Ahad, 11 September 2011

Modal Pas dalam isu Mat Indera

Anak kedua kepada anggota polis yang terlibat dalam tragedi Bukit Kepong Allahyarham Yusoff Rono mendedahkan bahawa bapanya telah diselamatkan oleh Ahmad Indera atau dikenali sebagai “Mat Indera” selepas pertempuran tersebut tamat.

Beliau berkata bapanya memberitahu Mat Indera menyelamatkannya ketika ada anggota komunis yang mengacu banet kearahnya. Beliau berkata ia disebabkan Mat Indera mengenali bapanya yang pernah bersama bekerja sebagai buruh di Pelabuhan Muar.

“Apabila pertempuran berhenti, bapa saya berada dalam himpunan mayat. Ketika anggota komunis membuat pemeriksaan, mereka dapati bapa saya masih hidup. Salah seorang anggota komunis mengacukan banetnya kepada bapa saya, sementara tiga lagi anggota polis yang terselamat berjaya terjun ke dalam sungai

2 ulasan:

  1. Betul lah Mat Indera ketua komunis yang menyerang Balai Polis Bukit Kepong, dan membunuh dengan kejam. Kalau bapa budak ini tak kenal Mat Indera tentu dia dah di bunuh. Adakah itu menjadikan Mat Indera tak bersalah, tentu tidak!!!!

    BalasPadam
  2. Cuba bayangkan Perompak merompak rumah Anda. Ketua perompak kata jangan bunuh tuan rumah kerana dia kenal tuan rumah. Ada kah itu menunjukan perompak itu baik!!!!!!!! tentu tidak!!!

    BalasPadam