Langkau ke kandungan utama

50 buah rumah terbakar di Sibu

Pada ketika ini lebih dari 50 buah rumah tradisional melayu yang dibina di zaman kolonial sedang diratah api dan usaha memadam dan mengawal api sedang giat dijalankan oleh Bomba Sibu.Sebuah rumah yang terlibat bermula dari arah Kg Hilir menuju ke arah Kg Datu Lama.

Kesemua penghuni kebanyakannya ialah orang Melayu dan Melanau Islam. Kebanyakan rumah-rumah ini dibina rapat-rapat oleh generasi kedua, ketiga dan keempat.

Kesemua rumah mempunyai bekalan elektrik dan air bersih. Kemungkinan kebakaran kali ini adalah berpunca daripada litar pintas atau gas memasak.

Kebakaran seperti ini kerap berlaku di Sibu. Sebelum ini Kampung Nangka melibatkan berpuluh keluarga hilang tempat tinggal. Beberapa tahun dahulu perkampungan Cina yang padat di Lai chi Lane terbakar dan menyebabkan ramai orang Cina Foochow dan Iban kehilangan tempat tinggal.

Kebakaran tadi bermula lebih kurang jam 4.30 ptg
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

SIBU: More than 50 houses are believed to have been burnt in a fire that spread from Kampung Hilir to Kampund Dato, and at press time at 6.35pm, the fire is still spreading, threatening to burn down more houses.

The fire is believed to have been started from an empty house in Kampung Hilir at 3.40pm and fanned by strong wind, it went out of control.

A surau in the heart of the kampung was razed.

Residents at the side of Kampung Hilir said the houses built since colonial time had been flattened.

The fire is burning on both sides of the main road, creating walls of fire, and the roads have become impassable.

Sibu police chief ACP Shafie Ismail said police responded to the fire, setting up an operation room at Abang Ali School.

The fire is spreading towards Paramount Hotel.

Reporters at the scene said it was also spreading into the back portion of Jalan Masjid close to Jalan Ramli Amit

http://meradongtoday.blogspot.com/2013/06/kebakaran-di-sibu.html?m=1

Read more: http://www.theborneopost.com/2013/06/19/50-houses-razed-in-sibu-fire-still-spreading/#ixzz2WfGz1g2P

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…