Langkau ke kandungan utama

Kemandulan politik dn Politik Murahan Pemuda Umno Malaysia1.Pemuda umno malaysia telah mengeluarkan 1 penyataan berkaitan kemusykilan mereka ttg urusan jual beli hartanah 1 mdb Tabung Haji properties.

Dlm penyataan tersebut PPUM telah pertikaikan :

A.proses penilaian yg singkat

B.cara bagaiman transaksi tersebut

C.kos hartanah 1 mdb

D.pembeli sepatutnys iaitu pelaburan hartanah bhd

E.bagaimana 1 mdb akan gunakan hasil jualan tersebut

F.konflik kepentingan lembaga pengarah 1 mdb ialah juga ceo th props

G.konflik pegawai kanan TH dlm transsaksi ini.

H.persetujuan th props membayar kpd 1 mdb secara penuh 100 % kerana faktor diskaun yg diberikan 1 mdb

I.apakah th props pernah membeli tanah dgn byr 100 % spt ini serta merta.

J.asas penilaian penal pelaburan th props

K.laporan risiko tunjukan pelaburan ini berisiko tinggi

L.adakah harga hartanah yg dilabur oleh th props di kwsn hartanah 1 mdb yg dibeli ini sama dgn harga hartanah di sekitar kwsn tersebut ?

M.th props digunakan utk bailout 1 mdb

2.13 soalan yg dikemukakan PPUM tersebut tdk lah susah atau rumit utk dijwp ,malah kebanyakan jwpn tersebut boleh dijwb secara common sense oleh sesiapa shj .

Kita melihat 13 soalan tersebut dibuat dgn mala fide done in bad faith berniat jahat kerana jika benar PPUM risaukan perkara yg disebutkan tersebut ,PPUM boleh shj.,

A.berjumpa pm utk dptkan penjelasan.

B.berjumpa dgn 1mdb dn th props utk dptkan penjelasan.

PPUM tdk perlu membuat sensasi politik murahan kontroversi picisan utk mencipta persepsi yg tdk diperlukan umno.

Agak jelas , kedunguan politilk PPUM yg terserlah kerana sbg sebuah sayap parti yg kanan ,

PPUM sewajarnya memberikan fakta yg membuktikan tindakan pelaburan TH props utk hartanah 1 MDB telah merugikan negara dn tabung hani dn mencabul kepentingan tagung haji ataupun penyelewengan kuasa yg sbbkan pendeposit tabung haji kehilangan deposit mereka dn juga dividen tahunan mereka.

3.kita melihat propaganda murahan picisan PPUM ini hnys sekadar utk menutup kelemahan PPUM sendiri yg ternyata gagal di 2 pru iaitu pru 12 2008 dn pru 13 2013 dn 4 prk utk menarik org muda kearah menyokong umno bn.

Kita juga tdk menolak kemungkinan PPUM mahu mengalihkan serangan keatas mereka berkaitan beberapa isu yg menunjukan kelemahan kepimpinan pemuda itu sendiri dlm waktu sejak 2008 lagi.

4.media soasial sejak 2008 telah terbukti lebih memuji pergerakan puteri umno malaysia drpd pergerakan pemuda umno malaysia sendiri ,dn kebanyakan pertikaian dn persoalan kpd PPUM tdk pernah dijwb dgn realistik , dn imej pemuda umno sgt amat tercalar dn tercemar dgn pimpinan pemuda sejak 2008 lagi.

PPUM seharusnya memperbetulkan diri sendiri yg amat kotor dn tercemar dn perkara ini adalah luahan drpd ahli pemuda sendiri dimedia sosial secara terang dn penolakan umum keatas kepimpinan pemuda umno malaysia sejak 2008.

5.PPUM harus sedar bahawa kepimpinan PPUM telah mendatangkan penghinaan dn malu besar kpd pemuda umno seluruh negara kerana akibat drpd kemandulan politik ala zumba stokin pink yg tdk mampu menarik sokongan org muda malaysia utk menyokong PPUM.

