Langkau ke kandungan utama

Pas talak 3 dengan Pkr

Pas parti kononnya Islam sepatutnya sudah lama menolak PKR.  Sekarang baru nak bercerai.  Perkahwinan Pas dan PKR boleh diibaratkan perkahwinan haram.

Kenapa haram? 

Cuba kita kembali ke tahun 1997. Ketika itu Anwar Ibrahim pencetus kewujudan parti Pkr telah disabitkan dengan skandal salah guna kuasa dan skandal seks. 

Pada ketika itu Mat Sabu telah berjumpa dengan Ummi Hafilda untuk mengorek cerita salah laku seks Anwar Ibrahim.  

Mat Sabu berjaya menjual cerita kisah Aljuburi Walliwati Alsontotti. Ketika itu Mat Sabu menjadi hero Pas kerana setiap kali membuat ceramah, beliau berjaya menarik ribuan penonton. 

Akhirnya Anwar Ibrahim tewas dan dipecat oleh Memanda Mahathir Mohamad.  

Pelik bin ajaib sebaik sahaja Anwar Ibrahim dipecat dan memulakan langkah reformasi dan tentangan hebat kepada Mahathir Mohamad, ahli Pas telah buat U-turn. 

Mereka yang sebelum ini bertempik sorak akan kejatuhan Anwar telah buat pusingan U untuk bersama Anwar Ibrahim sekali lagi untuk menjatuhkan Mahathir. 

Ekoran dari itu Pas telah bekerjasama kembali dengan Anwar Ibrahim untuk berada dalam Pakatan Alternatif pada tahun 1999.

Jadi tidak hairanlah jika Pas juga sanggup bekerjasama dengan Dap dan Semangat 46 ketika itu.

Pru 12, Pas bergabung dengan Dap dan PKR dalam membentuk kerajaan negeri seperti Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kelantan.  

Pas yang anti Umno menggunakan hujah Umno Kafir sejak awal penubuhan nya kerana Umno bekerjasama dengan Mic dan Mca. 

Akan tetapi dengan menggunakan istilah Tahaluf Siasi Pas halal dan tidak kafir untuk bekerjasama dengan Dap kafir harbi.

Itu lah susur galur penceritaan Pas yang berkahwin mutaah dengan Pkr. 

Dalam Muktamar Pas yang semalam, PAS telah memutuskan hubungan dengan PKR.  

Oleh ia membabitkan kerusi Pas di Selangor dan Pulau Pinang.  

Pas hanya ada satu kerusi di Pulau Penang iaitu Saleh Man dan tak ada kesan langsung. 

Impak yang besar ialah di Selangor.  Menteri Besar Selangor ialah Pkr dan Menteri Besar Selangor berkuasa penuh terhadap pelantikan Exco kerajaan.  

Jadi kedua dua pihak terutama exco dan Azmin Ali yang berkuasa tidak perlulah bermain wayang lagi. Gunakan kuasa yang ada untuk membuat rombakan barisan exco.

Apa macam, boleh kan? 
Sent from my Samsung Galaxy smartphone.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perihal Elaun Keraian Kakitangan Kerajaan

ELAUN KERAIAN
BAGI pegawai-pegawai kerajaan gred 43 ke atas, mereka di peruntukkan dengan elaun keraian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan mereka. Elaun minima RM400 sebulan di kecualikan daripada cukai pendapatan.

Imbuhan Tetap Keraian yang diberikan kepada pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan pegawai tertentu dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional merupakan elaun yang dibayar atas kadar tetap secara bulanan.

Tujuan pemberian Imbuhan Tetap Keraian adalah sebab jawatan dan tanggung jawab pegawai memerlukan mereka meraikan tetamu bagi mewujudkan suasana ramah mesra. -- FAQ SSM oleh JPA

Namun pada kebiasaannya, Imbuhan Tetap Keraian ini hanya digunakan untuk meraikan diri sendiri ataupun keluarga sendiri sahaja ataupun untuk membayar hutang-hutang peribadi sahaja.

Andai kata ada tetamu yang datang ke pejabat dan mereka di jamu, itu adalah dari perbelanjaan pejabat. Malahan ada pejabat yang membayar makan minum tetamu yang diraikan di hotel/restoran menggunak…

#SIAPA_ARAH_BUNUH_ALTANTUYA?

(By: Ariff Ahmad)
Walaupun Kerajaan Australia telah bersetuju untuk membenar Sirul dibawa pulang ke Malaysia tetapi reaksi Mahathir terhadap isu tersebut adalah seperti dia tidak berminat untuk membenarkan Sirul Azhar pulang ke Malaysia (sila rujuk FAKTA 1).  
Mengapa Mahathir tidak berapa bersetuju dengan cadangan tersebut. Untuk memahaminya, maka kita perlu rujuk kepada sejarah pembelian kapal selam tersebut.
Mengikut siasatan saya, Rancangan untuk membeli kapal selam telah mula dibahas di Parlimen seawal tahun 1993 lagi (sila rujuk pada beberapa SCREENSHOT HANSARD dibawah). Persoalannya ialah, jika Mahathir sebagai Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan berkata dia tidak tahu tentang rancangan hendak membeli KAPAL SELAM, jadi apa yang Mahathir buat semasa isu tersebut dibahas di Parlimen. DIA TIDUR AGAKNYA  
Ini adalah fakta-fakta tentang siapa yang terlibat didalam pembelian kapal selam Scorpene
👉1) Yang mencadangkan pembelian kapal selam ialah
a) Mokhzani Mahathir dan 
b) Ibrahim M…

APA SEBENARNYA TUN MAHATHIR MAHU?

TS Zeti dan Tun Daim telah mengakui ekonomi negara kekal kukuh dan rezab simpanan negara mempunyai rm436 billion, tertinggi dalam sejarah negara!
Terbaru Tun Mahathir telah membuat kenyataan yang mana 1MDB ...penubuhan siasatan diRaja ( RCI ) tidak perlu kerana tiada bukti kukuh untuk disabitkan kesalahan pada Najib.
Kini semuanya sudah nyata dan jelas..100% sebelum ini isu2 tersebut telah di politikkan kerana ada sesuatu yang tersembunyi hanya Najib dan Mahathir sahaja yang mengetahui.
Dulu Mahathir kata Najib dan kerajaan BN perlu ditumbangkan untuk menyelamatkan negara dari MUFLIS  dan juga tak mahu aset2 negara dijual ke negara luar. 
Malah dengan konsisten mengatakan Najib penyamun dan pencuri harta rakyat serta mengayakan keluarga mereka.
Hanya 5 hari sahaja Mahathir dapat kuasa..segalanya sudah terjawab hanya dengan kenyataan Zeti dan Daim sahaja.
Adakah Mahathir jujur dengan perjuangan agama bangsa dan negara?
Dalam sejarah satu permainan politik yang amat kotor...fitnah, pembohongan…