Langkau ke kandungan utama

SYARIKAT PENERBANGAN MALAYSIA TENAT DAN LINGKUP


Syarikat penerbangan Malaysia MAS kini diserang oleh media luar dengan bertujuan untuk memalukan negara dan menutup operasi syarikat yang seusia umur UMNO.

Malayan Airways ditubuhkan pada 1 Mei 1946 dan UMNO pada 11 Mei 1946. MAS membawa imej Malaysia bukan membawa imej Asia.

Kerugian Mas dikatakan meningkat kepada tahap paling tinggi iaitu 65 peratus. Kelmarin Khazanah bersedia untuk menyuntik 6 bilion dan pengstrukturan semula akan melibat 6 ribu tenaga kerja bakal dikurangkan

Usaha menyelamat kan MAS adalah usaha bijak dan wajib dilakukan. MAS adalah syarikat penerbangan yang unggul dan berprestasi tinggi.  Tak kala syarikat penerbangan lain yang lebih besar dan hebat pun boleh berkubur dan bankrap MAS masih gagah terbang ke seluruh 60 destinasi dunia dengan penuh bergaya.

"Biasa lah, persaingan syarikat penerbangan amatlah hebat."

Wujudnya pesaing tempatan yang membawa imej Asia sememangnya dilihat telah menjejaskan pendapatan MAS.

Entah apa silapnya semua penerbangan warrant kerajaan telah berpindah kepada syarikat lain. Hari ini dengan suntikan dana baru sebanyak 6 bilion diharapkan semua penerbangan menggunakan warrant kerajaan wajib di kembalikan hak kepada MAS.

Isu penjualan minuman keras juga kini menjadi topik perbincangan hangat. Ramai yang memberi pandangan supaya MAS menghentikan menghidang atau menjual minuman keras kepada penumpang.

Kita kena faham, Mas bersaing di peringkat antara bangsa, penumpang yang menaiki pesawat akan memilih syarikat yang memberi layanan terbaik. Jika MAS tidak menjual atau menghidang kan minuman keras maka jumlah penumpang antara bangsa akan merudum. Kerugian akan terus meningkat.

Jadi, untuk penerbangan yang jauh melebihi 5 jam penerbangan,  penjualan minuman keras tidak wajar dihentikan.

Isu minuman keras dalam pesawat adalah isu kecil dan fokus MAS ialah persaingan dan mencari formula terbaru untuk meyakinkan semula potensi pelanggan selepas kejadian MH 370 dan MH 17.

Point utama di sini ialah KEMBALIKAN HAK PENERBANGAN KAKITANGAN KERAJAAN YANG MENGGUNAKAN WARRANT KEPADA  MALAYSIAN AIRLINES SYSTEM YANG TELAH BERPINDAH KE SYARIKAT LAIN!!!!!

Ulasan

  1. Kita ni kan orang Islam. Perniagaan bukan ke ibadah, jika niatnya betul. Dah tau setiap rezeki datangnya dari Allah, ikut sajala hukum Allah. Kan senang. Barulah insya Allah dapat untung. Staf Kazanah dan Mas pun majoritinya orang Islam kan? Itulah satu peluang berdakwah. Berubahlah Mas oii.!!

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…