Langkau ke kandungan utama

Tiada alasan menyatakan kempen pemilihan Umno pendek dan suntuk.

Jika ada calon. MT dan 3 sayap parti yang menyatakan masa berkempen tidak cukup dan syarat yang terlalu ketat sebenarnya tidaklah tepat.

Menteri Besar Negeri Sembilan menyatakan sepatutnya meriah kerana calon boleh turun seluruh negeri untuk berkempen ke seluruh negara. Tambah beliau pemilihan kali ini disifatkan agak ketat dan peraturan dalam pemilihan kali ini kurang bijak dan boleh membantutkan proses pemilihan. Ia bukan suara beliau tetapi suara dan pandangan daripada bawah.

Pada pendangan TM agak berlainan pula. Peraturan pemilihan kali ini telah dibentang dan diterima oleh semua bahagian pada 2009/10 lalu.

Oleh itu semua calon yang bercadang untuk bertanding boleh mula berkempen sejak 4 atau 5 tahun lalu. Lebih-lebih lagi mereka yang berjawatan menteri jika turun ke bahagian untuk merasmikan persidangan bahagian, jumpa lah semua ahli-ahli cawangan dan bertukar-tukarlah nombor telefon atau I'd akaun media sosial.

Ini tidak, bila turun kurang mesra rakyat, bila dah terdesak macam sekarang barulah menggelupur.

Saya cukup teruja dengan sikap beberapa orang pemuda Umno yang rajin turun padang, masih ingat lagi sewaktu berlaku banjir di Kedah, Perak dan negeri negeri lain, kumpulan pemuda ini turun padang menghulurkan bantuan, jika ada sebarang aktiviti sama ada peringkat pusat atau negeri mereka akan turun, jadi bila nak bertanding exco pemuda Umno Pusat, ia tidak menjadi masalah. Tak payah turun berkempen pun, hanya tekan butang handset, semua akan bagi sokongan. Nama pemuda-pemuda ini tak payah sebutlah sapa baca dia faham sendiri lah.

Yang hairan ada penyandang yang tak senang duduk apabila jawatan mereka dicabar. tak cukup dengan majlis memperkenalkan calon yang dibuat oleh jawatankuasa, mereka minta negeri-negeri buat program memperkenalkan calon secara eksklusif.

Sekian.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…