Selasa, 22 Oktober 2013

Bimbang bajet diciplak?

Abg Nod resah gundah gulana takut bajet yang dia akan bentang diciplak, yang bangang ialah pengikutnya.

Abg Nod cakap seperti beliau tidak pernah berada dalam kerajaan,  bukan mudah untuk buat bajet. Bajet bukan boleh siap sehari dua hari.

6 ulasan:

  1. Sape curi sape ni? Macam ler aku tak tahu, punya berhempas pulas nak plan buat belanjawan dekat 3-6 bulan, tetiba ada kutu keluarkan ikut pintu belakang, lepas tu tergesa2 buat announcement 1 minggu awal dari tarikh belanjawan kerajaan. Macam aku tak tau.

    Dia ingat buat belanjawan ni seminggu je ke, senang2 dalam seminggu nak copy dan bentang dlm parlimen. Hehe, sape yg percaya ni memang bodoh piang...

    Tahun ni dokumen belanjawan dikawal ketat. Setiap pintu keluar ada surveillance (maksudnya setiap yang terlibat dah dipilih). Tu yg dah gelabah tahun ni tak boleh announce awal, konon takut diciplak. Gebang basar sungguh. Macam aku tak tau.

    Aku tak paham la ada lagi la lembu2 yang bleh ikut manusia macam ni....

    BalasPadam
  2. Ha.. Ha.. Ha.. Bentanglah lepas 25 hb. Okt. baru tak kena ciplak.. ha.. ha.. ha.. apa ke bodohnya puak PR ni.

    BalasPadam
  3. Betul. Bajet bukan perkara lebih kurang yang boleh siap 2-3 hari. Bodoh2 pun kita nak tau semua keperluan jabatan kerajaan. Tu dah ambil berapa lama dah tu? Nak bahas lagi samada perlu atau tidak juga.

    Tu baru hal kerajaan. Hal ekonomi negara? Cukai? Strategi mengurangkan inflasi, strategi menggalakkan pertumbuhan ekonomi?

    Banyak hal. Anwar sastera UM nak kencing rakyat pulak.

    Satu lagi yang lagi bodoh ialah tak pernah dengar pembangkang di dunia bentang bajet. Dia anggap orang Malaysia otak beruk ke apa sampai bangang tak dapat berfikir. INi yang membangkitkan kemarahan rakyat kerana mereka membodohkan rakyat.

    Al lebih kurang macam kita sibuk sibuk buat bajet untuk BAPAK kita? Tak makan pelempang dah nasib baik. Sah sah dia pun tak nak ikut. Duit dia, suka dia la.

    Bangang bangang. Semua dah terkunci sampai pembangkang pun tak da modal dah. Di Australia pasal tak da modal lah dia menyalak pulak pasal arahan untuk budak dapat biasiswa kerajaan jangan terlibat dengan perhimpunan dia.

    Itu jadi agenda? ERtinya tak da agenda lah di bawa ke Australia selain dari hasut menghasut cara mak cik kejiranan.

    BalasPadam
  4. Butiran terperinci Belanjawan PR akan disiapkan dalam tempoh tiga hari.... BIAR BETUL?????
    Pelik..tetapi benar...begitulah tahap temberang Anuwar dan kunco-kunconya. Kalau kita membuat budget untuk sebuah rumah pun mengambil masa berbulan2.. Inikan pulak nak buat belanjawan untuk sebuah Negara dan yang paling lawak sekali bagaimana mereka boleh membuat belanjawan tanpa berpandukan maklumat dan prestasi kewangan negara. Rasanya Orang Gila pun tidak se gila seperti Anuwar dan kunco-kunconya....

    BalasPadam
  5. Dijanjikan bulan dan bintang, pengikut taksub PR pun seronok bukan kepalang (senyum gumbira sampai ketelinga). Tapi bila malang menimpa, last2 minta tolong kat YB2 BN. YB2 PR batang hidung pun tak nampak. Alaihai org2 PR (yg taksub), malang, malang, malangnya......

    BalasPadam
  6. Anwar.....Lanc..lanca...lu la.

    BalasPadam