Rabu, 10 Ogos 2011

Kenyataan Media Wira Perkasa mengulast ttg desakan MCA didlm Akhbar The Star Hari ini.

UEC unified examination certificate = STPM, tetapi ianya utk lulusan 6 tahun pelajaran di Sekolah Menengah Persendirian Cina. MCA mencadangkan lulusan UCE, dibenarkan memohon kemasukan IPTA, yg terang2 Tidak Layak kerana tidak melalui dasar pendidikan Negara, Apakah agenda disebalik membenarkan kemasukan lulusan tidak mahu mengikuti dasar pelajaran negara, & menerima kelebihan kemasukan Universiti bantuan kerajaan. Dengan memberi kebenaran kepada lulusan UEC,WIRA PERKASA melihat peluang kemasukan ke IPTA bagi Orang Melayu semakin tinggi persaingannya. malahan sepatutnya lulusan UEC TIDAK PATUT DIBENARKAN memohon utk kemasukan IPTA kerana mereka ini tidak didedahkan dengan dasar pendidikan negara. cara pemikiran dan penerimaan mereka juga mungkin jelas berbeza dengan lulusan yg mengikuti dasar pendidikan negara. "Kerajaan sepatutnya memutuskan semua jenis sekolah diwajibkan mengikuti pendidikan satu aliran". Sekolah-sekolah di Malaysia mesti diselaraskan dasarnya bukan mengikut satu-satu bangsa atau kaum. MCA sepatutnya mengembalikan kepercayaan kaum mereka kerana kaum mereka tidak lg menyokong Mereka, Berkhimat tuk Masyarakat bkn mendesak Kerajaan supaya akur dgn kehendak Parti yg tidak mendapant sokongan kaum itu...

Irwan Fahmi Ideris
Ketua Wira Perkasa Malaysia
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 ulasan:

 1. Memang ini mereka hendak... tumpang mengguna kemudahan pendidikan Negara untuk menapak. Dah lama duk tunggu nak desakan ini.

  Nak mara belajar luar Negara atas kelulusan mereka sendiri, memang not recognized dimana2 negara Barat.. jadi, guna kemudahan STPM sebagai shortcut!

  Jgn sebarangan, nanti jatuh Standard taraf pendidikan Negara. Ada sorang kenalan, anak dari Tahun Satu sampai ke Universiti Beijing, aliran Cina, dah keluar, BM atau BI satu ayat pun tak fasih bertutur..

  Seperti juga passport Negara Malaysia, bagi memudahkan mereka masuk mana2 Negara mengguna nama Negara Malaysia.

  Tu pasai LKS sedaya upaya nak buang perkataan Chinese Malaysia dan adakan Malaysian Malaysia sahaja, senang nak menyamar diri..

  BalasPadam
 2. Nampaknya presiden mca bertindak bodoh sekali lagi mencadangkan lulusan uec dibenarkan memohon untuk memasuki IPTA sedangkan apa yang dicadangkan ini bercangah dengan dasar pendidikan negara kepada yang berkuasa pastikan cadangan bodoh ini ditolak.

  BalasPadam