Langkau ke kandungan utama

Mahathir Mula Ketakutan Bila Isu BMF Timbul SemulaKetika Tun Dr. Mahathir Mohamad sedang sibuk melakukan serangan demi serangan ke atas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, tiba-tiba Agensi Perisikan Pusat (CIA) telah menerbitkan laporan yang mengaitkan beliau dengan skandal kewangan Bumiputra Malaysia Finance Ltd. (BMF) pada 1983.

Dokumen bertajuk 'The Bank Bumiputra Scandal: More Trouble Ahead for Malaysia's Mahathir' yang boleh didapati di laman web agensi tersebut mendedahkan bahawa negara terjebak ke dalam skandal membabitkan BMF yang merupakan anak syarikat milik penuh Bank Bumiputra, bank milik kerajaan ketika itu.

Skandal itu tercetus di antara 1979 hingga 1983 apabila didapati BMF yang berpangkalan di Hong Kong terlibat secara terus dalam urusan pemberian pinjaman dengan nilai dipercayai mencecah bilion ringgit kepada tiga spekulator hartanah negara itu termasuk Carrian Investment Limited (Carrian Group).

Sudah tentu ia mengejutkan ramai terutama mereka yang mungkin tidak mengetahui langsung mengenai isu tersebut ataupun yang telah melupakannya.

Maka ramailah penyokong bekas Perdana Menteri itu tampil membela beliau, dengan alasan kononnya duit berkenaan tidak masuk ke dalam akaun Mahathir. Mereka kemudiannya membandingkan ia dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Mereka mungkin sekali lagi terlupa atau buat-buat lupa bahawa skandal BMF telah menyebabkan juruaudit BMF, Jalil Ibrahim, yang dihantar ke Hong Kong untuk menyiasat kes berkenaan telah dibunuh pada Julai 1983.

Berbanding dalam kes 1MDB pula, tiada siapa yang dibunuh, hanya imej negara yang terjejas disebabkan oleh pembangkang yang telah memburukkan nama negara hingga ke peringkat antarabangsa. Bukan itu sahaja, media asing turut digunakan untuk menyerang Perdana Menteri.

Sementara bagi Mahathir pula, seperti yang dijangkakan Mahathir menganggap laporan CIA itu bermotifkan politik dan bertujuan untuk memburuk-burukkan beliau.

"Mereka serang saya sebab saya tak pernah berhenti daripada kritik mereka kalau mereka buat salah. Jadi mereka mesti demonise me (memburuk-burukkan saya). Benda yang buat tu, dia (cuma) tuduhlah," katanya kepada media ketika mengulas mengenai isu tersebut di Putrajaya semalam.

Memang melucukan apabila Mahathir membuat tuduhan berkenaan seolah-olah CIA hanya menjadikan beliau sebagai sasaran semata-mata walaupun hakikatnya CIA turut mendedahkan salah laku pemimpin dunia yang lain.

Kenapa perlu CIA menunggu sehingga 34 tahun untuk mereka memburuk-burukkan Mahathir jika hanya kerana Mahathir tidak pernah berhenti daripada mengkritik Amerika Syarikat? Kenapa perlu mereka melakukan sekarang ketika Mahathir sudah tidak punya jawatan lagi?

Tidak masuk akalkan? Apabila terkena batang hidung sendiri, Mahathir seperti biasa akan menyatakan bahawa ia hanya bermotifkan politik tetapi apabila ia melibatkan Najib, beliau telah menanam persepsi buruk di kalangan penyokongnya bahawa Najib terlibat dalam salah laku.

Sudah tiba masanya kerajaan membuka semula kes ini bagi mencari kebenaran dan pada masa sama membela kematian Jalil Ibrahim. Mahathir dan penyokongnya sekarang kalut bila isu BMF ini timbul semula. 


Ulasan

  1. Betul ke Tun M mula takut? Hang kenai ke Tun M? Hang pi rumah dia dan nampak dia takut? Ada orang lain yang takut kot.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

Mahathir Menangis Di London Kerana Kecewa Karenah Ahli Ahli Parti Bunga

Aidilfitri tahun ini agak berbeza bagi Mahathir. Jauh dia membawa diri ke London. Membawa hati dan perasaan yang kecewa terhadap ahli ahli parti bunga dan rakan rakan barunya dalam Pakatan Harapan. 
Merajuk sungguh. Mahathir merasakan inilah masa terbaik untuk dia meluah rasa hati dan mengubat kecewa bersama keluarganya. Mahathir takut sangat bila RCI Skandal Forex ditubuhkan. Mahathir merasakan masanya mungkin terhad untuk bersama keluarganya lagi. 
Ada yang nampak, Mahathir mengesat air matanya ketika solat hari raya Aidilfitri. Sugul dan termenung jauh memandang ke sejadah. Entah apa yang difikirkan. Namun mereka yang berada di saf belakang jelas nampak kekecewaan Mahathir di pagi raya.  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1543654558988349&substory_index=0&id=697192853634528
Menurut sumber dalaman PPBM, Mahathir sebenarnya sudah mula rasa kecewa dengan ahli-ahli PPBM. Di peringkat atas, Muhyiddin masih berkeras mahu meletakkan orang orangnya di bahagian bahagian tertent…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…