Langkau ke kandungan utama

Siapa Sebenarnya Yang DAP Hendak Sebagai Calon Perdana Menteri?Parti DAP sekarang ini dilihat sebagai ketua dalam Pakatan Harapan (PH) pembangkang kerana parti itu memiliki kerusi 37 kerusi dalam Dewan Rakyat dan PAN, proksi DAP memiliki 6 kerusi.

Ketika perjanjian persefahaman ditandatangani pada 13 Disember lalu bersama PKR, PAN dan PPBM, tidak dibentangkan organisasi dan struktur Pakatan Harapan.

Hanya tandatangan kerjasama politik yang dihasilkan DAP dalam soal satu lawan satu dengan Barisan Nasional (BN).

Tidak dinyatakan siapakah Pengerusi pakatan, Timbalan Pengerusi, Setiausaha Agung dan jawatan lain seperti satu organisasi rasmi seperti yang ada dalam Barisan Nasional (BN).

Malah lebih teruk lagi, tidak ada calon pemimpin yang dilabelkan sebagai bakal Perdana Menteri jika mereka menang.

Selain itu, bagaimana sebenarnya bentuk kabinet bayangan PH yang DAP mahu untuk mentadbir negara sekiranya menang?

Adakah kabinet yang tersebar yang didakwa DAP dihasilkan oleh musuh politik mereka baru-baru ini adalah kabinet sebenar kerana susunannya nampak sudah lengkap dengan meletakkan Lim Kit Siang sebagai Perdana Menteri dan Tun Dr  Mahathir Mohamad sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Kalau barisan kabinet itu didakwa sebagai tidak benar, apakah sebenarnya "shadow cabinet" pakatan pembangkang?

Sebagai sebuah pakatan, jika ada ketua diletakkan dalam satu kerangka lengkap individu itu boleh dianggap sebagai seorang calon Perdana Menteri jika parti mereka menang.

Sehingga hari ini, DAP yang nampak jelas parti yang mengawal segala-galanya dalam PH belum memuktamadkan siapa individu berkenaan yang boleh diangkat sebagai pemimpin.

Ini tidak, ramai yang boleh dan nampak seperti mahukan jawatan Perdana Menteri itu dalam pembangkang antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Kit Siang, Guan Eng, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Mereka semua kini dilihat seperti melobi kepada rakyat bahawa diri mereka masing-masing ada kredibiliti untuk menjadi seorang Perdana Menteri jika berjaya mengenepikan BN pada PRU akan datang.

Rakyat sentiasa dikelirukan dengan siapa bakal menjadi ketua mereka kerana asyik berdolak-dalih dalam mengumumkan siapa sebenarnya bakal mengetuai pakatan.

Desakan supaya mereka membuat pengumuman itu sudah lama berbunyi, tapi nampak jelas pemimpin dalam DAP sengaja buat-buat buta dan buat-buat pekak.

Hendak pilih calon ketua pun susah. Macam mana hendak berpakat satu lawan satu. Pembangkang kini tidak berpakat sebenarnya. Mulut mereka kata pakat, di hati masing fikir hendak bolot kuasa sahaja.

Bahaya kita perjudikan undi pada pakatan yang tidak berpakat. Hanya berpakat hendak rampas kuasa sahaja. Lepas dapat kuasa, mereka tidak akan berpakat. Hancurlah negara ini kalau begitu.

Tulisan :
Beruang Biru
BB190, Jumaat
16 Disember 2016


Sent from Samsung tablet.

Ulasan

 1. Dalam PH mmg sudah diketahui tidak akan berjaya smpai bila pn sepakat.

  Dalam BN pula kurangkan skandal dan kontroversi.

  Rakyat kini makin sukar nak menilai.

  Sudi lah kiraanya add blog tamingsari dalam blog list tuan.

  http://blogtamingsari.blogspot.my/?m=0

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…