Ahad, 2 Jun 2013

Siapa bakal tersingkir dan siapa muka baru?


Senarai Penuh MT UMNO Mac 2009
Dapatkan H2O mengekalkan kerusi Naib Presiden?

Muhyiddin memperolehi 1,575 undi manakala Muhd Taib ( sekarang lari masuk PAS)  mendapat 916 undi.Calon bersaing untuk mengisi tiga kerusi naib presiden, termasuk
 1. Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin yang mendapat 1,397, 
 2. Datuk Seri Rais Yatim (491), 
 3. Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad (432), 
 4. Datuk Syed Hamid Syed Jaafar Albar (410) 
 5. Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik (192).
Ahli Majlis Tertinggi Umno

Dua menteri kalah iaitu 

 1. Datuk Azalina Othman Said ( Menang di P157 Pengerang )
 2. Datuk Shahrir Samad. (Menang di P160 Johor Bahru)
Timbalan Menteri yang tewas ialah 

 1. Datuk Noraini Ahmad  ( Menang di P147 Parit Sulung)
 2. Datuk Mohd Johari Baharum (Menang besar di P6 Kubang Pasu)
 3. Datuk Hasan Malek. (Menang dan dilantik menteri penuh KPDNKK)

Menteri Besar yang kalah 2009

 1. Datuk Abdul Ghani Othman ( Kalah kepada Dap di Gelang Patah)
 2. Datuk Adnan Yaakob  ( kekal MB)
 3. Datuk Seri Md Isa Sabu ( tidak bertanding PRU13)
 4. Datuk Seri Mohamad Hassan  ( kekal MB)

To' Pa atau Dato Seri Mustapa Mohamed wajar dipilih untuk jawatan Naib Presiden dalam pemilihan kali ini.

9 ulasan:

 1. Tok Pa boleh jadi Naib hanya bila Kelantan dapat BN rampas. Kalau tak usah mimpi laaaa...

  BalasPadam
 2. Dalam situasi UMNO masa kini kita rasakan umno memerlu sebuah kepimpinan bergandingan dengan barisan pelapis.

  Contoh : sekiranya ahli menganggapkan jawatan naib presiden merupakan kuci kepada sokongan golongan muda maka nama nama besar yang perlu diberikan perhatian adalah Dato Mukhriz Tun Mahathir, KJ atau Dato Razali yang nampak mempunyai wawasan yang dikirakan mampu melaksanakan tugas sambungan peniggalan pemimpin sekarang.

  Untuk masakini kita perlukan sebuah pasukan masa hadapan conth : Presiden : Dato Najib
  Timbalan : Tan Sri Muhyiddin Naib Presiden : Dato Ahmad Zahid Hamidi , Dato Shafee Afdal (wakil Sabah) dan seorang muka baru dikalangan pelais : kita boleh pilih Dato Mukhriz atau KJ atau Dato Razali.

  Mereka bertiga ini mampu menarik golongan muda menyertai umno walaupun banyak berpendapat kita harus emberi ruang kepada pemimpin lama tetapi kita harus tidak lupa bahawa ini adalah masa untuk golongan muda. Tak kira siapa sekurang-kurang stu slot untuk orang muda harus kita fikirkan bagi mengisi jawatan Naib Presiden .

  Mengenai Dato Seri Hisahmuddin , kita rasa masa beliau untuk terus menduduki jawatan Naib telah tamat , Ini disebabkan kegagalan beliau sendiri mengambil lebih inisiatif dan memainkan peranan suapaya rakyat melayu khususnya walaupun setengah mereka bukan ahli umno tetapi sikap dan pendekatan yang diambil membuat rakyat menjadi hambar dan tidak boleh menaruh harapa untuk terus bernaung dibawah kepimpinan beliau.

  Dalam soal MKT pula kita lihat ramai golongan muda yang tamat tempoh berjawatan sewaktu didalam pemuda atau puteri , maka ini lah waktu mereka mencuba nasib bersaing kerana jika kegagalan mereka mendapat tempat akan mengakibat sebahagian ahli muda umno akan menajdi pendokong atas pagar.

  jadi berfirkir lah untuk masa depan aprti dan bukan untuk kepentingan individu tertentu

  BalasPadam
 3. Buang Najib UMNO selamat.
  Kekal Najib Melayu dan Perlembagaan terus dikhianat..

