Langkau ke kandungan utama

DAP Sudah Tentukan Siapa PM, Bukannya MahathirBukan nama Mukhriz yang naik, nama isteri Anwar Ibrahim yang dicadang oleh DAP. Ini bermakna, DAP lebih selesa bertuankan Wan Azizah daripada anak Mahathir.

Akhirnya DAP menyahut juga cabaran Dato Seri Najib untuk menamakan siapa calon Perdana Menteri pembangkang. Nama itu pun belum tentu Azmin, Mahathir dan Muhyiddin setuju.

Semalam, Mahathir menjadi berang apabila secara tiba-tiba bila Anthony Loke berkata Wan Azizah Wan Ismail boleh menjadi Perdana Menteri wanita pertama kita. Satu nama yang dilontar oleh DAP. Bukan menerusi mesyuarat dan keputusan konsensus semua parti dalam pembangkang.

Walaupun Mahathir hadir ke dalam Pakatan Harapan atas tiket bekas Perdana Menteri dan bekas Presiden Umno paling lama, namun apabila timbul isu memilih calon Perdana Menteri untuk pembangkang, dia masih tidak berjaya mengenepikan kuasa DAP.

Mana tidaknya, tindakan Anthony Loke membuat cadangan Wan Azizah sebagai Perdana Menteri adalah penunjuk jelas bahawa pembangkang masih lagi dikuasai DAP, dan bukannya Dr Mahathir.

Mengesahkan DAP yang menjadi ketua pembangkang bukannya Mahathir. Berbanding BN yang diketuai oleh UMNO dalam Barisan Basional. 

Kehadiran PPBM yang diasaskan Mahathir tak ubah sekadar untuk mencari pengaruh orang Melayu sahaja. Manakala selebihnya akan ditentukan sendiri oleh DAP.

Apabila DAP dengan sesuka hatinya memilih calon Perdana Menteri buat Pakatan Harapan, tiada mana-mana parti dalam pakatan itu berani untuk menafikan atau menentangnya. 

Walaupun DAP membuat sesuatu keputusan mengikut kehendak sendiri dan tidak melibatkan konsesus, namun parti-parti pembangkang jelas masih takut untuk menegur DAP.

Inilah petunjuk bahawa DAP berkuasa mutlak untuk menentukan sesebuah keputusan kepada Pakatan Harapan. 

DAP adalah nakhoda kapal pembangkang sekarang. Halatuju pakatan ali baba pembangkang ini DAP yang tetapkan. Mahathir hanya penumpang sahaja dalam kapal DAP itu. 

Pelik dan huru hara jadinya kapal begini. Biarpun mereka cakap kapten kapal mereka adalah Wan Azizah, tetapi yang memacu nakhoda kapal adalah DAP. 

Kapal sebegini tidak akan ke mana mana destinasi sebab DAP sedang menunggu masa sahaja untuk merampas jawatan kapten kapal (Perdana Menteri).

Mahathir juga tidak akan ke mana mana selagi anaknya tidak jadi kapten kapal selagi itulah perjuangannya tidak pernah akan selesai.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…