Langkau ke kandungan utama

Tindakan Duta Besar China Ke Malaysia, Jelas Campuri Urusan Negara Malaysia- Hazali
Biro Antarabangsa Pemuda UMNO Malaysia ingin menyelar tindakan Duta Besar China ke Malaysia De Huang Hui Kang, yang jelas telah mencampur tangan dalam urusan dalaman negara Malaysia.


Pengerusinya, Dato Mohamed Hazali Abu Hassan berkata, kami memandang serius diatas kenyataan yang dibuat susulan lawatan beliau ke Petaling Street , Kuala Lumpur pada Jumaat 25.9.2015.

"Tindakan beliau yang turun padang ke tempat yang dikira 'sensitif' pada masa ini, dan kenyataannya yang juga dibuat ditempat yang sama, telah menimbulkan persoalan yang amat diragui. Tindakan ini sudah melampau batas.

Petikan kenyataan beliau menyatakan bahawa China tidak akan duduk senyap sekiranya berlaku sebarang insiden keterlaluan yang melibatkan hubungan kaum di Malaysia. Kami sedia maklum akan kenyataan beliau tetapi berdasarkan norma-norma protokol hubungan antarabangsa , tiada negara asing yang berhak dan boleh mencampuri urusan dalaman negara lain," ujarnya yang juga EXCO Pemuda UMNO Malaysia.

Tambahnya, Malaysia sememangnya telah membuka ruang untuk kebebasan bersuara dan perhimpunan secara aman dan tidak menyekat mana-mana pihak untuk menyuarakan pendapat mahupun kepada mereka yang tidak sehaluan dengan Kerajaan.

Hubungan diplomatik dua-hala diantara Malaysia dan China telah menjangkau 41 tahun dan jalinan persahabatan ini harus dipertingkatkan dan dipelihara dengan baik.

"Pada tahan lepas , Beijing telah meminjamkan dua ekor Panda yang bernama Xing Xing dan Liang Liang kepada Malaysia sebagai tanda simbolik hubungan diplomatik 40 tahun bersama Malaysia.

'Diplomasi Panda' ini sememangnya dibuat diatas semangat keakraban dan persahabatan peringkat tertinggi di antara kedua-dua negara dan kami pasti Kerajaan dan Rakyat Malaysia terharu dengan penghormatan yang diberikan oleh Beijing.

Di atas semangat persahabatan dan juga hubungan dua-hala yang lama telah terjalin ini, kami merasakan bahawa tindakan Dr Huang itu amat tidak sesuai dan kami menyeru agar beliau menjelaskan kedudukan beliau," tambahnya lagi.

Sehubungan dengan ini, Biro Antarabangsa Pemuda UMNO Malaysia menyeru kepada Wisma Putra untuk mengambil tindakan yang sewajarnya ke atas Duta Besar China ke Malaysia Dr Huang Hui Kang di atas tindakan beliau yang jelas keterlaluan.

"Kami juga ingin mengingatkan kepada Duta-Duta dan Pesuruhjaya Tinggi asing supaya sentiasa mendapatkan nasihat dan pandangan Wisma Putra terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa lawatan dan kenyataan terutamanya yang melibatkan tempat-tempat dan kenyataan-kenyataan yang sensitif demi menghormati perasaan dan sensitiviti rakyat negara ini.

Janganlah kerana satu insiden terpencil ini, boleh menjejaskan hubungan yang baik diantara Kuala Lumpur dan Beijing," tambahnya

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…