Langkau ke kandungan utama

MAHATHIR SUDAH TIDAK PERCAYA MUHYIDDIN SEBAGAI CALON PM
Tiga minggu lalu, ketika berucap di London, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengisytiharkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon Perdana Menteri jika pembangkang menang pada pilihan raya umum (PRU14) kelak.

Muhyiddin ketika itu menjadi pilihan utamanya. Namun dalam satu temubual dengan portal pembangkang, MalaysiaKini, bekas Perdana Menteri itu telah menukar nada dengan menyatakan bahawa Muhyiddin boleh memimpin, tetapi dalam parti.

Dalam kata lain, Muhyiddin hanya boleh jadi presiden PPBM sahaja, menepati ramalan ramai selama ini bahawa Mahathir sebenarnya tidak yakin dengan Muhyiddin. Jika tidak sudah pasti beliau tidak akan menukar pendiriannya dan mengekalkan Muhyiddin sebagai calon utama Perdana Menteri.

"Saya fikir pada masa ini, dengan sokongan, saya fikir beliau (Muhyiddih) boleh memimpin. Sama ada beliau boleh memimpin kerajaan adalah perkara yang lain," katanya yang dipetik dari MalaysiaKini bertarikh 10 Oktober lepas.

Kenyataan pusingan u Mahathir ini menjadi satu tamparan hebat kepada Mahathir dan ia juga mungkin satu cara untuk menyatakan bahawa anaknya, Datuk Seri Mukhriz sebenarnya adalah potensi Perdana Menteri pada masa depan.

Meskipun semua sudah tahu agenda berkenaan, sekurang-kurangnya kali ini Mahathir bersikap lebih jujur walaupun dalam keadaan berselindung.

Hakikatnya pada saat Mahathir memeluk Datuk Seri Anwar Ibrahim di mahkamah sebelum ini, selepas 18 tahun mereka berseteru, ia telah menunjukkan bahawa Mahathir telah membuat keputusan mengenai Muhyidin.

Ia juga menunjukkan bahawa Anwar menjadi lebih penting daripada Muhyiddin sendiri. Dari situ, kita boleh melihat ketidakyakinan Mahathir sendiri dalam menyokong penuh Presiden PPBM itu.

Selain itu, kes skandal Muhyiddin yang dikaitkan dengan seorang wanita Nika Ghee Siew Yee  juga dikatakan turut menyumbang kepada goyahnya kepercayaan Mahathir terhadap Muhyiddin.

Dalam kes itu, satu akaun bersumpah (SD) yang bertarikh 7 Disember 2015 mendakwa Nika bertemu Muhyiddin di luar negara dan menyatakan juga mengenai skandal Muhyiddin dengan Nika semasa beliau menjadi Menteri Besar Johor.

SD itu dibuat oleh peguam Stanley Cle­ment Agustin yang ketika itu masih suami Nika. Stanley dan Nika telah disahkan bercerai oleh mahkamah pada 6 September lalu. Namun sehingga kini, Muhyiddin masih belum menjawab mengenai dakwaan skandal terbabit dan mendiamkan diri.

Pada masa sama, terdapat khabar angin bahawa Muhyiddin kini sedang dalam dilema, sama ada mahu kekal bertanding di kerusi Parlimen Pagoh atau bertanding di kawasan baru iaitu di Muar pada PRU14 nanti.

Ini kerana beliau dikatakan sukar untuk mempertahankan kerusi Pagoh dan demi kelangsungannya, beliau terpaksa berpindah ke Muar, yang mempunyai lebih ramai pengundi Cina di situ.

_"BERSATU BERSETIA BERKHIDMAT"._

  #RespectMyPM  #RespectMyTPMSent from Samsung tablet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…