Langkau ke kandungan utama

PAS Akan Malu Besar Jika Majoriti Merosot di Sungai Limau  

Dengan mensasarkan kemenangan dengan majoriti hanya 500 undi, PAS nampaknya tidak berselindung langsung mengenai ketidakyakinan mereka dalam menghadapi Pilihanraya Kecil Sg. Limau.  Bagi PAS untuk  merasa tidak yakin di kubu kuat sendiri tentulah satu perkara yang pelik.  
 
Sungai Limau bukan calang-calang kubu kuat bagi PAS.  Ia telah menjadi milik PAS sejak 1995 tanpa perlu bertukar-tukar calon dan tanpa perlu membuat apa-apa perubahan.  PAS mampu mengekalkan Sungai Limau walaupun tidak pernah memperbaiki keadaan Sekolah-sekolah agama di situ, tanpa perlu melakukan apa-apa pembangunan jauh sekali kemajuan. 
 
Pendek kata, PAS telah mengekalkan Sungai Limau tanpa perlu melakukan apa-apa langsung!  Dari senario ini, PAS seharusnya yakin dapat mengekalkan Sungai Limau walaupun tanpa berkempen. 
 
Namun, ini semua tidak berlaku.  Sungai Limau menjadi kawasan sengit untuk dipertahankan walaupun majoriti undi yang diperolehi parti itu dalam PRU yang lalu cukup memberangsangkan. 
 
Terdapat 19 tempat mengundi di DUN Sungai Limau dan PAS telah menang 14 daripadanya dalam PRU yang lalu.  Dalam PRU 2008, PAS menang dengan majoriti 3,212 dan dalam PRU 2013, arwah Tan Sri Azizan memperolehi 13,294 undi dan menang dengan majoriti 2,774. 
 
Dengan rekod yang begitu cemerlang, kita hairan ke mana hilangnya keyakinan PAS dalam menghadapi PRK ini? 
 
Kali ini, pengundi berdaftar di Sungai Limau adalah 27,222 orang dengan pecahan Melayu 93.03%, Cina 6.76% India 0.06% dan lain-lain 0.15%.  Jika mengikut rekod, PAS sepatutnya yakin memperolehi majoriti sebanyak 2,000 – 3,000 undi.   Majoriti yang kurang dari 1,000 adalah bencana bagi PAS. 
 
Namun, PAS menyasarkan majoriti yang jauh lebih kecil iaitu sebanyak 500 sahaja. 
 
Jelas, PAS dapat mengesan sesuatu yang tidak kena dengan parti itu.  Mungkin PAS menyedari bahawa sikap beberapa pemimpin mereka terhadap arwah Tan Sri Azizan dahulu kini telah memakan diri.  Kempen PAS yang menggunakan taktik kotor seperti superimpose dan menipu hubungan calon dengan arwah juga turut memburukkan lagi imej mereka. 
 
Tambahan pula, pihak BN di bawah teraju Datuk Paduka Mukhriz Mahathir menggunakan cara kempen bersih.  Sikap Mukhriz yang budiman menyukarkan PAS untuk bersaing dengannya.  Mukhriz tidak pernah mengutuk atau mengaibkan sesiapa sedangkan PAS menjadikan kutukan dan fitnah sebagai bahan utama kempen mereka.
 
Keadaan ini menjadikan PAS rimas kerana PAS tidak tahu cara lain untuk berkempen selain cara kotor dan kasar.  PAS tidak mampu melawan cara bersih BN. 
 
Maka, tidak hairanlah apabila Pesuruhjaya PAS Kedah hanya menyasarkan kemenangan dengan majoriti yang begitu kecil.  Dan kita percaya sasaran beliau tidak akan meleset. 
 
Jika sasaran beliau menjadi nyata iaitu PAS hanya menang dalam majoriti 500 atau pun kurang dari 1,000 maka PAS wajar merasa malu.  PAS wajar malu hatta majoriti merosot sedikit pun dari PRU lalu kerana Sg. Limau adalah deposit tetap PAS sejak sekian lama.  Apatah lagi dengan hakikat kemerosotan undi itu adalah berpunca dari sikap PAS yang begitu menjelikkan ketika berkempen. 
 
Namun, apakah PAS tahu malu?


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…