TMX

Ulasan

 1. Satu lagi info menarik saya temui dari dokumen di Benchmark -

  Laporan Risk Evaluation ada juga menyebut bahawa keseluruhan projek di tanah yang dibeli itu termasuk bangunan akan menelan kos RM3.2 bil..... takperlah yang itu sebab belum berlaku lagi. Tapi ayat seterusnya yang menarik minat saya -

  Jika dicampur dengan pelaburan sediaada TH dalam program sukuk 1MDB Bandar Malaysia yang bernilai RM1.6 bil, jumlah komitmen/pendedahan TH dalam 1MDB akan mencecah RM4.8 bil dan kita beranggapan ia agak besar untuk pelaburan dalam satu entiti.

  Tanpa bangunan, nilai tanah campur sukuk saja sudah berjumlah RM2.4 bil dan ia adalah tinggi jika mengambilkira masalah kewangan yang sedang dihadapi oleh 1MDB

  Apapun, sekiranya projek 1MDB terbengkalai, TH masih boleh jual tanah itu atau membangunkannya sendiri.
  Oooooooh ..... rupa2nya Tabung Haji sudahpun melabur sebanyak RM1.6 billion dalam sukuk yang diterbitkan oleh 1MDB yang bersandarkan tanah Bandar Malaysia !

  Yang ini saya tak risau sangat, sebab kemungkinan besar ia dijamin oleh kerajaan.

  Oya, satu lagi, peringatan sudahpun diberi oleh perunding kepada TH berkaitan risiko persepsi negatif sekiranya TH menjual unit2 bangunan selepas siap kelak kepada bukan Bumi atau bukan Islam, sebab bila kos pembinaannya tinggi pasti harga jualannya juga tinggi.  Ia sekadar peringatan saja ..... dan pengurusan TH ternyata berani mengambil risiko itu. Mungkin TH sudah ada pembeli Melayu Islam dalam senarai yang menanti untuk membeli unit2 berkenaan. TAHNIAH !

  PS - eeeeeh.... lupa nak tulis, sebenarnya saya nak tanya Tabung Haji - Betul ke TH ada beli sukuk RM1.6 bil dari 1MDB ?

  BalasPadam
 2. ANGAN POLITIKKAN TABUNG HAJI, BUKAN TABUNG HAJI BELI TETAPI ANAK SYARIKAT TABUNG HAJI BELI TUJUAN PELABURAN DALAM PERNIAGAAN HARTANAH

  Sejak malam semalam tersebar di media sosial mendakwa Tabung Haji membeli dua bidang hartanah di kawasan Segitiga Emas KL dari 1MDB untuk menyelamatkan 1MDB. Satu bidang hartanah untuk Residential Tower yang bernilai RM 188.5 juta dan satu bidang untuk Signature Tower yang bernilai RM 577 juta.

  Itu adalah satu laporan yang tidak benar yang cuba membakar sentimen pendeposit-pendeposit TH. Dakwaaan tersebut tidak benar 100 %.

  Tanah tersebut tidak dibeli oleh Tabung Haji (TH). Ianya dibeli oleh Tabung Haji Properties (THP). Sebuah anak syarikat TH yang beroperasi dalam bidang hartanah. Di sini orang ramai perlu faham perbezaan antara TH dengan THP. Bidang THP adalah beli tanah, jual tanah, bina bangunan, beli bangunan dan jual bangunan. Pernahkah anda dengar pendeposit-pendeposit pergi menyimpan duit di THP ? Pernahkah anda dengar THP yang menguruskan jemaah-jemaah haji ke Tanah Suci ?

  My comments : Ini adalah jawapan yang paling bodoh yang hanya boleh keluar dari otak orang yang kurang berpendidikan, tidak berpelajaran dan tidak faham apa pun berkenaan perniagaan dan corporate structure atau struktur syarikat. Juga agensi psy-war Kerajaan yang menulis penjelasan ini cuba spin atau putar belitkan kenyataan untuk memperbodohkan orang kampong.

