Langkau ke kandungan utama

Malaysian Insider (MI) semakin halus mulus permainannya.

Tulisan Hasbullah Awang Chik 7 Julai 2013 berjudul 'Pengundi Cina memang berpaling dari BN, Malaysia Timur penyelamat' dirujuk.

Perenggan pertama beliau memetik kenyataan Prof Dr James Chin yang mengulangai ayat popular pembangkang iaitu BN kalah undi popular, PRU dibahagikan kerusi berdasarkan etnik dan kelas.

Satu lagi ayatnya ialah jika tiada Borneo, tiadalah kerajaan BN kerana BN menang 35% kerusi di sana.

Chin juga katanya Dap muncul parti pembangkang terkuat berbanding Pkr dan Pas.

Chin menambah bahawa calon Pakatan mempunyai kredibiliti yang lebih baik daripada BN.

Tony Chua pula dalam temubual 'face off' menyatakan calon pembangkang lebih ber integrity dan mempunyai kelayakan academic yang lebih hebat daripada BN.

Calon BN ramai memiliki ijazah yang dipertikaikan kesahihan dan ketulenannya.

SPR juga tidak terlepas dengan tuduhan mempunyai reputasi buruk berhubung dengan ketelusan dan menyebabkan SPR tidak lagi dipercayai oleh kaum Cina.

Chin juga mahu persempadanan PRU dan pendaftaran pemilih dibuat secara automatic dan pilihanraya yang lebih adil dan melantik ahli profesional yang layak untuk menerajui SPR.

Akhir sekali Chin masih bermain dengan undi popular BN yang hanya dapat 47% tetapi kekal memerintah.

Baca lah dulu, nanti TM jawab.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

  1. Terdapat unsur fitnah dan hasutan provokasi. Adakah kerajaan akan berdiam sahaja tanpa membalas tohmahan? Balas balik artikel tersebut dalam media aliran utama, termasuk akhbar india, cina dan Sarawak, Sabah. Biar rakyat menghukum mereka.

    BalasPadam
  2. boloh punya olang..kecik2 tak mau mati sulah musat kasi susah olang..lu ajak lu punya bangsa balik tongsan kasi buka jonker walk sana ma..ooh ya jgn lupa ajak famili singh skali..he he

    BalasPadam
  3. haiya Chin..lu mana tau..adil pun lu tak tau..ajak lu punya geng balik tongsan maa..lu buleh buka jonker walk sana..buka parti DAP..bikin SPR sana..lu buleh tunjuk lu punya pandai maa..he he

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…