Khamis, 24 November 2016

Komponen BN jangan jadi bodoh dalam isu RUU 355

Sungguh melucukan apabila ada desakan daripada komponen BN mengugut untuk letak jawatan apabila RUU355 diluluskan dalam dewan. Ada pemimpin negeri yang cuba mengugut MP negeri beliau supaya tidak menyokong rang undang-undang tersebut.

Sebagai rakyat Malaysia RUU355 Keluarga Islam bukan lah perkara baru, ia telah diluluskan di dewan rakyat sebanyak dua kali. Pertama ialah pada tahun 1965 dan kali kedua pada tahun 1984. Akta RUU 355 telah diperluas ke Sabah dan Sarawak pada tahun 1989.

Pindaan terhadap RUU355 ialah untuk naik taraf mahkamah Syariah dan hukuman yang terlalu ringan dan rendah berbanding mahkamah sivil.

Sebagai ahli parlimen dan menteri, mereka sebagai rakyat Malaysia hendaklah memahami undang-undang keluarga Islam dan menghormatinya.

Sejak merdeka pada tahun 1957 hingga kini hampir 60 tahun masyarakat Malaysia hidup dalam damai damai tanpa sebarang masalah.

Salahkah jika mahkamah syariah mempunyai beberapa level dan kategori, seperti mahkamah Majistret, mahkamah rendah, mahkamah tinggi dan mahkamah rayuan?

Kepada pemimpin komponen BN jika tak faham tentang undang-undang Islam sila lah belajar, tak tahu sila rujuk dengan menteri di jabatan perdana menteri...buat majlis taklimat dan perbincangan. Jangan ugut mengugut,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan