Langkau ke kandungan utama

Kelas bahasa untuk Lim Guan EngSeorang pelajar kelas Bahasa Melayu diminta untuk menamakan 5 jenis buah-buahan tempatan bermula dengan huruf  'L', bangun lah LGE dan dengan bangganya menyebut 5 nama buah tempatan iaitu;


 1. langsat
 2. lambutan
 3. lulian
 4. lambai
 5. luku
LGE terus diminta oleh guru untuk membina ayat dengan menggunakan perkataan 'bangunan'.

Sekali lagi dengan bangganya LGE bangun lalu menyebut " Semalam hali hujan lebat telah melanda Pulau Pinang dan manyak bangunan telah luntur" 

Akibat menyebut ' hali' , manyak dan luntur, LGE diketawakan oleh rakan-rakannya yang lain lalu LGE menangis teresak-esak seperti budak kecil. 

Ulasan

 1. Inilah dia baru betul betul..Cinabengbingai..Lahir di Malaysia membesar bersekolah bekerja berpolitik hingga jadi Ketua Menteri tapi haram Cakap dan tulis Bahasa Malaysia lintang pukang..Inilah dia cth produk sekolah Vernakular Cina yg langsung menyimpang jauh dari identiti perpaduan nasional.Ini Tanah Malaysia bukan Negara Singapork atau Republik Rakyat Cina Tiongkok

  BalasPadam
 2. LimGE adalah produk sekolah vernakular chauvinist,memang tak fasih Bahasa Malaysia dan asyik tersalah taip,namun beliau memang lancar apabila marah dan mencarut dan menyebut..Lanc..

  BalasPadam
 3. cikgu blogger Taipingmali ni cikgu mengajar bahasa Melayu di sekolah jenis Cina ke..? di sekolah saya, ada student cina x tau apa itu kolam.. student tu tanya student India.. maka jawapan dia kolam tu "kolam" la.. yg org India dok susun serbuk warna segala macam tu..

  BalasPadam
 4. rambutan - hong mao dan

  durian - liu lian

  anggur - pu tao

  betik - mu gua

  UMNO - wu tong

  BN - guo zhen

  BalasPadam
 5. http://img691.imageshack.us/img691/512/image005p.jpg

  http://img295.imageshack.us/img295/3549/image003t.jpg

  http://img442.imageshack.us/img442/7930/image002qz.jpg

  http://img194.imageshack.us/img194/9242/image001gf.jpg

  BalasPadam
 6. dia punye pembetulan pun maseh salah lg. rakyat malaysia mende dia ni? klu gune ejaan pasar takpe lg tp ni dah totally slh gune perkataan.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…