Khamis, 11 Mei 2017

DAP SEMAKIN GILA

DAP DAN PERSATUAN SYARIKAT PERKAPALAN TUNTUT NAJIB KEMBALIKAN POLISI KABOTAJ UNTUK KEKALKAN KEUNTUNGAN MEREKA!!!


Apa punya gila dengan Dap. 

Pengerusi DAP Sarawak. Chong Chien Jen semakin gila. sebelum ini Dap lah yang menentang dasar Kabotaj. tetapi kini mempertahan pulak.  

Dua bulan lalu dia juga mencadangkan supaya kementerian Pendidikan menghenti akan usaha kementerian membawa masuk guru-guru agama dari semenanjung ke sana. 

Dalam mempertahan akan hujah beliau yang menyatakan dasar kabotaj bukan alasan harga barang mahal di Sabah dan Sarawak tetapi punca nya adalah nilai ringgit yang susut nilai.

Ini namanya bodoh dan haram jadah kerana harga barang dari zaman British lagi sudah mahal berbanding semenanjung. Sewaktu nilai ringgit bersamaan 1 Dolar Singapura dan RM 2.40 sen untuk 1 Dollar Amerika. Harga barang sudah sedia mahal. Sebab itulah orang Sarawak dan Sabah lebih gemar datang ke Kuala Lumpur untuk berbelanja di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Tak percaya pergi ke hotel-hotel bajet sekitar Chow Kit penuh dengan orang sinun...


Berikut adalah kenyataan media oleh kepala lanun Dap Sarawak
Pengecualian dasar kabotaj di Sarawak akan menjejaskan industri perkapalan tempatan dan boleh membawa kepada kehilangan pekerjaan, kata DAP Sarawak. 
Pengerusinya Dap Sarawak Chong Chieng Jen berkata dasar itu yang berusia 30 tahun itu telah diliberalisasikan pada tahun-tahun kebelakangan ini untuk membolehkan kapal-kapal dari China, Timur Tengah dan negara-negara lain untuk datang terus ke Sarawak tanpa pergi ke Port Klang pertama.
"Dasar kabotaj selama ini yang berkesan di Sarawak adalah bahawa barangan dan kargo berasal dari Semenanjung Malaysia mesti dihantar ke Sarawak hanya menggunakan ejen perkapalan tempatan dan kapal. Ini adalah untuk melindungi industri perkapalan kami.
"Apabila kerajaan memansuhkan dasar ini, kapal-kapal asing akan dibenarkan untuk mengangkut kargo dari Semenanjung Malaysia ke Sarawak. Ini akhirnya akan memberi kesan kepada industri perkapalan tempatan kita," katanya pada sidang akhbar pada hari Isnin.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada hari Ahad bahawa Sarawak, Sabah dan Labuan akan di kecualikan daripada dasar kabotaj bermula 1 Jun.
Walau bagaimana pun, ia masih boleh diterima pakai bagi operasi perkapalan kargo dalam kedua-dua negeri dan Labuan.
Dasar ini menghadkan penghantaran barangan dari Semenanjung ke Sarawak, Sabah dan Labuan kepada kapal-kapal yang didaftarkan di Malaysia sahaja dan sering dipersalahkan kerana kos yang lebih tinggi barangan di kedua-dua negeri dan Wilayah Persekutuan.
Chong berkata beliau menyokong panggilan dari Sarawak dan Persatuan Pemilik Kapal Sabah dan Persatuan Penghantaran Sarawak pada Ahad bagi Kerajaan untuk mengkaji semula keputusan untuk menghapuskan dasar kabotaj itu.
Beliau memetik angka daripada persatuan yang menunjukkan terdapat 3,000 kapal yang berdaftar di Sarawak dengan sejumlah kira-kira 18,000 pekerja.
"Dalam tempoh enam bulan akan datang untuk setahun, separuh daripada mereka akan keluar dari pekerjaan. Mereka akan mempunyai untuk menutup perniagaan mereka sebaik sahaja kapal asing dibenarkan untuk mengangkut barangan antara Semenanjung Malaysia dan Sarawak," dakwanya.
 Chong juga berkata penghapusan dasar itu tidak akan membawa kepada harga yang lebih rendah bagi barangan di negeri ini.
"Kos penghantaran secara keseluruhannya tidak menambah banyak untuk harga. Terdapat banyak barang-barang yang diimport yang boleh dihantar terus dari China dan negara-negara lain untuk Sarawak sudah. 
"Saya rasa punca utama kenaikan harga barang adalah ringgit susut nilai ini," katanya.
-------------------------------------------------------------------


"DAP berdiri teguh dalam tuntutan bahawa Putrajaya berhenti merekrut guru-guru agama Islam dari Semenanjung Malaysia untuk Sarawak. Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen berkata parti itu tidak mahu umat Islam dari Semenanjung membawa falsafah dan cara hidup mereka ke negeri ini, sambil menambah ia akan mengubah pemikiran umat Islam Sarawak dan menggugat keharmonian kaum di sana.
Ini juga kenyataan biadab beliau. Nak tanya sikit, Orang China Foochow yang datang beratus ribu orang zaman Raja Brooke dahulu adakah meninggal kan falsafah dan budaya mereka? 

Hari ini di Sarawak kita dapat lihat terlalu banyak sekolah aliran cina...tidak kah itu budaya dan falsafah yang diimport dari tanah besar China?

Siapa yang membawa fahaman komunis ke bumi Sarawak sehingga kerajaan terpaksa menubuhkan RASCOM?

INILAH HARAM JADAHNYA DAP YANG MENDAPAT SOKONGAN AKHRAM SYAH, DAN KHALID SAMAD , PANDAN SOTONG DAN LAIN-LAIN. TOK WAN MAHATHIR JUGA TAK TERKECUALI. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan