Isnin, 5 Ogos 2013

Buat pun kalah, tak buat salah

Kerajaan Persekutuan akan membina sebuah jambatan dan meninggikan aras jalan bagi mengatasi masalah banjir yang sering berlaku di Km 326.7 Jalan Kuala Krai-Kota Baharu, berdekatan Sungai Durian, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata jambatan yang akan dibina itu adalah sepanjang satu kilometer dan menelan belanja kira-kira RM16 juta.

"Laluan ini merupakan laluan utama yang menghubungkan Kota Baharu ke Kuala Lumpur yang sering dilanda banjir terutama ketika musim tengkujuh," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Kelantan (MTPNg) Kelantan, di sini, hari ini.

Mustapa yang juga anggota Parlimen Jeli berkata dengan adanya jambatan tersebut, ia diharap dapat menyelesaikan masalah banjir yang sering berlaku di kawasan itu.

"Setiap tahun, sekurang-kurangnya sebanyak empat kali pengguna jalan raya akan mengalami masalah banjir sekali gus menyebabkan terputus laluan," katanya.

Dalam perkembangan lain, Mustapa berkata kerajaan Persekutuan turut mengutamakan perkara berkaitan kerohanian dengan mengadakan program dakwah dan majlis ilmu secara berkala.

Buat pun kalah, tak buat pun salah. Inilah delima Kelantan. Orang Umno kelantan suka Umno kalah sebab 'masyuk lebih'.

Sekarang fenomena Kelantan dah jadi ikutan di Selangor.

Sama kes macam subsidi diesel kepada nalayan. 20 tahun dahulu, jumlah minyak digunakan nelayan kecil tetapi jumlah tangkapan ikan besar, sekarang jualan minyak melampau-lampau tinggi tetapi hasil ikan yang naik ke darat ciput.

"Walaupun program yang kita adakan sering dipertikaikan oleh kebanyakan pihak, namum saya rasa usaha ini harus diteruskan bagi memperkasakan sebuah negara yang memperjuangkan agama Islam," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan