Langkau ke kandungan utama

Institut Budaya Baru

Pada Sabtu lepas TM berkesempatan menghadirkan diri dalam satu program di bukit Kemensah yang terletak beberapa kilometer dari Zoo Negara dan kawasan petempatan mewah Kemensah Height.

Kedatangan TM disambut dengan cuaca panas dan jerubu. Walaupun ia tidak seindah ILMU di Janda Baik tetapi pembinaannya sangat mengkagumkan. Ini pertama kali TM sampai di sana. Sebelum-sebelum ini hanya setakat Kemensah Height sahaja.

TM percaya sewaktu PRU 13 yang lalu institut ini mungkin digunakan semakasimum oleh Umno Selangor. Jika tidak sia-sia lah ia dibangunkan dengan begitu rupa.

TM juga ingin mencadangkan supaya Umno Perak dapat membangunkan institut serupa dan sama seperti apa yang ada di sana.

Difahamkan institut tersebut terlepas daripada gangguan dan tuntutan pembangkang. Terima kasih kepada mantan MB Selangor ( Khir Toyo) yang berpandangan jauh dalam membangunkan Selangor.

Satu lagi usaha beliau ialah membangunkan Petaling Jaya Utara sebagai Zon Internasional. Kini Damansara Perdana, Kota Damansara, Damansara Damai menjadi tumpuan baru.

TM masih ingat awal tahun 2000 semasa TM membeli sebuah rumah di sana ketika itu ia bolehlah disamakan seperti bandar hantu atau tempat jin bertendang. Kini sesak dan sibuk.

Sebut tentang Khir, teringat pula kes banglo beliau yang menyebabkan beliau dijatuhkan hukuman penjara 2 tahun atas kesalahan memiliki banglo mewah.

Setahu TM, Khir Toyo telah berunding untuk memiliki hartanah tersebut sebelum menjawat jawatan MB lagi tetapi rundingan berlarutan begitu lama dan akhirnya menjadi milik beliau dengan kos yang dipersetujui oleh pembeli dan penjual.

Kerana satu laporan SPRM oleh Jawa Cina Dap, Khir Toyo didapati bersalah. Bagaimana pula dengan rumah Anwar di Bukit Segambut, rumah ahli-ahli dan bekas Pkr?

Di kawasan mewah Kuala Lumpur banyak rumah agam hendaklah dibina dengan kos bermula RM 7 juta ke atas.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…