  Anak syarikat mesti ada ibu syarikat (parent atau holding company), terutama sekali apabila ibu syarikat memegang 50% atau lebih saham anak syarikat. Anak syarikat yang dipunyai 100% disebut 'wholly owned subsidiary'. Dengan secara otomatik, akaun anak syarikat yang dipunyai lebih dari 20% sahamnya mesti digabungkan (consolidated) dengan akaun ibu syarikat. Jika ibu syarikat pegang saham lebih 50%, maksudnya 'anak syarikat' adalah tidak beza dari 'ibu syarikat'.

  Modal untuk mulakan perniagaan 'anak syarikat' bukan jatuh dari pokok mangga belakang rumah di kampong. Modal anak syarikat datang dari ibu syarikat juga. Ibu syarikat yang kena tanggung kewangan 'anak syarikat'.

  Jika anak syarikat rugi, bankrap, kena saman hutang di mahkamah dsbnya maka ibu syarikat, sebagai pemegang saham utama, akan turut tanggung rugi.

  Contoh yang paling senang untuk faham perkara ini adalah 1MDB. 1MDB adalah anak syarikat Minister Of Finance Incorporated atau Perbadanan MOF. 1MDB boleh pinjam duit atas jaminan 'ibu syarikat' MOF (Kerajaan M'sia). Jika 1MDB bankrap, ibu syarikat terpaksa tanggung beban jaminan serta turut kehilangan duit.

  Kalau tidak begitu, cuba jelaskan kenapa ibu syarikat 1MDB ia itu MOF Inc baru ini beri pinjaman tambahan RM950 Juta kepada 1MDB? Kenapa tidak suruh 'anak syarikat' nya ia itu 1MDB pergi mampus saja?

  Tanah yang dijual kepada TH itu pun bukan kepunyaan 1MDB tetapi dimilik atas nama anak syarikat 1MDB (yang memang mempunyai banyak anak syarikat).

  Tetapi umum sedia faham pemilik yang sebenarnya adalah 1MDB.

  Seterusnya umum juga sedia faham bahawa pemilik sebenarnya adalah MOF Inc ia itu Kerajaan Malaysia (wang rakyat Malaysia).

  Jelas bahawa status anak syarikat tidak melepaskan ibu syarikat daripada tanggung jawab, tanggung rugi dsbnya.

  Jadi tolonglah jangan tipu atau cuba klentong orang kononnya anak syarikat itu beza dan terasing dari ibunya.

  BalasPadam
 3. Di saat rakyat stress dengan GST, 1MDB, Tabung Haji, KWSP, MH370, MH17 dan berbagai lagi, saya nukilkan Gurindam Seloka untuk PM berpatah balik ke pelabuhan.

  Dalam Gelap Pasang Pelita
  Silap Raba Lain Terpegang
  Kalau Sudah Nak Jatuh Takhta
  Kaih Sikit Terus Terbungkang.

  Kapal Bugis Dilanda Badai,
  Nakhoda Pening Tekak Melugai,
  Tabung Haji Punya Pasai,
  Nampak Masaalah Dok Koi Mai.

  Patah Kemudi Terkoyak Layar
  Konon Tak Mahu Berpatah Balik
  Jangan Bercakap Berdegar-degar
  Nanti Hanyut Tunggang Terbalik.

  Cerita Terkeluar Hari-hari
  Paris Hilton Jadi Hidangan
  Laki Jadi Perdana Menteri
  Bini Jadi Menteri Kewangan

  Fiting Baju Di Australia
  Badan Bulat Semua Tak Kena
  Tarik Turun Nampak Dada
  Tarik Naik Nampak Paha.

  Kenyataan Menteri Tak Tentu Hala
  Minta Rakyat Bersatu Setia
  Kalau TPM Pun Buntu Kepala
  Tambah Lagi Rakyat Jelata.

  Kisah Bulat Mat Lela gila
  Karya Pak Sako Menarik Dibaca
  Nampak Najib Dah Hilang Hala
  Baik Berundur Sebelum Dicerca.

  Karangan : Pak Wan Selampit

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…