Ahad, 3 April 2011

Pagar Makan Padi -- Malaysian army slaughters and eats hornbills?


Just recently I was up in the north, in the state of Perak, the only place where all of Malaysia's ten species of hornbill can be reliably found, all species totally protected. Once, a couple of years back, my friends and I saw all ten in 24 hours, one of the most glorious days of my birding life; something I will remember till the day I die. Not sure if anyone else will ever be able to do that, because there are people who don't like hornbills, or at least not live ones.

The northernmost part of the state is a state park, where - in theory - all wildlife is totally protected. Unfortunately, the army is also there, obstensibly to protect us from incursions by armed foreigners.

And here below we see the brave soldiers protecting us from ... um ... aerial attack?
Geez, look at the weaponry on that bird!


They were so proud of their success in this endeavour, that they snapped a few shots and put it up on facebook. Then wondered why people got upset. The page was taken down. However, as we all know, once you put a thing up on the internet, it has a habit of haunting you with an eternal life of its own.

I would be very worried if I was them. The fine under the new Wildlife Act, now in operation, for being in possession of a killed hornbill is now a MINIMUM of $RM 50,000 (about 10,000stg or $US 17,000), plus -- if I remember correctly -- a jail sentence of at least a year.

Here's a second snapshot of the facebook page, where the commentary jokes about how wonderful it is to eat rare wildlife, and how the more difficult to obtain, the tastier it is to eat. They make no attempt to hide the fact that they ate this bird. It is a Great Hornbill, one of the most magnificent of our large avian species.

In the enlargement below, you can see that it has blood on its wing, indicating that it was probably wounded first, and then it was slaughtered in the Muslim way, by having its throat cut to drain the blood. This latter wound is a dead give away that it was going to be eaten.

To be quite honest, I feel a bit sorry for these very silly young men. They are so ignorant, they can't see that they did anything wrong, as is obvious from posing for the photo, and then posting it.

They are so ignorant, they can't see a value in wildlife, or in obeying the laws of their own country.

It is their officers I blame. The mature men with rank who don't care to teach their soldiers the law, or their role in protecting their country. Or what love for one's country entails. You can't tell me that their immediate superiors didn't know they were doing this -- and that this kind of thing has been going on for a long, long time. I've been hearing about it for years! And this is not the only photo I've seen. See here for more:skinning monkeys if you've got the stomach for it, taken well over a year ago.

This hornbill incident with the photographic evidence has been reported to the authorities. We are waiting to see what action is being taken. As I have heard nothing so far, I am making this post just to make sure that the issue stays alive. Obviously it would be very, very easy for the army to give the names of these young men to the Wildlife Dept/law enforcement.

As you can see from the photo, the soldiers are obviously starving. They are obviously desperate to cook and eat this bird, so desperate that they stopped to take a photo. I'm not kidding; my source for this info is excellent; a senior army personnel said that these poor young men were starving because they missed a food drop while on rainforest patrol due to bad weather!! They therefore had to kill to survive.  (If you believe that, well I have a set of twin towers in Kuala Lumpur to sell...)
 
One good thing, I suppose. An army officer in Kuala Lumpur was obviously worried enough to lie.

Ask the native peoples who live within the park boundaries about reporting poaching and they will shrug and say sarcastically, 'Who do we tell when people poach here? The army?'


Pagar makan padi. In Malaysia, the fence eats the rice.

Menurut kenyataan YB DS Dr Ahmad Zahid Pegawai dan empat anggota yang terlibat dalam pembunuhan burung enggang di Gerik akan digantung tugas  dan akan didakwa dimahkamah.


sumber ; Tropic Temper


sumber ; Perak Today

11 ulasan:

  1. baru kes burung riuh satu malaya...bukan sekali bagi mereka yang pernah bertugas di sempadan melihat/terjumpa dengan binatang dilindungi cedera atau mati di tembak pemburu haram...kalau aku di baik disembelih sahaja dari binatang itu terseksa mati...

    BalasPadam
  2. Tuan Editor, Harap dapat link kan ke website kami.
    htpp://www.n9kini.com. Terima kasih.

    BalasPadam
  3. Tolong check juga ikan kelah di Tasik kenyir...aku ada dengar citer pegawai perikanan yg ditugaskan menjaga ikan2 yg dilindungi di tasik tersebut turut mencuri ikan itu utk dijual pada warung makan. Tauke warung tu sendiri bagi tau aku bhw dia kerap beli ikan kelah curi yg dijual oleh pegawai perikanan yg tak amanah tu. Dan aku pernah tengok anggota Polis Marin yg diamanah menjaga Tasik Kenyir dari tangkapan ikan secara teknik haram menggunakan poyan utk tangkapa ikan..poyan adalah teknik haram..

