Langkau ke kandungan utama

Dakwa Mahkamah “Kangaroo Court’, Tapi Anwar Yakin Akan Menang?

 

Sejak Mahkamah Rayuan memulakan prosiding kes Liwat II pagi tadi, Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim tidak berhenti-henti 'menyalak' di laman twitternya. Pelbagai tuduhan dilemparkan kepada Badan Penghakiman dan barisan peguam Pendakwaraya yang diketuai oleh Tan Sri Mohamad Shafee Abdullah.

 

Berikut adalah antara tweet yang di 'retweet' oleh Anwar sepanjang berlangsung prosiding kes ini. Untuk makluman, 'Retweet

 

"@malaysianspring: A real kangaroo court today. Guilty until proven innocent according to Shafee. Only in Bolehland."

 

"@lawyers4liberty: nothg demonstrates d tyranny of our criminal justice systm more than cases involvg anwar strange decisions become d norm"

 

"@lawyers4liberty: but at d end of day,d judiciary must have integrity, be independt & cmpetent to discharge role, defnd rights of accused"

 

"@GEanalyst: @anwaribrahim @lawyers4liberty umno decides. Shafee is just another tool."

 

"@lawyers4liberty: Shafee is misleading court on basic legal principles like burden of proof! It's for PP to prove beyond reasonable doubt"

 

@anwaribrahim Only in umnoland! Haha "@itcos_lac: @anwaribrahim Sperm can stay in anus for over 50 hours ?"

 

"@AinAEusoff: @chean_nasution Kalau bab nak kenakan DSAI, semua dah xda prosedur. Undg2 rimba! Be strong DS! We are with u! @Anwar4Kajang"


Namun apabila ditanya oleh pihak media, Anwar dengan pantas mengatakan, pihaknya yakin akan berjaya memenangi ke ini. Menurutnya penghujahan yang dikemukakan oleh Shafee mempunyai unsur politik dan tidak mengikut undang-undang kerana hanya mengulangi hujah lama dengan mengaitkan bukti lama (air mani).


"Dia hanya sebut mani, mani, mani untuk mengaibkan seseorang. Apa yang berlaku sekarang ini untuk kepentingan media Umno BN… InsyaAllah ada peluang untuk menang kes ini," katanya.

 

Di dalam perkembangan yang sama, ahli parlimen Bayan Baru dari PKR, Sim Tze Tzinmenuduh kerajaan sengaja menggunakan kes liwat ini untuk menghantar Anwar ke penjara sekali gus menamatkan karier politiknya.

 

"Sebaik sahaja Mahkamah Rayuan selesai mendengar semua hujah (pendakwaan dan pembelaan) pada Jumaat ini, keputusan penghakiman mungkin akan dibacakan pada hari Isnin petang. Iaitu sejurus selepas persidangan pembukaan parlimen pada sebelah pagi.

 

"Sekiranya Anwar di dapati bersalah, pihak peguam Anwar sudah tentu tidak akan mempunyai waktu yang cukup untuk membuat permohonan menangguhkan hukuman kerana ia mungkin telah melepasi masa pejabat. Disebabkan itu juga, Anwar akan dihantar terus ke penjara," katanya.

 

Persoalannya ialah, pilihan raya kecil ini tiada kena mengena dengan BN mahupun Umno. #LangkahKajang ini adalah merupakan sebahagian dari perancangan strategi yang dilakukan oleh Rafizi Ramli yang juga merupakan Pengarah Strategi PKR.

 

Malah tindakan Anwar dan barisan peguamnya yang sering mengemukakan seribu satu alasan sebelum ini juga adalah merupakan punca utama kes ini sering tertangguh.

 

Adalah tidak masuk akal untuk menuduh BN/Umno sebagai dalang, sedangkan semua tindakan itu dilakukan oleh Anwar dan PKR yang jelas menggunakan PRK Kajang untuk melepaskan diri dari semua tuduhan pendakwaan.

 

Sekiranya benar Anwar merasakan dirinya tidak bersalah, dia sepatutnya berhadapan dengan semua tuduhan dengan cara 'anak jantan' dan bukannya menyalahkan semua pihak.

 

Kesimpulannya mudah, tindakan Anwar yang menghentam badan kehakiman dan barisan peguam pendakwaraya adalah bertujuan untuk mewujudkan persepsi kononnya perbicaraan ini berat sebelah.

 

Namun di masa yang sama kenyataan Anwar yang melahirkan keyakinan akan menang dalam kes ini, adalah bertujuan untuk memberikan gambaran seolah-olah, dirinya adalah mangsa konspirasi dan rancangan jahat sekiranya hakim memutuskan dia bersalah. Dengan cara itu, sudah pasti dia dapat mewujudkan sentimen kemarahan rakyat.

 

Nota : Menurut laman sosial Twitter, 'retweet' atau 'RT' bermaksud seseorang pengguna itu menghantar (posting) semula 'tweet' yang dihantar oleh lain agar ia dapat dikongsi kan dengan semua pengikut 'followers'. Atau dalam bahasa mudah, bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak lain.Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…