Ahad, 18 Mei 2014

#PRKTelukIntan : Dyana Sofya akan tinggalkan DAP

Pengarang Mingguan Malaysia dalam tulisan pojok akhbar itu meramalkan pemimpin muda DAP Dyana Sofya Mohd Daud tidak akan bertahan lama dan akan meninggalkan parti tersebut dalam penyesalan.

Tulisan pojok tersebut meramalkan demikian dengan menyebut nama beberapa tokoh Melayu, antara puluhan yang didakwa meninggalkan parti kerana “menyedari terpedaya” dengan agenda DAP.

“Seperti bekas ahli DAP Melayu lain, Awang percaya suatu hari inanti Dyana Sofya akan meninggalkan parti dengan dipukul rasa penyesalan.

“Biarlah saat ini dia dilambung-lambung oleh DAP sebelum terhempas ke lumpur yang ketika itu nanti sudah tiada harganya,” tulisan dalam akhbar milik Umno itu dipetik.

Tulisan berkenaan seterusnya menyebut beberapa nama bekas pemimpin DAP Melayu – Tunku Abdul Aziz, Ahmad Ton, A Rahman Manap dan Mohamed Razali.

“Rahman pernah merayu agar Melayu tidak tertipu, sementara Mohamed Razali memohon maaf kepada orang Melayu setelah membuat pendedahan satu peristiwa bahaya anjuran DAP.

“Zulkifli Mohd Noor menyifatkan penyertaan Melayu dan parti itu hanya bernilai 50 sen,” kata pengarang itu lagi dalam tulisannya.

3 ulasan:

 1. DOAKAN DYANA SOFYA SEPERTI TUANKU AZIZ


  Piliharaya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan akan berlangsung pada 31 Mei 2014 manakala hari penamaan calon pada 19 Mei 2014. BN menamakan Datuk Mah Siew Keong, Presiden GERAKAN dan DAP mencalonkan Cik Dyana Sofya Mohd Daud sebagai calon masing masing.

  Seperti biasa, penulis menyifatkan BN akan menjadi `underdog' untuk mengurangkan majoriti undi DAP atau menang tipis. DAP meletakkan wanita, bangsa Melayu dan muda manakala BN meletakkan seorang lelaki Cina dan berusia. Seorang berpengalaman dalam pentadbiran Kerajaan manakala seorang lagi pentadbiran parti.


  Ramai rakan rakan fb marah dan memperli Cik Dyana Sofya dipergunakan oleh DAP untuk menampakkan DAP sebuah parti multinasional dan bukan parti bangsa Cina.

  Penulis berpendirian Dyana bijak menampilkan diri di dalam politik. Beliau tidak perlu berkhidmat lama dalam parti politik untuk menjadi Ahli Parlimen. Hanya memilih `right vehicle at the right time'. Itu kebijaksanaan beliau. Dalam sekelip mata beliau sepopular ahli parlimen season.

  Pada penulis, biarkan beliau bergelombongan dengan DAP seketika dan penulis yakin lama kelamaan, beliau akan tahu tabiat dan perjuangan sebenar DAP. Penulis berdoa beliau seperti Tuanku Abdul Aziz Tuanku Ibrahim, mantan Naib Pengerusi DAP yang merasakan DAP berjuang `cakap tidak serupa bikin'. Marilah kita berdoa Dyana mencotohi Tuanku Aziz yang akan mencemplak balik DAP suatu hari nanti.

  InsyAllah

  BalasPadam
 2. Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
  Baca selanjutnya...


  Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...  Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac Apple. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...

  BalasPadam
 3. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  BalasPadam