Langkau ke kandungan utama

Demonstrasi bantah ambil tanah- Pas Kelantan Macam Yahudi


Demonstrasi bantah ambil tanah
Penduduk Orang Asli tunjuk papan larang ceroboh kawasan ladang rakyat di Pos Belatim dan Dakoh.

GUA MUSANG – Lebih 100 penduduk Orang Asli di Pos Belatim dan Dakoh, dekat sini, akan mengadakan demonstrasi untuk membantah tindakan Kerajaan Pas Kelantan meluluskan tanah yang sudah diusahakan mereka kepada Perbadanan Ladang Rakyat.

Tempat perhimpunan itu belum dapat dipastikan sama ada di pos berkenaan atau depan Kota Darulnaim pusat pentadbiran kerajaan Negeri sambil menyerahkan memorandum bantahan itu dan mendesak kerajaan negeri menghentikan berbuat demikian.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak, Kamal Alik, berkata, Orang Asli sekarang semakin tidak puas hati dengan corak pemerintahan kerajaan negeri itu khususnya mengenai pengambilan balik tanah yang sudah diusahakan.

Katanya, setakat ini seluas 4,000 hektar tanah sudah dimajukan sebagai ladang rakyat termasuk 1,600 hektar di Pos Belatin dan 2,400 hektar di Pos Dakoh hingga timbul banyak masalah kepada kaum itu untuk mencari punca pendapatan.

“Kita akan mengadakan demonstrasi itu dalam masa terdekat ini kerana kita rasa hidup terpinggir disebabkan masalah itu yang berterusan tanpa ada rundingan terlebih dahulu dengan penduduk Orang Asli tempatan,” katanya sambil menunjukkan papan larangan memasuki kawasan Ladang Rakyat, di Pos Belatin, semalam.

Kamal berkata, berikutan pembukaan ladang rakyat secara meluas itu juga menyebabkan kebanyakan penduduk terpaksa mencari peluang pekerjaan di luar kampung mereka.

“Sebelum ini banyak tanaman yang diusahakan penduduk tempatan disodok syarikat terbabit dan kami tidak ada kuasa untuk menghalangnya berikutan tanah terbabit juga mempunyai hak milik kaum kami,” katanya.

Seorang penduduk Orang Asli, Alang Donggeng, 43, pula berkata, kerajaan Pas sewajarnya memberi perhatian terhadap nasib hidup kaum itu terutama memberi peluang dalam pembangunan tanah sebagai sumber pendapatan.

Beliau berkata, kaum itu bukan mahu tanah yang luas seperti yang diusahakan syarikat pembangunan ladang terbabit, tetapi sekadar mampu diusahakan bagi tujuan itu-  Sinar Harian Kelantan

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

PAU 1987: Najib Penyelamat Nyawa Politik Dr Mahathir. Tapi kenapa dia bencikan Najib?

#SuaraMerdeka - Kebebasan . Persamaan . Keadilan

*PADA* malam 23 April 1987, kira-kira 30 tahun yang lalu. Satu perhimpunan telah diadakan di Hotel Hilton Kuala Lumpur. Hotel di Jalan Sultan Ismail ini di antara hotel antarabangsa terawal di ibu kota, sekarang sudah pun hilang dari pandangan setelah 'direbahkan' (flattened) untuk dibuat bangunan baru, yang kini dikatakan terbengkalai.
Cukup genting pada masa itu prebutan kuasa antara dua tokoh - Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li).
Hotel Hilton menjadi markas jentera kempen Dr Mahathir, manakala Hotel Regent di Jalan Imbi menjadi markas Ku Li.
Perhimpunan Agung UMNO dan pemilihan akan diadakan di PWTC keesokan harinya pada 24 April.
Perhimpunan di Hilton itu diadakan oleh Dr Mahathir bagi mengumpul sokongan. Suasana amat terdesak. Dr. Mahathir selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri terasa amat terancam. Dia cukup tertekan. Dia menghadapi tentangan maha hebat untuk mempertahankan jawatan Presiden. Ku Li bukan c…

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…