Langkau ke kandungan utama

PRK Kajang Sedingin Ais

 
PRK Kajang kini terpahat dalam sejarah sebagai bukti sikap tidak bertanggungjawab Pakatan Rakyat dan sikap pentingkan diri Anwar Ibrahim yang kronik.   
 
Permainan politik Anwar nampaknya tidak punya had dan tidak mengira tempat.  Anwar telah mempermainkan sistem demokrasi yang kononnya diperjuangkannya.  Anwar juga telah mempermainkan rakyat Kajang yang memberi kepercayaan kepada partinya dengan menyuruh ADUN yang lama meletak jawatan tanpa sebab.  Kini, kerusi tersebut cuba digantikan dengan isterinya, Wan Azizah - pastinya sebagai proksi dirinya.    
 
Mungkin kerana itu, PRK Kajang dihadapi dalam keadaan 'dingin' sekali.  Rata-rata, ceramah PR tidak mendapat sambutan sehangat biasa.  Rakyat seolah-olah letih dan kurang berminat dengan PRK yang sebenarnya tidak perlu sama sekali.  Rakyat juga mungkin terkilan dengan pembaziran yang berlaku akibat PRK ini. 
 
Kehilangan MH370 juga merupakan faktor utama di mana PRK Kajang menjadi dingin. Jelas, rakyat Malaysia rata-ratanya jauh lebih matang dan tidak berminat dengan permainan politik yang keterlaluan apatah lagi yang sengaja diada-adakan.   Tumpuan rakyat adalah pada pencarian MH370 serta nasib penumpang, krew dan keluarga mereka. Ini adalah isu besar yang sebenar, kerana ia melibatkan nyawa manusia. 
 
Tumpuan negara asing kepada Malaysia juga menjadi topik utama di kalangan rakyat. Rata-rata rakyat merasa gusar dan tidak mampu mengelak prasangka terhadap agenda tersembunyi negara asing di sebalik bantuan yang dihulurkan. 
 
Hanya beberapa kerat sahaja di kalangan rakyat yang berminat dengan politik berbanding isu besar lain.  Mereka ini merupakan penyokong tegar Pakatan Rakyat yang melihat segala-galanya dari segi politik sempit yang berlegar di sekitar Ketua Umum mereka sahaja.  Kononnya, semua yang berlaku ada kena mengena dengan Anwar, malah bencana jerebu juga adalah akibat dari 'daulat' Anwar.
 
Pun begitu, mereka  ini hanya berdegar-degar di alam maya. 
 
Di dalam kempen-kempen di Kajang, termasuk ceramah Wan Azizah sendiri, tidak begitu mendapat sambutan.   Acara karnival yang diadakan khas untuk berkempen juga tidak mampu menarik begitu ramai orang.   Kalau ada pun, ia hanya dimeriahkan oleh orang dari luar Kajang, yang bukan merupakan pengundi di situ.  Kebanyakan mereka adalah kumpulan kerahan dari PAS dan sedikit dari PKR. 
 
Secara dasarnya, PR dan BN dilihat sama-sama yakin mampu menarik undi kaum Cina. Walaubagaimanapun, kita melihat kaum Cina turut memandang sinis dengan tujuan sebenar PRK ini diadakan.  Hakikat bahawa ia dijadikan pentas untuk Anwar beraksi dalam menghadapi rayuan kes liwat, membuatkan ramai dari kaum Cina merasa 'terganggu'. 
 
Nampaknya, Anwar kemungkinan telah membuat kesilapan yang besar dalam mengatur strategi melalui PRK Kajang.  Tidak mustahil PRK yang dijangka dapat menyambung 'nyawa'nya, bakal menamatkan terus riwayat politiknya. 
 
Anwar mungkin boleh merancang dengan sebegitu teliti, tetapi takdir jua yang menentukan.  Takdirnya, Anwar telah kalah dalam rayuan kes liwatnya.  Takdirnya, MH370 hilang dalam Anwar sedang membuat persediaan untuk 'naik ke pentas' meraih simpati.  Takdirnya, Anwar masih jauh dari menjadi Perdana Menteri tetapi mungkin menjadi banduan sekali lagi. 
 
Takdirnya, kempen Wan Azizah tidak lagi mampu menarik simpati. 
 
Suasana di Malaysia kini muram, terutama rakyat Selangor dan Kajang sendiri khasnya. Bukan kerana memikirkan nasib Anwar, tetapi memikirkan masalah air, denggi, pencemaran udara dan kehilangan MH370.  Semua yang berlaku ini cukup menginsafkan. Rakyat kini sudah tidak ada masa untuk simpati pada Wan Azizah atau Anwar Ibrahim.   Rakyat kini perlu simpati pada diri sendiri. 
 
Apapun, kempen PRK Kajang tetap diteruskan dalam keadaan sedingin ais, biarpun cuaca begitu panas membahang dan kelam berjerebu. 


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…