    BalasPadam
  4. bintara
    bukan lah pasal burung pun nak gantung tugas.... kelakarnya.. tak logik langsung... kalau dalam op setakat makan binatang yang dilindungi adalah perkara biasa.... didalam hutan rimba memang tak ada kfc, md so apa binatang yang kita jumpa yang boleh dimakan kita makan lah. kalau tak nak askar tembak dan makan semua itu tolong bukak kfc atau western food serta restoran nasi kandar didalam tempat op.....

    BalasPadam
  5. Baguslah ada ambil tindakan. Undang2 dah ada, kena patuh x kira siapa.

    http://apakecoh2.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. BUDAK CINA YG BUNUH KUCING TU TERLEPAS PULAK YE

    BalasPadam
  7. agak-agak le kalau dah dalam kerja dalam hutan apa benda lalu sapu lah mana ada steak, pizza, mcD dalam hutan tu, sapa yang bising-bising dah tentu hidup dalam bandar banyak benda untuk dimakan. orang2 tu tu patut di hantar ke dalam hutam belum tu 2 minggu dengan maggi 30 pack rasa-rasanya orang tu boleh hidup tak kalau tak makan benda lain.

    BalasPadam
  8. pagar makan padi?

    kalau perhilitan yang buat baru pagar makan padi.
    Org yang jaga binatang, dia pegi makan baru laaa pagar makan padi

    askar bukan jaga binatang/haiwan

    BalasPadam
  9. Jika mereka di ambil tindakan kerana membunoh burong Enggang..yang sebelum nya sudah cedera..
    terpulang.
    Bagaimana pula dengan pompuan cina yang membunoh (dengan niat) anak kucing????
    Got to charge her too!!

    BalasPadam
  10. Jgn skeptikal..klu darurat mana mungkin kamera pon boleh bawa..banyak makanan/ration tentera sediakan..baik yang kering mahupun basah.

    Jika anda tentera jgn la bagi alasan sebab x da MCD ker KFC ker dalam hutan tu..karut..ration kerajaan sediakan berbagai2 dekat markas taktikal..tentera sekarang mewah...

    Kecuali la bila bekalan makan terputus bila tesesat masa ronda ker..terpaksa survival, terpaksa makan...tp kut yer pon jgn amik gambar dan post di FB...

    Itu nampak sangat sajer2 gatal tangan nak tembak, nak merasa makan binatang pelik pastu bangga... sikit pun x memikirkan ia haiwan terancam dan berpotensi akan pupus (atau mmg mereka tak tahu ia binatang yang dilindungi?)

    X salah klu nak makan apa pun yang melintas, tp fikirkan la kesannya (bila bergambar dan post dalam FB)..klu org yg dilantik untuk melindungi negara maksudnya mereka pun sepatutnya turut sama melindungi khazanahnya (hutan, hidupan liar)...ini namanya pecah amanah..dah nama haiwan dilindungi, hampir pupus...banyak lagi benda dalam hutan tu boleh makan...

    Banyak lagi binatang lain yang boleh diburu (yang bukan daripada senarai Red-List - spesies terancam)...

    Rasanya Perhilitan kena bagi list haiwan terancam kepada pihak tentera agar perkara mcm ni x berlaku lagi...

    Setahu saya pihak Perhilitan juga turut meminta bantuan pihak tentera dalam menangani masalah pencerobohan hutan kita (termasuk pemburu haram).

    Ini bermakna tentera juga terlibat secara tidak langsung dalam melindungi hidupan liar yang terancam dinegara ni..tapi apa yg terjadi sebaliknya...

    Malah burung enggang ni pun menjadi simbol Jabatan Perhilitan, maknanya ia special...

    Dah tiba masanya pihak tentera tukar mindset yg selama ini asal sahaja masuk operasi segala yang melintas nak ditembak, nak dimakan..dulu mungkin perkara biasa...tp eloklah diubah..

    Wujudkanlah kesedaran sikit...mmg pengorbanan anda sangat besar kepada negara tp jgn mengkhianati negara dengan sewenang2nya mengambil khazanah negara (pecah amanah).

    Semoga kejadian seperti ini dapat dielakkan tambahan pula ia melibatkan pihak keselamatan yang menjaga kedaulatan negara justeru imej, disiplin serta kredibiliti pihak keselamatan perlu sentiasa dijaga dan dipelihara..

    Jika haiwan pun tidak dapat jaga bagaimana pula dengan keselamatan negara?.

    BalasPadam
  11. Memalukan! Adakah mereka dalam keadaan darurat sehingga terpaksa bunuh si kenyalang.

    BalasPadam