Ahad, 13 Januari 2013

700 ribu hadir #112?

Menurut laporan keadilandaily milik Anwar Ibrahim, seorang bekas pensyarah UKM yang bergelar Profesor Dr membuat perkiraan bahawa jumlah kehadiran peserta demo #112 semalam ialah 700 ribu ekor lembu.

Selain itu wujud perebutan dalam siapa berhak untuk mengutip derma, Chegu Bard melarang Pas membuat kutipan, kerana perhimpunan tersebut bukan hak dan bukan anjuran Pas.

Apa pun jika setiap ekor lembu menyumbang RM 2 seekor makan PKR sudah berjaya mengumpul dana lebih dari RM 1 juta. Wah! Hebatnya Pkr, dah lah mendapat dana asing , dapat lagi duit derma sihat! Kaya! Kaya!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

3 ulasan:

  1. comfortable walking distance upfront = 3 feet (minimum)
    walking width = 2ft ( assume shoulder to shoulder )
    Space required : 3ft x 2ft = 6 sqft hence can never be 2sqft!!

    Now
    1km = 3280.8399 feet
    Divide 3ft row spacing along 1 km or 3280.8399ft
    You get 1094 rows
    Multiply by 20 person , you get 21,880 peeps, not 100,000, hobbits maybe..

    1km = 21,880
    45km = 1,000,000

    BalasPadam
  2. Adooiii...kat sini pun cerita sama gak. MUNGKIN dia pakar matematik, but he's just a PEN PUSHER(maaf, aku geram kalau orang macam pandai, dianggap pandai dan cakap pandai).Bila dia menggunakan ruang 2sq ft(2 ka persegi - 2'x1' atau +/- 17" x 17"), bermakna ANDAIAN Prof ni ialah:
    a. berJALAN ANAK dalam KEADAAN BERKAWAD
    b. perserta semuanya BERTUBUH KECIL, e.g. kanak2 14 tahun.
    c. Tak bawa barang2...? Beg...dsb..?
    Tengok badan Prof tu, suruh dia masuk dlm area 2sq ft.; suruh dia bergerak beramai2;
    - semua orang DEWASA kena sendengkan badan dan jalan KAWAD KETAM
    - haa...dia akan sesak nafas. INGAT, kena jalan at least 7km.
    ADA SELESA KA Prof?(Ada nampak gambar orang tumbang tak, Prof? Belum kena kawad lagi tu..)

    Meh...orang SPM kira...utk berjalan sejauh tu, selesa, bawa beg dsb...ada sedikit 'private space'...but still bergerak IN RYTHM(supaya kurang pijak kaki orang lain),setiap perserta memerlukan sekurang2nya 7.5sq ft.(3'x2.5' atau +/- 2.73'x2.73'). Dengan itu:
    a. Jalan 40' x 1km boleh memuatkan 16 orang x 1093.6 orang = 17497.6 orang.
    b. Jadi untuk 7 km, ada 122483.2 orang
    c. Bagi ERR +\- 15% untuk kaw. lompong, orang saiz kecil, atau ada kaw. padat...= +/- 18732.48 orang.
    d. Jadi SECARA KASARNYA, ada diantara 104110.7 hingga 140855.7 orang yang bergerak di atas jalan tsb.
    e. Jalan SANTAI kalu...kurang 104k orang. Nak lebih 140k.... kena RAPTAI dulu kot...
    Bukannya salah Prof, bukan bidang dia. Ini bidang ERGONOMICS. Waullahua'lam.

    EVLee.

    BalasPadam
  3. Adooiii...kat sini pun cerita sama gak. MUNGKIN dia pakar matematik, but he's just a PEN PUSHER(maaf, aku geram kalau orang macam pandai, dianggap pandai dan cakap pandai).Bila dia menggunakan ruang 2sq ft(2 ka persegi - 2'x1' atau +/- 17" x 17"), bermakna ANDAIAN Prof ni ialah:
    a. berJALAN ANAK dalam KEADAAN BERKAWAD
    b. perserta semuanya BERTUBUH KECIL, e.g. kanak2 14 tahun.
    c. Tak bawa barang2...? Beg...dsb..?
    Tengok badan Prof tu, suruh dia masuk dlm area 2sq ft.; suruh dia bergerak beramai2;
    - semua orang DEWASA kena sendengkan badan dan jalan KAWAD KETAM
    - haa...dia akan sesak nafas. INGAT, kena jalan at least 7km.
    ADA SELESA KA Prof?(Ada nampak gambar orang tumbang tak, Prof? Belum kena kawad lagi tu..)

    Meh...orang SPM kira...utk berjalan sejauh tu, selesa, bawa beg dsb...ada sedikit 'private space'...but still bergerak IN RYTHM(supaya kurang pijak kaki orang lain),setiap perserta memerlukan sekurang2nya 7.5sq ft.(3'x2.5' atau +/- 2.73'x2.73'). Dengan itu:
    a. Jalan 40' x 1km boleh memuatkan 16 orang x 1093.6 orang = 17497.6 orang.
    b. Jadi untuk 7 km, ada 122483.2 orang
    c. Bagi ERR +\- 15% untuk kaw. lompong, orang saiz kecil, atau ada kaw. padat...= +/- 18732.48 orang.
    d. Jadi SECARA KASARNYA, ada diantara 104110.7 hingga 140855.7 orang yang bergerak di atas jalan tsb.
    e. Jalan SANTAI kalu...kurang 104k orang. Nak lebih 140k.... kena RAPTAI dulu kot...
    Bukannya salah Prof, bukan bidang dia. Ini bidang ERGONOMICS. Waullahua'lam.

    EVLee.

    BalasPadam