Khamis, 30 Mac 2017

KL Bandar Raya Paling Murah, Singapura Paling Mahal1. Kuala Lumpur disenaraikan sebagai bandar raya paling murah di dunia dari segi kos sara hidup, manakala Singapura kekal sebagai negara paling mahal.

2. Dalam kaji selidik Kos Sara Hidup Di Seluruh Dunia 2017 oleh _Economist Intelligence Unit_, Kuala Lumpur berada di kedudukan ke-96 bandar paling mahal di dunia, bersama Bogota.

3. Singapura berada di kedudukan pertama, 20% lebih mahal dari New York yang berada di tangga ke-9 dan 5% lebih mahal dari Hong Kong yang menduduki tempat ke-2.

4. Kaji selidik itu membandingkan harga 160 barangan dan perkhidmatan di 133 bandaraya di seluruh dunia dan digunakan oleh pengurus sumber manusia untuk mengira pakej pampasan untuk mereka yang bertugas di luar negara.

5. Lima dari enam bandaraya paling mahal di dunia datangnya dari Asia. Selepas Singapura dan Hong Kong, Tokyo disenaraikan di kedudukan ke-4, diikuti Osaka (5) dan Seoul (6).

6. Zurich menjadi satu-satunya bandar Eropah yang menduduki senarai 6 teratas bandar paling mahal di dunia.Sent from Samsung tablet.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan