Langkau ke kandungan utama

Macam lah kerajaan sengkek sangat tak mampu bantu

This is something the bigots in UMNO and Perkasa will *NOT* want you to see. To Walski, it epitomizes that in a multicultural country like Malaysia, we're there for each other - regardless.

---------------- (Original Posting) -------------------

The dilemma of UMNO's racial politics

A Malay student graduating from a Chinese independent school at Perak was having financial difficulty to further her study at a Taiwanese university.

She was granted scholarship covering tuition fees and full accommodation. But her poor family can't afford her the flight ticket and living expenses.

She definitely would not get help from the UMNO government, which has wanted to bury the Chinese independent education for decades.

In her moment of need, a Chinese farmer from Negeri Sembilan came forward, donating rm5,000 to enable her trip overseas. Bringing along his family, he traveled hundreds of miles to Perak to present the fund.

It's probably the most embarrassing moment for a government that's only interested in indulging in race and religion politicking, without looking at the real needs of the rakyat.

In fact, in this heightened politicking season leading up to the UMNO party election in Oct, this report by Sin Chew Daily can be deemed... cheng cheng cheng ... SEDITIOUS! PERKASA bigots would be unleashed to protest at the paper's HQ at Petaling Jaya.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

  1. Look at the issue this way. If let say a Chinese student wanted to do further a study in Egypt and let say if he also faced with similar problem as student bound for Taiwan education, would the Chinese Farmer come forward? The answer is certain, that is most likely a Malay Farmer would come forward. Retrospectively, have we heard any of the Malay Farmer to come forward and openly declared that he had sponsored the Chinese Student? The answer is no and it is because the Malay Farmer believe in this: "when something good is done by the right hand, the left hand should never aware of it". Now that is the different between the Chinese and the Malay Farmer in the context of social responsibility. Period.

    BalasPadam
  2. Lantaklah apa yang babi-babi ni nak berteriak. Diaorang sendiri tak pernah nak anggap Malaysia negara mereka. Ko mati kat Taiwan pun kitaorang tak kisah la.

    BalasPadam
  3. Nak jadi artist ka, buat apa pun panggil media untuk cari glamour, macam tanpa nama 2.30 taip memang betul kalau ikhlas tak payah hendak menunjuk melainkan ada agenda tertentu atau sengaja hendak Perkasa marah dan secara tak langsung sengaja juga untuk kacau orang Melayu.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…