Langkau ke kandungan utama

Dap dalam kes #PRKKUALAKANGSAR dan #SungaiBesar tak bawa kes rasuah mereka.


Matinya Saksi Penting Kes Rasuah Ahli Dewan Undangan Negeri DAP Selangor — Cerita Sedikit Sebanyak
.

saksi kes salahguna wang rakyat ADUN DAP sri kembangan — ean yong hian wah — iaitu teoh beng hock bunuh diri. ini kerana wujud dakwaan yang ADUN itu telah berikan projek-projek kerajaan negeri di DUN sri kembangan kepada kroni-kroni — yang guna nama syarikat bumiputera — yang mana syarikat ini berikan sejumlah nilai projek itu kembali kepada ADUN DAP itu sebagai tanda terima kasih diatas penganugerahan projek kerajaan.

macc dapat mengesan beberapa syarikat bumiputera yang diperkudakan oleh penerima projek pemberian ADUN DAP sri kembangan. setelah dikaji bukti-bukti transaksi projek, maka saksi-saksi dipanggil untuk disoalsiasat.

antaranya ialah syarikat penerima projek — WSK services, Meritlink, MKMN Ent, MA Bina Melur Ent, Fizami Construction, Aris Ent.

teoh beng hock dipanggil atas kapasitinya sebagai pembantu politik ADUN DAP sri kembangan. dia adalah star witness dalam kes ini. kerana setiap transaksi pejabat ADUN itu akan melalui dirinya. dia memegang master key dalam kes ini.
pengakuan pemberian rasuah oleh penerima projek

pemilik syarikat WSK Services, iaitu Lee Wye Wing, 52, mengaku yang dia gunakan syarikat bumiputera untuk dapatkan projek ini. dan itu bukanlah rahsia kerana ADUN DAP tahu mengenainya. dia juga beritahu yang komisyen atas angin diberikannya kepada syarikat bumiputera adalah di antara 5% hingga 10%.

lee menambah, dia menerima kebanyakkan projek-projek di sri kembangan yang dia propose menggunakan syarikat bumiputera kelas F yang berbeza-beza.

maksudnya di dalam rekod ofis ADUN sri kembangan, projek-projek diberikan kepada syarikat-syarikat bumiputera yang berbeza-beza padahal last-last dapat kat syarikat WSK services jugak. dengan syarikat-syarikat bumupitera tadi masing-masing menerima komisyen 5% hingga 10% untuk khidmat letterhead untuk tujuan proposal.
Lee jua bagitahu yang sebarang perbincangan mengenai penetapan harga-harga projek yang sesuai adalah dibincangkan di antara dirinya dengan teoh beng hock. kemudiannya ah beng akan bagitau bosnya Ean.

Lee menerangkan lagi sebelum harga yang dimintanya diapprove, dia akan email kepada ah beng. ADUN DAP itu akan ubah harganya. jadi sebarang perubahan harga oleh ADUN DAP itu akan dibuat menerusi ah beng. setelah mendapat jawapan bocor, lee akan propose dengan harga baru yang sesuai dengan kretiria penganugerahan projek.


maksudnya, sebarang projek yang dikeluarkan oleh DUN sri kembangan, lee akan emailkan quote harganya. tapi jika harga itu tak sesuai dengan kretiria penganugerahan projek, maka ADUN ean akan ubah harga itu. jadi jawapan bocor harga 'sebenar' serta jumlah patut diberikan semula kepada ADUN ean akan emailkan kembali oleh ah beng kepada lee.
jadi lee akan proposekan harga baru iaitu nilai projek tambah dengan komisyen ADUN DAP.
.
ADUN DAP Sri Kembangan cuci tangan, tapi tangan Ah beng berlumuran taik

berdasarkan modus operandi ini, kita dapat lihat bagaimana ADUN DAP sri kembangan – ean, cuci tangan daripada terlibat secara lansung dalam penerimaan hadiah daripada pemberian projek-projek kerajaan negeri di kawasan DUN sri kembangan.
segala bukti menunjukkan ah beng transaksi adalah di antara lee dan ah beng. dan bukan dengan dirinya. jadi pengakuan ah beng dalam apa yang dibuatnya bagi mengukuhkan lagi pengakuan pemilik syarikat penerima projek.
.


jadi aku faham, ah beng tahu dirinya memegang kunci dalam kes siasatan MACC ini, tambah pulak dengan rasa bersalah dan rasa hormat terhadap bosnya.. memberatkan lagi beban diatas bahunya, dan mengusutkan lagi kepala hotaknya serta kacau lagi jiwanya.
ah beng jelas tak suka dengan apa yang dibuatnya di pejabat DUN sri kembangan. dengan jadi pengantara rasuah ADUN ean. ini dapat dilihat di dalam pengakuan isteri ah beng yang berkata.. ah beng pernah kata yang dia tak sabar-sabar untuk balik ke melaka dan start kampeni sendiri atau kerja dengan ahli politik lain.

ah beng yang jenis tak suka berbohong — kata orang-orang yang rapat dengannya — pasti ah beng akan beritahu perkara sebenar setelah disoalsiasat oleh MACC. apa akan jadi jika dia beritahu perkara sebenar? pasti boss yang dipandang tinggi olehnya gerenti masuk dalam punya.

semasa siasatan, ah beng ditemui mati. ah beng mati kerena celaru. ah beng rasa bersalah tak mahu kantoikan bosnya. ah beng rasa malu kalau pecahkan rahsia gengnya. ah beng bunuh diri kerena mahu selamatkan ADUN DAP daripada kantoi kes rasuah.
.

apa yang dikesali ialah, DAP bukanlah rasa bersalah di atas kematian ah beng ini. malah mahu menggunanya lagi untuk mengapi-apikan kemarahan kaum cina terhadap MACC dan kerajaan, tak habis-habis DAP pergunakan hidup ah beng ini.. sesudah mati pun dipergunakan lagi. nasib engkau la beng..
.
p/s – kalau mahu dikatakan MACC berniat membunuhnya.. itu tuduhan bangang. buat apa MACC nak bunuh saksi kunci kes ini. satu pengakuan ah beng, boleh ranapkan kredibiliti ADUN DAP itu dan juga DAP malah, pakatan rakyat secara seluruhnya. MACC tidak punya sebab untuk bunuh dan tidak punya bukti untuk disabitkan membunuh ah beng.

justice for teoh beng hock should be kasi hantam sama DAP — kerana pergunakan teoh beng hock dari dia hidup sampai lepas mati pun.



Sent from Samsung tablet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…