Langkau ke kandungan utama

Melayu memang boleh berjaya

Tanpa Nama telah meninggalkan ulasan baru pada catatan " PM Umum Polisi Baru Ekonomi Bumiputera Pada 14 Sep... " anda:

FAKTA...tahukah anda, org melayu merupakan penduduk majoriti di msia yg mana melebihi 50% jumlah keseluruhan rakyat msia. anggaran org melayu ialah seramai 14.5 - 15 juta org.. jika setiap org melayu mempunyai kuasa membeli sebanyak rm10 setiap hari dan menggunakan sepenuhnya kuasa membeli mereka dgn membeli dr peniaga melayu, jumlah jualan terkumpul untuk sehari perniagaan org melayu mencecah rm145 - 150 juta... dan jika berlanjutan selama 30hari, sebanyak rm 4.35 - 4.5billion mampu dikumpul oleh peniaga melayu... dan jika perkara ini berterusan selama 365hari, admin jangkakan akan ramai peniaga cina gulung tikar.. terutama peniaga cina di kawasan yg majoriti org melayu... sudah cukup kita memberi peluang kpd peniaga cina mengaut keuntungan dgn pelbagai helah dan taktik perniagaan yg kotor... berikan peluang kpd peniaga melayu agar mereka semua mampu pergi lebih jauh... peniaga melayu mampu pergi ke tahap lebih tggi jika kempen BUY MALAY FIRST diteruskan sehingga ke akhir hayat....petikan dari https://www.facebook.com/GamemMelayu
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

 1. Saya sangat bersetuju..

  Pengaruhi sahabat kita agar menyetujui perkara yang berkepentingan kepada agama dan bangsa.

  Pastikan setiap RM anda tahu ke mana ia pergi....dan pastikan ia di dalam lingkungan pembayar zakat...Jangan ada alasan lagi.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya sangat bersetuju...
   Pastikan setiap RM anda tahu drpd mana ia datang..
   bukan drpd hasil juak2 UMNO meminta suapan atau rasuah drpd tokey2 cina judi, projek mega atau balak & sbgnya..

   Padam
 2. UMNO harus berjihad memperjuangkan amanah dan aspirasi, Ekuiti atau pegangan orang Melayu dan bumiputera perlu ditingkatkan. Ianya perlu sejajar apa yang telah dilancarkan Najib baru2 ini iaitu dengan lima fokus pemerkasaan yang diberi bermula dengan Mendaya Modal Insan Bumiputera, Memantapkan Pemilikan Ekuiti Bumiputera dalam Sektor Korporat, Memperkukuh Pemilikan Aset Bukan Kewangan Bumiputera, Memperhebat Keusahawanan dan Perniagaan Bumiputera dan Memantapkan Ekosistem Penyampaian Perkhidmatan.
  Sama lah juga dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) yang baru dilancarkan cuba memberi asas supaya hal-hal fundamental dalam konteks keMalaysiaan disuburkan seperti Bahasa Melayu, etika dan nilai dan identiti nasional tetapi dalam masa yang sama proses didalam pengilmuan dan pendidikan dari sumber global harus seiring dijalankan supaya Malaysia tidak ketinggalan dalam bidang sains dan teknologi.
  Didalam masa yang sama UMNO perlu juga membariskan saf kepimpinan nya dengan tokoh-tokoh agama. Golongan agama perlu diberi tempat yang sewajarnya. Jangan biarkan ruangan ini berada didalam kekosongan sebab akan ada segolongan orang yang pandai cakap macam orang agama, orang yang berpakaian dan berketerampilan macam orang agama dan menjadikan aktiviti agama dan kebajikan sebagai alat untuk agenda tersembunyi mereka. Sama saperti pemimpin PAS yang menjadikan agama sebagai alat untuk populariti diri semata-mata; bagi mencapai matlamat jangka pendek dan jangka panjang mereka. Rakyat tidak menolak sebarang perubahan tetapi setiap perubahan itu perlu lah seiring dengan agenda ummah. Bukan agenda peribadi atau agenda berasas fahaman mengikut aliran pemikiran sempit yang dipegangi. Sila amal apa yang kita hendak amal; selagi ia tidak bertentangan dengan roh al-Quran dan roh al-Hadis. Wujudkan sikap saling menghormati apa yang dipegang dan diamal oleh orang lain. Wujudkan rasa kasih sayang dan sentiasa bersangka baik di antara kita.
  Memang kita tidak nafikan sebagai manusia tetap ada kelemahan tetapi baiki lah ia secara berhemah serta akui kesilapan dan berani membuat pembaikan Berasaskan kepada rasa ukhuwah persaudaraan Islam. Ibarat memukul ular. Ular mati. Tanah tak lekuk. Galah tak patah.
  Sesungguhnya masih terdapat golongan pejuang yang ikhlas dan beragama didalam UMNO, Walaupun apa yang berlaku, samada mereka dihargai ataupun tidak mereka ini akan terus berada didalam UMNO. Mereka terus bersama dengan UMNO bukan kerana UMNO. Mereka terus bersama dengan UMNO kerana semata-mata atas kepentingan dan kemaslahatan ALIF, BA dan TA. Dan mereka lakukan itu semata-mata untuk mendapat reda Allah SWT. Marilah kita jadikan UMNO laksana sebuah hamparan sejadah yang luas untuk kita himpunkan sebanyak mungkin pahala bukannya dosa.
  Semoga Allah sentiasa memberi kita petunjuk ke jalan yang lurus. Jalan yang akan membawa kita ke arah kecemerlangan. Kecemerlangan di dunia. Kecemerlangan di akhirat. Justeru, marilah kita jadikan UMNO sebagai asbab untuk kita bertambah dekat dengan Allah SWT Isyaallah.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…