FAEDAH TETAP ADA.... KITA LUPA NAK JENGAH BAHAWA SEBENAR-BENARNYA TERDAPAT PADA PERATUSAN YANG AMAT TINGGI...DI LEMBAH2 KOTA TERUTAMANYA, TERLALU RAMAI YANG MEMILIKI KEUPAYAAN MEMILIKI KENDERAAN BERHARGA LEBIH 80K SEKARANG INI...MALAH ADA YANG MEMILIKI LEBIH 3 BUAH KERETA WALAUPUN PADA HAKIKATNYA YANG MEMANDU HANYALAH SUAMI ATAU/DAN ISTERI (TOLAK KETEPI ANAK-ANAK YANG MEMANDU JUGA). BETULLAH HASRAT KERAJAAN MENCEDOK SEDIKIT SUBSIDI YANG BANYAK JUGA DIRAIH OLEH MEREKA YANG MAMPU INI UNTUK DIBAHAGIKAN KEPADA GOLONGAN "MOTOR KAPCAI" DI DESA MAHUPUN KOTA MAHUPUN GOLONGAN YANG MEMANDU KENDERAAN BAWAH 50K YANG TERGOLONG DALAM GOLONGAN "KERETA ADALAH KEPERLUAN". CUBA LIHAT DI JALANRAYA...KENDERAAN JENAMA BARAT SEKARANG INI....BERAPA RAMAI YANG SEMAKIN MAMPU MEMAKAINYA.... ITU BUKAN LAGI NEED SCENARIO...TETAPI JUGA LEBIH KEPADA WANT AND DESIRE...... SETAKAT PURATA MEMANDU KOS MINYAK RM15 SEHARI...APALAH SANGAT PENAMBAHAN RM1.50 ... YANG SEBULAN HANYALAH PENAMBAHAN RM45 BERBANDING MEREKA YANG RATA-RATA SANGGUP BAYAR INSTALMENT RM1000-RM1500 BERBANDING PENERIMA BR1M YANG PALING-PALING GUNA PROTON INSTALMENT RM450..... SAYA ADALAH PENERIMA BR1M... TIDAK MELATAH HANYA KERANA KENAIKAN RM0.20/LITER YANG KALAU PUN TERPAKSA BAYAR LEBIHAN RM45/BULAN ATAU RM540 SETAHUN DAN KEMUDIANNYA MENDAPAT RM750/BR1M SETAHUN (KALAU KERAJAAN NAIKKAN SEBANYAK ITU SAHAJA BAJET TAHUN INI)....BUKANKAH KERAJAAN TELAH BERTINDAK ADIL MENGAGGIHKAN HASIL NEGARA KEPADA SASARANNYA???????

  BalasPadam
 10. Haihh...asik2 compare hrga myk dgn negara lain, knp terlalu cepat naikkan hrga myk ni wahai menteri2 sekalian, blm smp 6bln menang pru..da naikkan hrga cmni. Lex la dlu..kami faham harga akan naik cmne skalipun..takkan aku nk ajar korang main politik lak...terus menerus cmni khuatir pru 14 rakyat akan tuka kerajaan... Come on jib...don't b like this brother..aku sokong ko penuh ni jib..

  BalasPadam
 11. Ngok punya pemimpin. Mana macai umno? Hampa tidok lagi ka? Seronokkan tengok orang berbaris macam mlm tadi? Pas tu leeena..... Bangun esok pagi baru sedaq pasai apa barang mahai la ni ha...?

  BalasPadam
 12. Benar. Malaysia negara pengeluar inyakMinyak dari malaysia dari jenis sweet crude yang sgt bermutu yang lebih menguntungkan jika dieksort dan menjana pendapatan negara tak seperti minyak dari negara pengeluar yang dari jenis sour crude dan kurang bermutu. Tak kenalah jika pakai keye tapi pakai petrol utuk jet. Sbb tu boleh offer mulah...
  Srbenarnya cabaran sebenar kerajaan ialah mengawal mekanisme kenaikan harga barang dsn menyediakan alternatif kepada barang2 yg naik harga terlampau

  BalasPadam
 13. Kita sayang pemimpin kita,kerana ia tuntutan agama..tapi hati insan biasa kdg2 terasa,sebelum dapat kuasa,rakyat diutama,bila dapat kuasa,rakyat mcm jadi mangsa.pemimpin tidak merasai bebanan rasa,keran minyak mereka percuma,dapat anisiatif sebagai pemimpin ngra,tp rakyat ttp kena belanja,biar dalam apa suasana,tidak perlu kita menjawab bagi mereka,kerana ini datang dari mereka..fahamlah wahai pemimpinku,kami tahu keputusanmu ijtihad maqbul,namun usahalah ikhtiar membantu,kerana siasah telah dibahumu.moga tuhan memudah urusanmu..

  BalasPadam