  BalasPadam
 4. TM mohon disiarkan ulasan awal agar dapat membuka minda pemimpin lain yang merasakan mereka sahaja lah yang terbaik sedangkan ia adalah sebaliknya.

  Bukan dengki dengan D S Hishamuddi tetapi itu adalah kenyataan jelas yang patut diterima oleh belaiu . Belaiu adalah seortang Naib Presiden yang gagal

  BalasPadam
 5. TOK PA MUNGKIN SEORANG YANG BAIK BRO, TAPI TANGGUNGJAWABNYA MERAMPAS KELANTAN MASIH GAGAL DILAKSANAKAN...

  BalasPadam
 6. Pas adalah Parti Islam & Umno adalah Bukan Parti Islam. Suatu Fakta.

  Saya mengakui bahawa Perjuangan Pas adalah untuk agama islam. Walau pun ada pihak yang menuduh Pas menyeleweng, menyimpang daripada perjuangan asal. Tetapi dengan jenama Islam yang diguna pakai oleh Pas (PARTI ISLAM SEMALAYSIA) semenjak berkurun lagi, maka dari segi terma undang2 dan tafsiran bahasa tak siapa boleh menafikan Pas adalah Parti Islam.

  Manakala Umno (United Malay National Organization), sampai bila2 pun tidak berhak nak mengaku dia adalah Parti Islam, malah tak akan ada siapa2 pun yang berani mengiktiraf Umno adalah Parti Islam melainkan Umno menukar daripada United Malay National Organization kepada United Muslim National Organization.

  Walau pun Umno buat itu buat ini untuk membangunkan Islam, hatta kalau Umno membina Kaabah di Makkah sekali pun Umno tetap bukan parti Islam selagi dia tak meletakkan perkataan " Islam " pada nama partinya. Atau kalau Umno ini terlalu kaya sehingga mampu membiayai segala aktviti dakwah dan pembangunan Islam Peringkat Global, parti Umno tetap tidak akan disebut sebagai Parti Islam.

  Saya rasa mungkin itu lah yang dimaksudkan oleh Tokguru Nik Aziz bila dia kata " Umno tolak isle ". DS Najib nampaknya lembab sikit dalam bab ini, rasanya kalau DS Najib selaku Presiden Umno berani mengubah Umno daripada UNITED MALAY NATIONAL ORGANIZATION kepada UNITED MUSLIM NATIONAL ORGANIZATION maka Tokguru Nik Aziz dan Tuan Guru Hadi Awang akan terkedu untuk mengatakan " Umno Tolak Isle ".

  Hj Ariffin

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mengapa awak baru sedar, sedar dari tidur yang lena panjang diulit mimpi. Apalah bezanya diantara Parti Islam dan yang didakwa parti sekular yang tetap memperjuangkan Islam. Pas pada intipatinya berjenama Parti Islam Semalaysia (PAS). UMNO parti United Malay National Organization yang pelopornya diantara Melayu terdahulu. Jadi Pas berasal dari serpihan UMNO, dimana pengasasnya juga dari keturunan anak Umno. Jadi bagaimana bila disebut, jika Pas pejuangkan Islam. Sedangkan Pas berasal dari pemimpinya Islam dari Umno. Jika dinyatakan Pas datngnya dari parti sekular dan hanya pada namanya sahaja. Sedangkan semua tahu bahawa Umno telah kesekian lama sejak dulu lagi berjuang untuk Melayu dan Islam, hata kepada negera, raja2, tidak terkecuali kepada seluruh rakyat Malaysia. Dimana pada pandangan, dewasa ini Pas hanya memperjuangkan kepentingan individu yang masih samar2 inditinya nak memperjuangkan Islam tulen.

   Padam
 7. Hj ariffin ni agent rba kut. Pas letak Islam dalam nama tapi tak ada islam dalam pas sama macam dap letak democratic tapi tak ada demokrasi dalam dap, sama macam pkr tak ada keadilan dalam parti itu.

  BalasPadam
 8. H2O tak perlu sisebut, memang dan jelas gagal....

  BalasPadam