Langkau ke kandungan utama

Peserta Bersih 5.0 ‘Bodoh Dan Buta Undang-undang’- Nazri


KUALA KANGSAR, 25 Nov – Anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz menyifatkan peserta perhimpunan Bersih 5.0 sebagai 'bodoh dan buta undang-undang'.

Beliau yang juga Menteri Pelancongan dan Kebudayaan menyifatkan demikian berikutan anggota keluarga serta penyokong Maria Chin Abdullah menyifatkan penahanan pengerusi Bersih itu mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) sebagai salah dan tidak wajar.

bersih5-bodoh"Mereka menganggap penahanan Maria Chin di bawah SOSMA lebih terjurus kepada kegiatan keganasan sebaliknya akta itu digunakan untuk menahan Maria Chin atas faktor keselamatan negara.

"Sila semak fakta anda terlebih dahulu, siapa kata dia (Maria Chin) seorang pengganas? Pengganas akan ditahan di bawah Akta Pencegahan Keganasan (POTA) 2015 dan bukannya SOSMA," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Kraf Kampungku di sini hari ini.

Beliau berkata penahanan Maria Chin berdasarkan bukti yang ditemukan di pejabatnya yang dilihat cuba menggugat demokrasi berparlimen negara ini.

Mohamed Nazri berkata sebarang pertikaian berkaitan penangkapan Maria Chin perlu mengikut proses undang-undang negara.

"Sesiapa yang mahu mempersoalkan penahanannya perlu ke mahkamah dan bukan dengan cara duduk bermalam-malam di Dataran Merdeka memasang lilin kerana itu bukan proses undang-undang. Biarlah mahkamah yang membuat keputusan", ujarnya.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar pada Rabu lalu berkata penahanan Maria Chin tiada kena mengena dengan perhimpunan Bersih tetapi dibuat di bawah SOSMA kerana boleh menggugat keselamatan negara.

Menurut Khalid, di bawah akta berkenaan polis boleh menahan Maria Chin selama 28 hari bagi menyiasat setiap bukti yang ditemukan di pejabatnyaSent from Samsung tablet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…